• giydiğiniz kıyafetler, evinizdeki eşyalar ve kullandığınız araba cinsel kişiliğiniz hakkında ipuçları verir. anahtar ise bu eşyalar için seçtiğiniz renkler`dir. etrafınıza baktığınızda özellikle giyiminizde ve ev dekorasyonunuzda belli renkler`e yoğunlaştığınızı göreceksiniz. en fazla görünen renk sizin baskın renginizdir; cinsel sizi yansıtan renktir. 1975 ev iç tasarım forumu'nda bir psikolog renkler ve cinsel kalıplar arasındaki bağı aşağıdaki şekilde açıklamış. peki buna göre siz hangi renk`tensiniz?

    kirmizi: kırmızı herkesin bildiği gibi tutkunun rengidir. bu rengi seven kişiler ise çok şehvetlidir. kırmızıyı seven insanları çuvaldaki kaplana benzetmek yanlış olmaz. kolayca tahrik olur, hayal edilebilecek her yolda cinselliğin tadını çıkarırlar. cinsel kıvılcım bir kez çaktığında onu söndürmek saatler alır. kırmızıyı sevenler kavgacı olur ve daha zayıf renkler onlardan kaçınır. aşk yaşamlarında fantezilerin yeri büyüktür.

    sari: favori rengi sarı olan kişilerin cinsel eğilimleri bir hayli karmaşıktır. çoğunlukla sarı seven kişiler daha güçlü olan partnerlerinin isteklerine pasif davranışlarla uyum gösteirler. asla cinselliğin tadını tamamen çıkaramazlar ancak hoşlarına giden kimseyi de geri çevirmezler. bu anlamda sarı cinsel tutkudan uzak bir renkt`ir. onlar için ilk adımı karşı taraf atmalıdır. bu yüzden karşı taraf bir hamle yapana kadar yalnızca beklerler.

    pembe: pembeyi seven insanlar cinsel konularda gelişmeye gönülsüz olurlar. bu kadınlar partnerlerine çoğu kez eziyet eder, vereceklerinden fazlası için söz verirler. bazı durumlarda dişilikleriyle gösteriş yaparlar çünkü gizliden gizliye erkeklerden nefret ederler. pembeyi seven erkeklere gelince... bu tip erkekler kadınların peşinden koşar ve kur yaparlar. hatta aynı gecede üç ayrı randevu verebilen fakat hiçbirisiyle buluşmayıp barın birinde yeni biriyle tanışabilen kişilerdir. kocası pembe seven kadınlar ihtiyatı elden bırakmamalıdır.

    mor: bu rengi sevenler aşkta da, iş yaşamında da kolay elde edilmezler. bu rengi seven kişilerin etrafındakiler, onlara fazlaca bilgiç bulabilir. mor rengi seven kadınların kişilikleri son derece güçlüdür. onlar karşılarındakine gerçekten inanırsa ilişkiye girer ve oyunu kurallarına göre oynarlar. erkekler ise aşk ilişkilerine iş ilişkisi tadında yaklaşırlar. her iki cinsiyette de moru sevenler karşılarındakinin hoşnutluğundan çok kendilerininkini düşünürler.

    siyah: siyah renk gücü ve tutkuyu temsil eder. cinsellik konusunda sekste tıpkı kırmızı gibi şehvetlidirler. genellikle doğalarında sadizim ya da mazohizm vardır. bu sebeple seks sırasında da hiçbir sınır tanımadan sevişirler. biraz içe kapanık gibi görünseler de aslında sevişme anında diğer renklerden daha cesurdurlar. fakat onlar saman altından su yürütenler gibi şehvetlerini yalnızca yatak odalarında partnerlerini şaşırtmak için gösterirler.

    yeşil: doğanın rengi olan yeşil güven veren bir renk`tir. bu yüzden partneriniz yeşili seviyorsa doğru kişiyle birliktesiniz demektir. bu rengi sevenler cinsel yaklaşımlarında masum ve tazedir. yeşili seven kadınlar partnerlerine her zaman sadıktırlar. tutkuları olsa bile bunu partnerlerine çok fazla göstermezler. yeşili seven erkekler anlaşılmaz tavırlarıyla karşılarındakini etkilemeyi iyi bilirler. kısacası partneriniz yeşili seviyorsa asla ihanetten şüphelenmemelisiniz.

    turuncu: turuncu rengi sevenlerin cinsel fantezilere eğilimi vardır. cinsel etkinliği kendilerinin başrolü oynadığı tek sahnelik bir oyun olarak görürler. önsevişme cinsel birleşme kadar önemlidir. tatlı şeyler, anlamsız diyaloglar fısıldarlar. turuncu insanlar orgazm olamasalar bile çok iyi rol yaparlar. seks sırasında şehvetten dolayı p0artnerlerine biraz zarar verebilirler. turuncu erkekleri eşlerinin saçını çekmeye, kadınları da eşlerinin sırtında çizikler bırakmaya eğilimlidirler.

    kahverengi: bu rengi seviyorsanız, eşiniz için bir hazinesiniz demektir. kahverengi sevenler sıcak ve eşinin isteklerine karşı duyarlıdır. bunun yanı sıra da kadın ya da erkek her iki cins de son derece romantiktir. cinsellik onlar için 24 saatlik birşeydir. ateşin kenarında sarılıp uyumak, yağmurda yürümek kahverengi sevenler için tahrik edicidir. ancak şiirsel duyguları öyle bir yapıya sahiptir ki bir tek kötü söz herşeyi mahvedebilir.

    gri: bu renk kararsız kişiler tarafından sevilir. hiçbir konuda heyecanlanmadıkları gibi renk konusunda da son derece heyecansızdırlar. o yüzden de yorumsuz gölge rengini seçerler. gri tercih eden erkekler cinselliği sakinleşme aracı olarak görürler. ne fazlası ne de azı. kadınlar sevişmez, cinsel ilişkiye girerler. sadece iki sebepten biri için: eşlerini memnun etmek ya da hamile kalmak. sevişme bitene kadar duvar kağıtlarındaki desenleri sayarlar.

    mavi: mavi renk sevenler harika cinsel partnerlerdir. sevgi doludurlar, eşlerinin ihtiyaçlarına duyarlıdırlar. sevişmeyi bir sanat olarak görür ve ilişkilerine zarifçe yaklaşırlar. mavi seven erkekler piyanistlere benzerler, piyano çalarmış gibi zarifçe sevişirler. mavi kadınları cinsellik`lerinin tadını sonuna dek çıkartırlar. hem kadınlar hem de erkekler önsevişmeden ve ardından gelen birleşmeden hoşlanır. evlilikte mavi kişi mükemmel bir eştir, dışarıda gözü yoktur.

    beyaz: beyaza tutulmuş insanlar için sevdikleriyle birlikte yatmak sevişmekten daha fazla tercih edilir. cinsellik`ten pek fazla hoşlanmazlar. bu insanların doğasında biraz tutuculuk vardır. onlar için, fransız öpücüğü müstehcen bir şeydir ve gün ışığında sevişmek duyulmamış bir olaydır. beyazı seven kadınlar gizlilik içerisinde soyunur. erkekler cinsel ilişkiden önce ve sonra mutlaka yıkanır.
    kaynak:kanald.com.tr
  • o halde gelinliğin beyaz, damatlığın siyah olması manidardır. (bkz: evlilik sonrası cinsel ilişki)

    bu arada yanlış biliyorsam düzeltin eski adetlerimize göre kırmızı gelinlik giyilmiyor muymuş?
  • günümüzde yapılan çalışmalar ve araştırmalar renklerin psikolojik etkilerinin olduğunu ortaya çıkarmıştır. peki hangi renkler insanları nasıl etkiliyor? gelin kısaca bir bakalım:

    -kırmızı: gözün retina tabakasının hemen arkasında oluşur. bu nedenle rengi algılarken, sanki üstünüze doğru geldiğini hissedersiniz. uyarıcı bir renktir, dikkat çeker, iştah açar, tansiyonu yükseltir, heyecanlandırır ve metabolizmayı hızlandırır.

    -mor: zeka bilinç ve içgörü düzeyi ile paralellik taşır. konsantrasyonu ve konuşma isteğini arttırır.

    -mavi: gözün retina tabakasının hemen önünde oluşur, bu nedenle baktığınızda sizden uzaklaşıyormuş gibi hissedersiniz. dinlendirir, huzurlu hissettirir, kan akışını yavaşlatır ve sakinleştirir.

    -yeşil: yaratıcı düşünmeyi sevk eder. güven verir.

    -sarı: altının, güneşin ve sıcaklığın olduğu kadar lüksün de sembolüdür. dikkat ve uyarının rengidir.
  • kültürden kültüre değişiyor olsa da antik çağlardan bu yana renklere farklı anlamlar yüklenmiştir.

    kırmızı: sıcak, ateş, kan, şehvet, aşk, güç, heyecan ve agresiflik gibi kavramları simgeler. kan basıncını ve solunumu hızlandırabilir. insanları çabuk karar almaya ve beklentileri arttırmaya teşvik edici bir etkisi vardır. duygusal yoğunluğu arttıran bir renktir. kendini kontrol etmekte zorluk çekenlerin kırmızı renkten uzak durmaları tavsiye edilir. insanların zamanı unutmasına yol açar. bu yüzden barlarda ve gece kulüplerinde kırmızı renge ağırlık verilir. kırmızı asırlar boyu tehlikenin simgesi olmuştur. trafik ışıklarında dur sinyali olarak kullanılmasının nedeni de budur.

    mavi: yalnızlığı, üzüntüyü, depresyonu, bilgeliği, güveni, huzuru ve sadakati simgeler. iş görüşmelerine mavi giyerek gitmek kararlılığı ve bağlılığı ifade eder. mavi, doğal bir iştah kapatıcıdır bu sebeple kilo almak isteyenlerin mavi renkten uzak durmaları gerekir. aynı şekilde restoran işletmecilerinin de mavi renkten kaçınmaları gerekir. mavi ortamlar, verimliliği ve performansı arttırır. çalışırken notların altını kalın, mavi kalemle çizmek okunan şeylerin akılda kalmasını kolaylaştırır.

    sarı: parlak limon sarısı gözü ve beyni en çok yoran renktir. aynı zamanda sarı, metabolizmayı hızlandırır. sarı, az miktarlarda kullanıldığında parlaklık ve sıcaklık hissi verir. enerjik bir renktir. güneş ışığı gibidir, kendinizi iyi hissetmek için orada olmasını istersiniz ama gözünüzün içine girmesini istemezsiniz. bu sebeplerden özellikle yaz aylarında kıyafet kullanımda sıkça tercih edilir fakat dikkat edilmelidir. zira sizi hasta, soluk, yorgun gösterebilir.

    yeşil: yeşilin ilişkilendirildiği kavramların en güçlüsü ve evrensel olanı doğadır. buna bağlı olarak yaşamı, yenilenmeyi ve dinçliği simgeler. gözler için en rahat renktir ve görme gücünü arttırır. sakinleştiricidir ve sinir sistemi üzerinde doğal bir antidepresan etkisi yaratır. rahatlatıcı özelliği sayesinde hastanelerde de tercih edilen bir renktir. kıyafet kullanımında ise kadifelerde ve abiyelerde kullanılması önerilir. fakat dikkat edilmeli, tenimizdeki yansımasından dolayı özellikle üst giyimde bizi hasta veya yaşlı gösterebilir.

    turuncu: turuncu dışa dönük, heyecan, enerjik ve dikkat çekici bir renktir. canlılık, cesaret ve güven verir. zihni harekete geçirir. bu sebeplerden dolayı gençlere hitap eden markalarda ve spor arabalarda sıkça kullanılır. bunların yanı sıra kıyafet kullanımında geçici imajı çizebilir.

    pembe: romantik ve narin bir renktir. aynı zamanda sakinleştirici bir etkisi vardır. pembe, sizi daha şirin ve sempatik gösterir.

    siyah: tartışmalı bir renktir. bir taraftan karanlık güçler, suç ve kötülükle bağdaştırılırken diğer taraftan dayanıklılık, ihtiyat, bilgelik ve güvenilirlikle ilişkilendirilir. bir tarafta yönetim ve güç anlamına gelirken diğer tarafta acı, keder ve yas anlamına gelir. kıyafet kullanımında bazıları siyahı güçlü ve ciddi görünmek için; bazılarıysa daha zayıf gösterdiği için tercih eder. kıyafetlerde iş bitirici, cesur, özgüvenli ve güven veren bir hava yaratması muhtemeldir.

    beyaz: saflığı, temizliği ve masumiyeti simgeler. doktorlar ve diğer hastane çalışanları steril görünmek için beyaz giyerler. beyaz, ışığı yansıtır ve ortamı serin tutar. dolayısıyla yaz ayının kıyafet rengidir. genel olarak serin ve canlandıran bir his verir. ayrıca koyu renkler alanı daraltırken açık renkler alanı genişlettiğinden dolayı siyahın aksine, beyaz sizi kilolu gösterir.

    mor: asaletin rengidir. lüks, zenginlik ve zarafeti simgeler. aynı zamanda romantizmin, duygusallığın ve tutkunun rengidir. beyinsel faaliyetleri ve sanatsal düşünceyi arttıran mor, özellikle sanatçıların çalışma ortamları için uygun olabilir.

    kahverengi: toprağın ve ağacın rengidir. kahverengi doğal, rahat ve açık bir atmosfer yaratmayı sağlar. durağanlık, güçlülük, olgunluk ve güvenilirlik mesajları iletir. çok tezattır ki, giysilerimizde bu rengi kullanmak çok daha farklı bir imaj çizer. kahverenginin arka planda kalmak, dikkat çekmemek ve gizlenmek istediğimiz zamanlarda giyilmesi önerilir. bu doğrultuda bir toplantıda, iş görüşmesinde ya da bir ilişkinin başlangıcında kahverengi giyinmeyi pek düşünmeyin derim. ayrıca renkler arasında bizi en yaşlı gösterecek hatta kırışıkları ortaya çıkarabilecek potansiyeldedir.
    not: yazılanlar kahverengi tonları için değil, düz kahverengi için geçerlidir.

    gri: gözün en rahat algıladığı renklerden biridir. ağır ve diplomatik bir renktir. alçak gönüllülüğü ifade eder, uzlaştırıcı ve denge unsurudur. kullanıldığı ortamlarda bunaltıcı bir havaya neden olabileceği için fazla tercih edilmeyen bir renktir. kıyafetlerde gri kullanırken dikkate etmemiz gereken en önemli nokta ise rengin mat olmasıdır. malumunuz, parlak griler ile mahmut tuncer gibi ortalıklarda gezmeye hiç mi hiç gerek yok *. ayrıca güçlü, soğukkanlı, uyumlu ve problem çözmeye odaklı bir karakter olduğunuzu ifade eder.
  • kırmızı rengin psikolojik etkileri

    kırmızı ateş, tutku, öfke, tehlike ve yıkımın sembolüdür. öte yandan, cesaret ve olumlama anlamına gelir. romalılar ve spartalılar kırmızı bayrağı savaşları motive etmek için kullandılar. bu, enerji seviyenizi artırmaya yardımcı olacak adrenalini serbest bırakacaktır. yunan savaş tanrısı mars’ın kullandığı araba da kırmızıdır. mefisto her zaman kırmızı kullanılarak tasvir edilir. aynı zamanda ateş ve kanın sembolü olan şefkat ve cömert fedakarlığı ifade eder.

    psikolojik olarak kırmızı etkileyicidir ancak yorgunluğu artırabilir ve daha fazla gerginliğe neden olabilir. olumlu etkisi ise yaratıcı düşünmeyi güçlendirmesidir. dışa dönükler ve hayal gücü yüksek insanlar kırmızıyı tercih eder. ruh halini destekleyerek ve depresyonla savaşarak psikoterapide kendine yer bulmuştur. kırmızı, dikkati içeriden uzaklaştırır ve dışarıya yönlendirir. kırmızı, üretken aktiviteyi harekete geçiren ve olumlu düşünceler uyandıran terapötik bir renktir.

    kırmızı aynı zamanda çocukları aktif kılan bir renktir. fiziksel olarak tembel olan çocukların aileleriyle birlikte küçük işler yaparken ve egzersiz yaparken enerjilerini harcayacakları etkinliklerde bulunmaları için dayanıklılık sağlar. ancak, çok fazla kırmızı kullanmak çok etkili olabilir. çocuğunuzu aşırı aktif ve seçici yapar. bu nedenle aşırı agresif ve öfkeli çocukları kırmızı giydirmek yanlıştır. çocuklar hala çevrelerindekilerin dikkatini çekmek için kırmızıyı tercih etmektedirler.

    gül kırmızısı yaratıcılığı geliştirir ve üretken ve eğlenceli aktiviteleri teşvik eder. yumuşak doku, çocukların oyun odalarında yaratıcı bir şekilde oynamaları için çok iyi bir seçimdir. pastel kırmızı renkli bir ortamda çocuklar özgür ve kısıtlamasızdır. bu renk aynı zamanda spor aktivitelerinde aktif olma hissini de harekete geçirir. oyun arkadaşları arasındaki sevgi ve centilmenlik duygularını vurgular.

    kırmızı iştahı ile ünlü bir renktir. dünyanın en ünlü ve en çok tüketilen gıda şirketlerine bakarsanız hepsinin kırmızı logolu olduğunu fark edeceksiniz. (coca-cola, pizza hut, kentucky fried chicken, mc donalds, ülker, arby’s vb.). bu nedenle kırmızı, kan basıncını yükselterek ve kan akışını artırarak iştahı uyarır. ama bunun başka anlamları da var. örneğin, saldırganlığı ve öfkeyi de artırır.

    yeşil rengin psikolojik etkileri

    doğanın sembolü olarak yeşil, hayattaki umudu simgelemektedir. koyu yeşil haset, kıskançlık ve hurafe anlamlarını taşırken, açık yeşil yeni yaşamın, enerjinin ve doğurganlığın rengidir.

    göz ve vücut için en rahat olan yeşil, sıcak havalarda serinlik, serin havalarda sıcaklık getirir. insanlara sadece umut aşılamakla kalmaz, aynı zamanda fiziksel ve zihinsel olarak kendilerini iyi hissetmelerini sağlar. psikolojik olarak yeşil, yüksek basınçlı bir ortamdan çekilmeyi temsil eder. bu renk, hareketsiz aktiviteler, konsantrasyon ve meditasyon için idealdir.

    yeşil, çocukların birbirleriyle arkadaşça ve yardımsever bir şekilde iletişim kurabilecekleri samimi bir ortam yaratır. aynı zamanda çocukların benlik saygısı geliştirmelerine ve çevreleriyle uyum içinde yaşamalarına yardımcı olur.

    yeşil zor durumlarda arkadaşlarına olan güveni vurgular. çocukların başkalarına yardım için yaklaşırken kendilerini rahat hissetmelerine yardımcı olan yeşil, eğitici rolleri açısından da baskın renktir.

    yeşil güven verir. bu nedenle bankalarda en çok tercih edilen iki renkten biri yeşildir. güven vermek istiyorsanız, ofisiniz yeşile veya tonlarına boyanabilir veya yeşil dekoratif malzemeler kullanılabilir.

    yatak odası için de oldukça rahat ve huzurlu bir renktir. doğayı çağrıştırdığı için muhtemelen çok rahatlatıcı bir etkisi vardır. bu nedenle hemen hemen tüm hastaneler iç tasarımlarında, doktor üniformalarında ve ameliyathanelerinde yeşili tercih etmektedir.

    turuncu rengin psikolojik etkileri

    özellikle restoranlarda ve servis takımlarında kullanılan portakallar, sadece nezaket ve saygıyı vurgulayan değil aynı zamanda sosyal etkileşimi artıran iştah açıcı özelliklere sahiptir. bu nedenle ortak alanlar (oturma odası, televizyon odası, mutfak) portakal için en uygun ortamdır. turuncu, insanların algılarını en kolay etkileyen ve hangi gruba ait olduklarını gösteren renklerden biridir.

    sosyalliği ve iyiliği artıran bir renk olan turuncu, mutlu bir yaşam algısı sağlar. sinir sistemi olanlar için portakal önerilir. çünkü bu rengin tüm tonları depresyon için birebir ilaçlar olarak kabul edilir. burunlu turuncu-kırmızı gibi dışa dönük ve neşeli. canlılığı, yaratıcılığı, güveni, cesareti ve iletişimi geliştirdiği için insanları psikolojik olarak yaşamaya motive eder.

    birincisi, turuncu, sessiz, utangaç bir çocuğun kabuğundan çıkması için en uygun renktir. bu rengin samimiyeti vurgulayan özellikleri, çocuklar arasındaki etkileşimi artırır ve pasif çocukların daha meşgul olmalarına yardımcı olur.

    turuncu oyunlarla ve kutlamalarla dolu hareketli bir günde seçilebilecek en eğlenceli renktir. parlak turuncu, çocukların mizah anlayışını harekete geçirir. şeftali rengi gerçek dostluğu vurgular.

    turuncu, insanların algılarını etkilemesi en kolay ve en kolay renklerden biridir. kısacası her kesimden insanın ilgisini çekmek ve herkese bir sıcaklık hissi vermek istiyorsanız turuncuya boyayabilirsiniz. eğer bu bir kapı ise, insanlar kapıdan kolayca girebileceklerini ve kabul görebileceklerini hissederler.

    siyah rengin psikolojik etkileri

    siyah, ölümün, isyanın, gücün ve muhalefetin rengidir. asalet ve tutkuyu sembolize eder. öte yandan, evreni ve boşluğu, rengin yokluğunu da temsil eder. bazı kültürlerde bilgeliğin rengi olarak kabul edilen siyahı seven kişilerin iş hayatında başarılı oldukları gözlemlenmiştir. çünkü siyah aynı zamanda güç ve otoritenin simgesidir. güveni, ağırlığı ve büyüklüğü temsil eder.

    siyahın konsantrasyonu sağlamanın kolay olduğu ve ışığı yok ederken kabuğu saçan elementlerin etkilerini en aza indirdiği bilinmektedir. birçok ünlü düşünür veya sanatçının ışıksız karanlık bir odaya girmeye odaklandığı söylenir. inandıkları şey için çok çalışırlar ve asla pes etmezler. bu nedenle siyah, en motive edici renktir ve özgüven üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.

    siyahlarla büyüyen çocuklar, onların normlarına isyan ediyor gibiydi. kendileri için karar vermeyi seven inatçı, hırslı çocuklar siyahları tercih ederler.

    birçok kişiye siyahların her zaman çok asil ve gururlu oldukları söylenir. genel görüş bu yöndedir ve çoğu durumda doğrudur. renk biliminde siyah, gücü ve tutkuyu temsil eder. aynı zamanda açgözlülüğün bir ifadesidir. bu nedenle güç sembolü olan herhangi bir ofis aracı veya araç siyahtır. siyah, güçlü ve hırslı birçok duyguyu temsil eder.

    arka planda kullanıldığında karamsardır. yas tutmayı da simgelediği için sadece karamsarlığı değil, hüznü de çağrıştırır. bununla birlikte, dikkati dağıtan unsurların ışığı yok ettiklerinde, konsantrasyonun kolay sağlanmasıyla dikkat dağınıklığını en aza indirdiği bilinen bir renktir.

    mavi rengin psikolojik etkileri

    mavi gökyüzünü ve denizi sembolize eder. arap ülkeleri mavinin kan akışını yavaşlattığına inandıkları için nazar boncukları mavidir. batıda, intiharı azaltmak için iskeleler maviye boyanmıştır.

    mavi ayrıca sezgiyi ve karmaşık zihinsel yetenekleri sembolize eder. mavi, sinirleri yatıştırmak için yeterince etkilidir ve bir meditasyon ve duygusal arınma yöntemi olarak kabul edilir. beyni gevşeterek kabuktan içe dönüklüğü ortadan kaldırır ve manik durumu sakinleştirir.

    mavinin hakim olduğu bir ortam, duyguları sakinleştirdiği ve vücudu rahatlattığı için özellikle çocukların başkalarıyla iletişim kurması için hassas ve güven veren bir atmosfer yaratır. zihinsel sakinlik yaratmak ve duygusal dengeyi sağlamak için çocukların dahil olduğu tüm alanlarda mavi kullanılmalıdır. nötr bir sakinlik ve fikir alışverişi sunan gök mavisi, aile sohbetleri için mükemmel bir renktir. ayrıca paylaşma ve ilişki duygularını anlama yeteneğini de geliştirir.

    mavinin her zaman huzur ve dinginlik verdiği biliniyor. bunun nedeni kan dolaşımının yavaşlamasıdır. bu yüzden çok sakinleştirici. çocuk odalarında turuncu, sarı gibi uyarıcı renkler yerine mavinin kullanılmasının oyunbazlığı azalttığı ve çocukları sakinleştirdiği gözlemlenmiştir.

    ayrıca mavi, kırmızıdan farklı olarak yeme içgüdülerini bastıran bir renk olduğundan restoran işletmeleri maviyi tercih etmemektedir.

    sarı rengin psikolojik etkileri

    eski insanlara göre sarı, yaşamın hayati ilkesini temsil eder. günümüz çinlilerine göre sarı asaleti simgelemektedir.
    sarı, umutsuzluğu giderir, neşe, eğlence ve keyif katar. sürekli izlemenin rahatsız edici etkileri vardır. çocuklar sarının ayırt edici ve çarpıcı özelliklerine kayıtsız kalamazlar. algıyı yoğunlaştırır ve kelimeleri ve sayıları hatırlamak için zihni harekete geçirir. dikkat çeker ve harekete geçmeden önce düşünmenizi hatırlatır. uzun süre görülmesi zor bir renktir. sarı, öğrenme sürecinde olumlu bir atmosfer yaratması ve iletişimi teşvik etmesi açısından çocuk oyun alanlarını ve çalışma odalarını aydınlatmak için kullanılmaktadır.

    az miktarda da olsa ışığı zihni harekete geçirir ve ruhu besler. bu arada, hasta veya iyileşmekte olan çocuklar için sıcak, neşeli ve samimi bir ortam sağlar. limon sarısı, aile üyelerini diğerlerine karşı düşünceli olurken eğlenceli aktivitelere katılmaya yönlendirir.

    altın şans, çocukların görevleri yaparken ve tamamlarken eğlenmelerine yardımcı olur. bununla birlikte, parlak sarı özellikle küçük çocukları sevindirir ve olumsuz durumlarla duygusal olarak başa çıkmalarına yardımcı olur.
    aynı zamanda birbirleriyle konuşma arzusunu da uyarır. aşırı sarı kullanımı okul öncesi çocuklarda aşırı derecede etkili olabilir ve genellikle rahatsızlığa ve ağlamaya neden olabilir.

    sarı, toplam süreksizliğin ve çekiciliğin bir ifadesidir. ayrıca dünyanın tüm ülkelerindeki taksiler sarıdır. yolda kolayca görülebilirler, diğer arabalardan kolayca ayırt edilebilirler ve zamansal karakterlerini vurgulamak için bu şekilde renklendirilmişlerdir.

    ayrıca yol çizgilerinin artık beyaz ve sarı olmamasının nedeni sarının öne çıkan bir renk olmasıdır. bunun nedeni, tahminlerin aksine sarının beyazdan daha göz alıcı bir renk olmasıdır.

    ofisimde kullandığım renk tercihine dönecek olursak, insanların çabuk geçmesini istiyorum ve çok fazla durmadan tempoyu artırmak istiyorsam sarı kullanmalıyım. çocuk odasında kullanılan sarı renk: çocuğun adrenalini ve oyunculuğu artar.

    pembe rengin psikolojik etkileri

    pembe saflığın, şekerin ve bebeğin ifadesidir. rüyaları simgeleyen pembe, kırmızı gibi aşkı çağrıştırır. ancak kırmızı aşkın tutkulu yanını yüceltirken pembe, romantik ve saf aşkın simgesi olmuştur.

    pembe insanları sever. pembe çoğu zaman partinin ve eğlencenin rengi olmuştur. özellikle koyu pembe, insanlar arasında enerji alışverişi sağlar. kırmızı, tutkunun rengidir ve pembe, fiziksel bir uyarıcı görevi görür. pembe ayrıca yaratıcılığı da etkiler. birçok insan pembeyi kadınsı bir renk olarak düşünür. çok az insan bu rengi hayatında kullanır.

    pembe renk çocukların kolayca uykuya dalmasına yardımcı olur. özellikle kız çocuklarında çok kullanılan pembe, parlak ve mutlu bir büyüme döneminde etkilidir. pembe seven çocuklar utangaçtır ama iyi saklanırlar.

    kahverenginin psikolojik etkileri

    kahverengi, gücü, güvenilirliği, rahatlığı, dayanıklılığı, sadeliği ve dostluğu simgeleyen bir renktir. toprağın, doğumun ve doğurganlığın rengidir. genellikle bir aura rengi olarak görülmese de anlaşılır ve pratik bir kişiliğe sahip kişiler bu rengi tercih ederler. kademeli başarının bir işaretidir. açık ve dürüst davranışın sembolüdür. ancak, kahverengiyi diğer renklerle karıştırmak bu özellikleri gizleyebilir. donuk ve bordo, duygusallığı ön plana çıkarıyor. bej, anlayışın bir ifadesidir, koyu kahverengi ise kaprisli ve eleştirel bir karaktere işaret eder.

    renk listesinin başında kahverengi olan kişiler her zaman özel bir ortama ihtiyaç duyarlar çünkü kendilerini sadece bu ortamda güvende hissederler. kahverengi gözlü insanlar genellikle duygularına göre hareket eder, yalnızlık onlar için uygun değildir, her zaman birine ihtiyaç duyarlar. psikolojik rahatlık onlar için önemlidir ve kaotik bir yaşam sinirlerini gerer. duygusal ve maddi kaygı onları herkesten daha fazla yorar. huzursuz, gergin ve sıkıcı ruh hallerinden her zaman kaçınırlar ve yüksek elektriksel ortamlar dünya tarafından rahatsız edilebilir.

    kahverengiyi tercih eden erkeklerin davranışları, yaşam tarzları ve kıyafetleri vasattır. hayattan çok memnun oldukları için çok para harcamazlar. bağımsız yaşamak isteyen insanlardır. rasyoneldirler, bu nedenle duygular çok belirgin değildir. sakin olmayı severler, her durumu düşünürler ve hızlı karar vermezler. davranışları tutarlıdır. kahverengiyi tercih eden kadınlar ise sistemli ve geniş hayal gücünden uzaktır. zararsız yalanlar söylemekten korkarlar çünkü her zaman gerçeği severler. sabırları ve sevgileri sonsuzdur ve onun için çok iyi bir anne olur. kahverengi, yaptıkları her şeyi sağlamlaştırarak çocuklar üzerinde güven
    etkisi yaratır. aynı zamanda yararlı bir renktir.

    renk uzmanları, fast food restoranları için ideal renk olarak kahverengiyi seçti. bu yüzden dünyanın dört bir yanındaki fast food restoranlarında sandalyeler ve masalar kahverengi, duvarlar kahverengi, pembe ve şampanya karışımı. hızlı yiyin ve hızlı gidin! tüm şirketler mesajlarını iletmek için bu renkleri kullanır.

    ofiste insanların çok fazla vakit geçirmesini istemediğiniz bir alan varsa kahverengi ve boya tonlarını kullanmalısınız. kahverenginin toprak rengi olduğu için, kahverenginin insanları daha resmi olmayan, rahat ve rahat hissettirdiği, daha güvenli ve açık fikirli hissettirdiği de dünyaca ünlü bir gerçektir. örneğin çoğu muhabirin bir röportajda kahverengi ve tonlu kıyafetler giymesi, karşısındaki kişinin güvenini kazanmak, doğru cevapları almak ve zihinlerini açmak içindir.

    beyaz rengin psikolojik etkileri

    beyaz saflığı ve iyiliği simgeleyen bir renktir. ışığın sembolüdür ve saflığı ve masumiyeti sembolize eder. barışçıl, uzlaşmış, samimi ve rahat eylemleri sembolize eder. çinliler beyazı yas rengi olarak düşünürler ama aslında beyaz genellikle herkes için mutlu ve neşeli günlerin rengidir. gümüşe yakın olan beyaz, inancı ve kutsallığı temsil eder.

    bu rengin aşıkları, çatışmadan kurtulan ve başka bir özgür dünya arayanlardır. beyaz saflığa inanan insanlar okumayı, düşünmeyi, yorumlamayı ve ışığı seven insanlardır. boşluk anlamında, rüyalar dünyasının çok geniş olduğunu görebilirsiniz. beyaz sevenler ayrıca temizliği, saflığı ve masumiyeti severler. soğukkanlı bir yanı vardır ve çevresindeki insanları çok etkiler. bununla birlikte, beyazı kullananların hepsinin aynı fikirde olduğu geniş zihinlere sahip oldukları bulunmuştur.

    beyaz, çocukların olumsuz durumlardan kurtulmalarını ve yaşamda yeni bir yönde ilerlemelerini sağlar. beyaz saray’da büyüyen çocuklar, bu benzersiz saf sevgi güvenliğini temsil eder. temizlik alışkanlığının diğer çocuklara göre daha hızlı geliştiği gözlemlenmiştir.

    deterjan reklamlarından temizlik ürünlerine kadar temizliği simgeleyen tüm ürünlerin beyaz kullandığı biliniyor. beyaz denilince akla gelen ilk kelimeler: temizlik, tazelik ve hijyen gibi kelimeler. yani eczane, temizlik malzemeleri firması iseniz mutlaka içte ve dışta beyaz kullanmalısınız. hastaneler ve ilaç firmaları da sağlığın simgesi oldukları için bu gruba dahil edilebilir. beyazın ayrıca istikrar ve sürekliliği gösteren çok güçlü bir psikolojik etkisi daha vardır.

    beyaz bir elbise temiz, dürüst ve istikrarlı bir görüntü oluşturur. aynı etki ofis mobilyaları ve dekorasyonu için de kullanılabilir. ayrıca gözlerinizi dinlendirecek beyaz bir yer bulmak da hemen hemen tüm mimarların önerdiği bir durumdur.

    rengin kullanıcı üzerindeki psikolojik etkileri üzerine örnek mekan incelemesi-kübra ökmen
  • benim için mesala balkonum bana çok iyi gelir. renk renk boyadığım çiçeklerimin saksıları, özenle boyayıp astığım mandalalar, boya kalemlerim.. huzur veriyor bana, balkonumdaki canlılık. çok özledim baharı.
    görsel
    görsel
    görsel
    görsel
    görsel
  • renklerin insan hayatında bir çok psikolojik etkisi var bu konu gerçekten dikkat edilmesi gereken bir konu

    bu konu ile ilgili güzel bir makale derledik okumanızı tavsiye ederim. renklerin psikolojik etkisi
  • sadece psikoloji değil ki;

    gözümüze, retinamıza yeşil ışık yansıması ulaştı diyelim. nervus opticus yoluyla beyin korteksine ulaştı. noradrenalin seratonin ve dopamin geri emilimi kıstlanıyor. mutluluk sabiti diyebiliriz. noradrenalin sabitlenince parasempatik sisteme yüklenirsin abicim. sempatik sistem ise takılıyor kafasına göre. kalp atışınız hafif artıyor. dolayısıyla pompalanan kan miktarı artıyor. suratınız orgazm olmuş kadın pembeliğine boyanıyor. erkekseniz testeron kadınsanız östrojen salınımı oluyor. libido artışı. kaslarınızdaki laktik asit oranı hızla azalıyor. laktik asit kasların yorgunluğunu gösterir. dinlenmiş oluyorsun anlıyor musun? beynine de daha fazla kan pompalandığı için nöronlar arası snapslarda artış gerçekleşiyor. hafızanız gelişiyor demeyelim de bilinçaltınıza gereksiz diye kaydedilmiş bilgileri beyne çağırınca gelme şansı artıyor. mutlu ediyor abi. doğaya çık ağaçlara bak. bu kadar.

    kanser hasta ve yakınlarına profilimde sabitlenmiş entryi okutun. umut verecektir.
hesabın var mı? giriş yap