• kendi başına bağlayıcılık özelliği göstermeyen ve fakat harca karıştırıldığına bağlayıcılığı arttıran toz haldeki yapı malzemelerine verilen ad
  • bağlayıcı bir maddedir. ama tek başına çok az özellik taşır bu madde. ama mesela kireç veya çimentoyla karıştırırsanız tadından yenmez. hem yapayları vardır, hem de doğalları. doğal puzolanların, almanya'da ren bölgesindeki, italya'da napoli'deki yunanistan'ın santorin adasında ki yatakları meşhurdur.doğal puzolanlar volkanik küfler ve tüfler, ponza taşlarıdır.
  • romalılar tarafından m.ö. 300 yıllarında kullanılmaya başlanmıştır.
  • beton üretiminde, bağlayıcı maddedeki kerametin önemini kavrayan romalıların geliştirdiği karışımdır.

    beton üç bileşenden oluşur; agrega (kum artı taş), çimento (bağlayıcı bir madde) ve su.

    kireç ile puzolan olarak bilinen bir volkanik kül tipinin karışımı, romalıların beton üretiminde etkili bağlayıcı madde üretimine bir cevap olmuştur.

    napoli körfezi civarındaki tepelerinden, puteoli ya da pozzuoli diye bilinen bölgeden gelen bir malzemedir.

    meşhur vitruvius, mimarlık üzerine incelemesinde puzolanın temel özelliklerine değinir;
    ''bu madde, kireç ve moloz taşla karıştırıldığında, sadece binalara mukavemet kazandırmaz, ayrıca, denize ayaklar inşa edildiğinde suyun altında katılaşırlar.''

    özetle hayranlıkla baktığımız ve hala günümüzde sağlam kalabilmiş tüm bu roma yapılarının temel taşı olan kutsal bir malzemedir. roma betonunun güçlülüğünü açıklar ve tarihe tanıklık edebilmemizi sağladığı için çok şey borçlu olduğumuz, bir çoğumuzun farkında olmadığı önemli bir malzemedir.
  • ismini italya'da bulunan ve ilk defa buradan çıkarıldığı bilinen köyden almaktadır. yamulmuyorsam köy günümüzdeki pozzuoli köyüdür.
  • yapı malzemeleri dersinde sürekli kendinden bahsettiren ama ne olduğunu sözlükten baktıran madde.
  • tras, kireç ve suyla karışınca sertleşebildiğinden bağlayıcı olarak kullanılan volkanik toprak.
  • amerikan standartlarına göre icindeki sio2+al2o3+fe2o>%70 olmalı bu karısımda en buyuk payı sio2 alır (%60 ından fazlası) sio2 aktif silis oldugundan cabuk reaksiyona girip silikatları olusturur(suda cozunmeyen maddeler) yalnız dikkat edilmesi gereken bir konu kullanılan suda yada cimentoda klor olmaması gerekliliidir.
  • (bkz: pozzocrete)
hesabın var mı? giriş yap