• 865–925 yılları arasında iran'ın rey şehrinde yaşamış hekim, eczacı ve astronom. eserlerini arapça yazdığı için iranlılar ve araplar onu kendilerine mal ederler. galen’in dağınık bilgilerini bir araya getirmiş ve çeşitli alanlarda 184 kadar kitap yazmıştır. en önemli eseri el havi otuz ciltlik bir tıp ansiklopedisidir. hasta başında ilk klinik dersi veren türk hekimidir. ayrıca ilk çocuk hekimliği kitabını ve çiçek hastalığı ile ilgili ilk kitabı yazmıştır.

    ''hekimler hükümdarlar gibidir, onlar emir almazlar emrederler''
  • onuncu nesil çaylak.
  • kızamık ile su çiçeğini birbirinden ayıran ilk tıp alimi.
  • gübretaş'ın* zamanında iran'da özelleştirmeden satın aldığı sanayi şirketi. kimyasal madde üretir.
  • tıp sahasında 10 asır boyunca bütün dünyadaki tıp ilmini yönlendirmiş şahsiyet
  • batıda rhazes adıyla bilinen muhammed bin zekeriya razi, sırrü'l esrar adlı kitabın yazarıdır. kulağa bir büyücünün el kitabı gibi gelse de, kitap aslında kimyasal maddelerin hazırlanmasından ve uygulanmasından bahsediyordu.bu eseriyle, doğal maddelerin sınıflandırılmasında, cabir de dahil olmak üzere bütün seleflerinden daha büyük bir alim olduğunu göstermiştir.

    doğal maddeleri mineral, nebati ve hayvansal maddeler olarak sınıflandırırken kurşun oksit, kostik sodası ve çeşitli alaşımlar gibi yapay yoldan elde edilen maddeleri de bu sınıflandırmaya dahil ediyordu. razi'den önce cabir, mineral maddeleri beden, can ve ruh sınıflarına ayırmıştı.

    razi, deneylerini yazıya döküp kaydetme ve kullandığı bütün süreç ve araçları açıklama konusunda da ustalaşmıştı. sırrü'l esrar adlı eserinden, damıtma, kireçlendirme ve billurlaştırma gibi işlemlerin bundan en az on bir yüzyıl önce gerçekleştirdiğini görebilmekteyiz.

    razi, tarihte ilk kez modern anlamda bir laboratuar kurarak modern kimyanın temellerini sağlam bir şekilde atmasıyla da tanınır.

    pota ve beher, kabak şekilli kap, damıtma imbiği ve aktarma düzeneğine sahip imbik başlığı gibi aletler ve ayrıca çeşitli tipte fırın ve ocaklar gibi, razi'nin bizzat tasarladığı, açıkladığı ve kullandığı yirmiden fazla aletin birçoğu günümüzde hala kullanılmaktadır
  • ebû bekir muhammed bin zekeriyyâ er-râzî.

    kendisi bizden olup en çok tanınan hatta ibn-i sina'dan daha çok tanınan bir hekimdir.

    rhazes ismiyle bilinir, kendisine hayran oldum, mekanı cennet olsun.
  • 'meşguliyetten daha iyi bir tedavi yoktur.' sözünün sahibi kimyager, hekim, filozof.
hesabın var mı? giriş yap