• girit'in büyük kentlerinden biri. yunanca adı rethimno'dur. osmanlı döneminde bektaşilerin en yoğun yaşadığı girit şehri olmuştur.
  • osmanlı himayesi altında oldugu zamanlarda. ''evet himayesi altında zira hiç bir devlet girit üzerinde mutlak bir egemenlık tahsis edememiştir'' işte bu zamanlarda giritteki osmanlı tebasının elit-burjuva tabakasının yaşadığı yerdir. resmo türk konakları ve okullarıyla , yoğun memur nufusuyla girit içinde ufak bir osmanlı vilayetidir. giritten gelenler içinde ender de olsa rumcanın yanında türkçe de konusabilenlerin ya da anlayabilenlerin genellikle geldikleri yer resmo'dur. büyüklerimiz der ki sakallı sakallı imamlar türkçe öğretirlermis. büyükler dediysem mekanları cennet olsun o denli büyükler. resmo'da halen osmanlı eserlerini camilerini medreselerini yıkık ve harab da olsa görmek mümkün. hikayelerini dinlediğim dunya gözü ile halen göremediğim atalarımın zamanıyla deniz kenarında nargile höpürdettikleri yerdir.
  • bayram tatilinde giderek annemlerin makri steno sokaktaki evini ve babamların şehrin hemen dışındaki çiftliğini alban metohi bulduğum şehir.

    aynı zamanda bölge... merkezi olan rethymno / resmo kentinin ismiyle anılır.
  • eylül ayında istanbul lozan mübadilleri vakfının organize ettiği girit turu ile gidip gezdiğim ve hanya ile birlikte en çok beğendiğim girit şehri.

    dar sokakları ve italyan tarzı evleriyle, ileride yaşamak istediğim şehirler listeme girdi.
  • baba tarafımın zamanında yaşadığı şehir. bir gün görmek nasip olur umarım.
  • e-devletten öğrendiğim kadarıyla büyük dedemlerin zamanında yaşadığı şehir. girit’ten geldiğimizi biliyordum ama e-devlet sayesinde şehri de öğrenmiş olduk.
  • padişah 4. mehmet'in eşi olan rabia emetullah gülnuş valide sultan'ın (venedikli iyi bir aileye mensuptur ve asıl adı evemia'dır) doğum yeri olan, venedik dönemi fortezzaları ve eski kasabası, tropik plajları ve nefis girit mutfağı ile tarihin ve günümüz modern lüksünün nadir birleşimi girit adası'nda bir şehir. ki soy sorgulamada anneannemin anneannesinin annesinden itibaren mübadele zamanına kadar atalarımın da yurdu olduğunu öğrenince kıymetlim oldu birden. göz bebeği.
  • göto siko yeto
  • resmo'nun eski kent bölgesinde yer alan venedik limanı, sizi yunanistan'ın tarihi boyunca zaman yolculuğuna davet ediyor. limanın kenarına inşa edilen mısır deniz feneri, türk unsurlarına ek olarak, girit'in eski limanında izlerini bırakan farklı ulusların kanıtı olarak duruyor. 14. yüzyılda venediklilerin ustaca rehberliğinde kurulan bu liman, uzun zamandır ticaret ve girişim için hareketli bir merkez olarak hizmet vermiştir. bugünün ziyaretçileri için, eski bir ahşap yelkenli gemi kopyası tam bir tarihi macera sunuyor. nostaljik bir iç mekan deneyimi için, resmo'nun venedik kalesi olan 16. yüzyıldan kalma kale, şehrin her köşesinden görülebilir ve yerliler ve gezginler için resmo'nun panoramik manzarasını sunmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap