• j.j. abrams ve eric kripke gibi sevilen isimler bir araya gelince ve ilk bölüm iyi yönetmen jon favreau tarafından çekilince beklentilerin yüksek olduğu, ancak karşılanamadığı dizi. abrams'ın biraz nadasa çekilmeye ihtiyacı olduğunun alcatraz sonrası ikinci kanıtı olarak da görebiliriz. biraz daha vahşi terra nova olarak diziyi kısaca özetlemek mümkün.

    --- spoiler ---

    sebebi bilinmeyen bir olay sonucu (bir şeyin de sebebini bilin yahu!) dünyadaki elektrikle çalışan her şey işlevini yitirir, tüm enerji ortadan yok olur. bu post-apokaliptik evrende bir araya gelmeye çalışan bir aileye odaklanıyoruz. diziyi biraz daha olgun bir "terra nova" yapan da bu. ekranda ne görürseniz görün, özünde bir aile dizisi izliyormuş, her şey çok yumuşakmış hissiyatına kapılıyorsunuz. koskoca bölüm boyunca orijinal tek bir fikre rastlayamamak da cabası oluyor. yerel örgütler ve özgürlük savaşçıları arasında bir mücadele var. örgütler zulüm saçıyorlar. kardeşi örgüt tarafından kaçırılan charlie amcasının da yardımıyla hem kardeşini bulmaya, hem örgütlerin egemenliğine son vermeye, hem de amerika birleşik devletlerini yeniden kurmaya (vay anasını!) çabalayacakmış dizi boyunca. son dakikada gelen sürpriz (ne kadar sürpriz olduğu tartışılır gerçi. birilerinin elinde elektrik olacağını tahmin etmeyen az olur sanırım) dışında dizinin gerisini merak ettirecek tek bir unsura rastlamadım. yine seyirciyi tam bir bilinmezliğin ortasına atan bir hikaye, seyirciden sabır dilenen bir dizi. baştan biraz sağlam başlasalar, bazı gizemlerini anlayabileceğimiz dayanaklara oturtsalar bu kadar kayıp hissetmeyeceğiz kendimizi. bu dizi ise bunları yapmak yerine her şeyi olabildiğince sadeleştirmiş ve merak edecek bir şey bırakmamış. bölüm boyunca acaba tüm enerji niye gitti, nereye gitti diye sorgulamadım şahsen. onun yerine bir ailenin dramı ve yaratılmaya çalışılan ancak son derece sınırlı post apokaliptik evreni incelemekle yetindim. o da tatmin etmeyince...

    ilk bölümü çekerken masraftan kaçınılmadığı belli. sinemaya iyice alışan favreau çok estetik bir dünya çıkartmış ortaya. post-apokaliptik video oyunu enslaved odyssey to the west ile benzerlik taşıyan unsurlar dikkatimi çekmedi değil. ac/dc t-shirt'lü karakter de yönetmenin imzası olarak karşımızda. oyunculuklar arasında kötü gelen kimse yok, ama çok iyi oynadığının altını çizmek istediğim bir isim de yok.

    --- spoiler ---

    temiz iş olmuş bu. ama çok temiz olmuş. çok sıradan. çaresizlikten kıvranan nbc'de ilk sezonunu ne olursa olsun tamamlayacaktır ancak hikayenin gidişatını bilmediğimden şimdilik oyumu olumsuz yönde kullanıyorum. yine de ilk bölüm finalinin getirdiği olasılıklar adına ikinci bölümü izleyeceğim.
  • the beatles'in hindistan'da gecirdigi gunlerde yazilmis bir john lennon sarkisi.
  • derek webster de dizide yer alacak. miles isimli direnişçi bir lideri canlandıracak.
  • konusuyla ve arkasındaki isimlerle şahane bir steampunk bilimkurgusu olabilecekken terra nova v2 olmuş. yazık valla.
  • big blackout'la flashforward'ı, kırsal yaşam, doğa sahneleriyle terra nova'yı, aranan kaçaklar ve elektriği elinde tutan birilerini de düşününce (nedense) alcatraz'ı, uçak muçak düşmeleriyle de tabii ki lost'u akla getiren dizi. nbc ve abrams bu dizilerin hepsinden birer tutam koyup bir de böyle deneyelim demiş herhalde. ve lost hariç olmak üzere, yukarıdaki dizilerin kaderleri de düşünülürse tahmin edersiniz ki hikaye bir yere bağlanamayacak (aslında buna lost da dahil), ilk sezonun sonunu zor görecek ve online dizi sitelerinin tozlu raflarına kaldırılacak gibi duruyor.
  • ilk bölümüyle beni ve bu tarz (sci-fi) yapımlarda fazla bilimsel dayanak beklemeyen, oturup izlediği şeyden keyif almayı seven izleyicileri tatmin edeceğine inandığım dizi.

    tutarsa tutar ama nbc'ye güven olmaz bilirsiniz.

    yeri gelmişken değinmeden geçemeyeceğim yukarıda bahsettiğim lost olur fringe olur bu tarz dizilerin başlıkları altına gelip "mantık hatası" "fizik kuralları" diye çirkefleşen yazarlara da akıl fikir diliyorum. ulan adam uçuyor sen bilimsele bağlamaya çalışıyosun. uçtuğuna inanıyosun da fizikseli, yerçekimi, merkezkaçı mı kusur kaldı pezevenk? kurgu işte.
  • söz konusu dizinin çekildiği ortamlar fazlasıyla fallout 3'teki atmosferi anımsatıyor.

    ne de olsa post-apokaliptik dönem falan...

    ama bu kadar benzerlik bir noktada rahatsız edici hal alıyor gerçekten.
  • ilk bölümü itibariyle gideri olan dizi.
  • ilk bölümü itibariyle pek umut vermeyen dizi. yine de sonraki bölümleri beklemek lazım. belki abrams değişmiştir.

    bu da izleyeyim mi izlemeyeyim mi acaba diye düşünenler için genel bir analiz yazısıymış :

    http://www.birdizihaber.com/…ia-m-revolution-i.html
  • inanılmaz bir mantık hatasına sahip olan dizi.

    --- spoiler ---

    elektrikler gidiyor, hoop diyorlar ki 15 sene sonra. tamam heryer bitki olmuş, salgın hastalık cart curt. arkadaş miles ve monroe denilen herifler hiç mi yaşlanmaz? yani olay olduğunda 25 olsalar, şimdiki durumda 40 yaşında olmaları lazım. yüzlerde ne bir kırışıklık, saçlarda ne bir beyaz tel. bilmiyorum bir açıklaması var mı ?

    --- spoiler ---

    büyük oranda flashforward, biraz jericho, azıcık da terranova karışımı olmuş dizi ....
hesabın var mı? giriş yap