• kürtçe'de 'ayaklanmak' anlamına gelen sözcük.
  • çi bikim diye epey güzel bi şarkıyı da seslendiren kürt şarkıcı.
  • "kimdir, nedir, biri beni aydinlatsin" dedigim guzel ses.
  • guzel otesi muzik yapan grup. sanirim dinleyip de hayran olmayacak kisi sayisi cok azdir bu gruba. nasil meshur olmadiklarini da bir turlu anlayamiyorum. en iyisi siz de dinleyin ve eminim ki hak vereceksiniz.

    [http://www.youtube.com/…5lbg1nk081y&feature=related http://www.youtube.com/…5lbg1nk081y&feature=related]
  • müthiş bir sese sahip, kürtçe şarkılar söyleyen esrarengiz bir kadın. pek bir bilgi edinilemiyor.
  • sesinin güzelliği bir yana, kendisi de çok güzel olan şarkıcı. çok şeker lan.
  • "gul û xwîn" diye çok şahane bir cegerxwîn şiiri vardır. yıllar evvel mihemed şêxo bestelediydi, sonra koma dengê azadî söyledi. şiiri biraz bozdulardı ama şarkı çok güzel olduğundan görmezden geldiydik.
    şu günlerde çok duyuyorum raperîn'in adını. ilk dinlediğimde ilginç de geldi sesi. belki yeni bir şey yapabilir diye düşündüm.
    ve fakat tekrar icra ettiği "gul û xwîn"de öyle vahim bir telaffuz hatası yapıyor ki, insanın ürpermemesi elde değil.
    şarkıda "gula mi' bi xelkê ta'l e" diye bir kısım var. "xelk", bildiğimiz "halk" manasında. "ta'l" da "ekşi" diye çevrilebilir (daha doğrusu "kekremsi"). fakat raperîn "xelk" değil "xelq" diyor çok talihsiz biçimde. "ta'l" kelimesindeki gırtlak hareketini de yapamıyor ve bunu iki kere tekrarlıyor. bu da insanın canını sıkıyor.

    yıllar sonra edit: şiir, cegerxwîn'in değil, bêbuhar müstearıyla yazan yusif berazî'ninmiş. uyarısı için meferr'e şükranla.
  • qêrîna evînê diye bi parcasi vardir bu hanimefendinin.
    enfestir!
  • bir gün tamamen tesadüfen, oradan oraya ondan ona müzik dinlerken buldum raperin'i. bulduğum an dağıldım. bütün gece söylediği tüm şarkı ve türküleri defalarca dinledim. o gün bugündür de çalışırken döne döne onu dinliyorum. kendimden geçiyorum.

    isyan, hüzün, motivasyon, umutsuzluk, umut doluluk, coşku, aşk, ayrılık, zafer, yenilgi tüm bu duyguları tüm zerremde hissetmeme sebep oluyor. sesi gibi kendi de bir güzel ki... istiyorum ki herkes dinlesin herkes aynı şeyleri hissetsin. raperin hem kimsenin benim gibi dinleyemeceğini hem de herkesin benim sezdiğimi sezebileceğini düşündürüyor her notasında.

    hepsi birbirinden güzel ama, çibikim, nebu, zilan, iro disa ayrı bir acıtıyor. zilan ki kim söylerse söylesin kalbimi deşen bir türkü, raperin'in sesinden kat kat daha değiyor canıma.

    buyrun canlı canlı nebu (çünkü şu an tam onu dinliyorum): http://www.youtube.com/watch?v=1_lkfgmz-7s
    bununla yetinmeyin, bittikten sonra sağdan çibikimle devam edin derim.
  • çok hoş söylüyor, çok içten söylüyor. birkaç şarkıyı onun yorumundan ezberledim, kendini çok güzel dinletiyor. ilk amedê ile duymuştum sesini - o klibi de nasıl güzel yapmışlar, o güle güle oynayan çocuklara kurban.

    yalnız durum kötü; biraz türkiye dışında yaşamış herhalde ve ben de dedim ya, onun söylediği gibi ezberledim kaç tane şarkıyı. çünkü baktım kürtçe'yi layıkıyla öğrenemiyorum, yine şarkı ezberlemek iyidir dedim. eyvah ki eyvah. burada öğrendim ki hakikaten aksanı epey kötüymüş, yanık yanık türkü söylerken güldüreceğiz insanları kendimize. vallahi şarkıları kaydederken bir onaydan geçir, bizi rezil rüsya etmeyesin.

    not: serhildan şarkılarını da sonuna kadar söylesin. kadın sesine çok güzel yakışır serhildan. o slogan attırırken, marş söylerken sesini kalınlaştırmak erkek hastalıklarındandır.
hesabın var mı? giriş yap