• bi yapının bütün boyutlarını ölçüp biçerek o yapının plan,kesit ve görünüşünü yeniden çıkarmaya deniyo.
    mimarlık fakültelerinde de böyle bi ders var ayrıca.gidiyosun eski bi yapının rölövesini alıyosun ve bütün işlemelerini,vitraylarını,ıcığını cıcığını çiziyosun.sonra da şaşı oluyosun.
  • dersi cok eglencelidir. elinizde jalonlar, celikmetreler ve bi araba dolusu ivir zivirla yuklenir, rolovesini cikartacaginiz yere gidersiniz. muhtemelen size eski, tarihi bir konut verilmistir. haliyle icinde yasayanlar vardir ve evlerine girip, koltugun kanepenin uzerine cikip olcum yapmaya, duvarlarina 0.00 cizgisi cekebilmek icin civi cakmaya veya tebesirle cizmeye onlari razi etmeniz gerekir. gruptaki hatun kisiler butun sirinlikleriyle kapiya dayanirlar, randevu alirlar. gun gelip de dis olcumler bitip iceri girmeniz gerektiginde daha onceden konusmus olmaniz hic bir ise yaramaz. ya camasir yikiyodur, ya tamm da cikiyodur veya kocasi yoktur iceri alamaz. ehh yapilacak birsey olmayinca kuzu kuzu ya okula doner sarap esliginde hayalgucunuzu de kullanarak sabun yontemiyle o haftayi kotaracak biseyler dokturursunuz veya guzel bir yerlere gider kendinize ziyafet cekersiniz. sonra iceri girmek icin dahiyane fikirler cikmaya baslar; tatli, cocuklara cikolata falan alip yine dayanirsiniz kapiya. girebilirmiyiz gibi bir soru sormadan evsahibine butun sirinliginizle "merhabaa, biz geldik bakin bunlari da size getirdik" diyerek eline tutusturur, daha kadincagaz ne oldugunu anlamadan siz icerde olcum, o ise size cay kahve yapmaya baslar. hatta zamanla birbirinize alisirsiniz, kocasi sobada kestaneler yapar, aksam yemegine ille kalin diye tuttururlar.
  • rölöve alınırken dikkate alınabilecek hususlar;

    - büyük bir bina veya birden fazla binanın rölövesi alınacaksa mutlaka bir lazermetre tedarik edilmelidir. (disto) bu sayede sıfırcıya yol verip 3 yerine 2 kişi çalışma imkanı doğar. bu imkan yoksa unutulmamalıdır ki sıfırcı olmak bir mimar için alçaltıcı, mahallenin çocuğu için ise rüya gibi bir iştir.

    - fotoğraflar önemlidir. sadece mekanı göstermek için değil detayları, görünüşleri çizmek için birinci elden belge olarak kullanılabilir. 30mm üzeri darlıkta bir lens ve katlanır metre ile karşıdan çekilmiş fotoğraflar size her tür kapı pencere görünüşünü verir. bu komboyu kullanabilen bir rölöve ekibi daha az ölçü almak suretiyle öğle molasında o binanın çevresindeki ünlü kurufasülyeci veya köfteciyi bulmaya zaman ayırabilir. ayırmalıdır.

    - özellikle kullanılmayan tarihi binalarda bodrum katlarında örümcek ağlarına bulanmayı, farelerle dövüşmeyi göze almanız gerekebilir. bu nedenle ön psikolojik hazırlığınızı yapmanız. en harcanabilir kıyafetlerinizi giymeniz ve fareleri sevgiyle kucaklamaya hazır kıvama gelmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.

    - eğer binanın içinde oturan kiracı varsa, restorasyon işleminden sonra oradan atılabileceğini düşündüğü için şizofrenik davranışlarda bulunabilir. size keyifle çay getiren ev sahibi 15 dakika sonra evden kovma noktasına gelebilir. bunun için "ben bişey bilmiyem, sadece çiziyoz apla" gibi cümlelerle sinsi soruları geçiştirmek işin selameti için gereklidir.

    - içeride oturanların yatak odaları gibi mahrem yerlerine girildiği için rahatsız olabilecekleri unutulmamalıdır. güleryüzlü olmak ve verilen ikramı (ne kadar boktan birşey de olsa) yemek/içmek onları rahatlatır. sizi misafirmiş gibi görmelerine neden olur. yatak odalarının fotoğrafı çekilirken önce tavan veya pencereden çekime başlanması sonra mekan fotoğraflarına geçilmesi de yine küçük ama onlar açısından rahatlatıcı bir detaydır.

    - genelde yapılan bir hata sadece mekan ölçülerini almak, gerekli notlar için işi fotoğraflara bırakmaktır. ölçüm sırasında kağıdın kenarına alınmış notlar (rabıta yönü, bordür olup olmadığı, pencerelerin orjinalliği, kırık dökük yerler vs.. ) sonradan işleri ziyadesiyle kolaylaştırır

    -anıtlar kuruluna gidecek rölövelerde hata payı 5 cm'ye ulaştığı anda -ki buna ulaşmasından doğal birşey yoktur- rölövenin tasdiki tehlikeye girer

    -anıtlar kurulu raportörlerinin buldukları hatada sevinen, birbirlerine high five yapan küçük görüşlü, dünyaya iğne deliğinden bakan insanlar olduğu unutulmamaldır. bunun yanında her tür rüşvete açıktırlar.

    > cizimde her olcunun dogru ancak bir olcunun 10 cm oynamasindansa (cizimde son birlestirilen kose yuzde 90 bu hatayi verir), her olcunun 2cm yanlis olmasi daha iyidir. cok iyi ve pek hostur. gercekten guzeldir.
  • kendiliğinden, hakkıyla kapanabilen bir rölöve en son bizanslılar zamanında görülmüştür.
    sonralarında başladığınız noktaya ulaşmak, röperden röpere sabunsuz gelmek mümkün olmamıştır.
  • yapının mevcut halinin çizime dökülmesidir. tanımı budur. bide bunun restitüsyon olayı vardır. buda yapının ilk halidir. özetle yapı yapıldığında elinizde olan çizimler restitüsyon projeleridir. yıllar sonra o yapı değiştiği için restitüsyona uymaz. bu yüzden yapının rölövesi alınır. hadi bakayım çalışmaya devam.
  • mimarlık fakültelerinde ders olarak alınan versiyonu, "ahanda korunacaktır" diye tanımlanmış bir binanın tavanıydı doğramalarıydı bezemeleriydi diyerekten akrepler ve örümcekler arasında ölçülüp, sonra bunun çizilmeye çalışılması fakat ilk denemede hiçbir zaman başarılamaması, çünkü ölçülerin eksik veya hatalı çıkması, binanın tekrar ziyaret edilip tekrar ölçülmesi, çizimlerde yine eksik ölçülerin çıkması, yine ölçülmesi yine çizilmesi olmadı ölçülmesi çizilmesi olmadı...vs. döngüsüdür. bu döngü sabunlama dediğimiz "teknik" ile son bulur ve çizimler teslime yetiştirilir. mümkünse bu dersten kalınmaz, hangi geçer not olursa olsun kabul edilir, susulur.
  • ne zor bir işmiş bu rölöve.

    günlerdir toplansa 20-25 metrekarelik yeri ölçüp hala eksik yamuk bir yer olduğunu görüyorum

    binalar yamuk yapılmasın bir de penguenler üşümesin istiyorum!!!!
  • 3 boyutlu yersel lazer tarama cihazı ile yapıldığı takdirde aylar sürecek bir çalışmayı günlere indirgeme şansınız vardır. 3000 m alanlı bir yapı düşünün. 1 gün içinde elinizde cephe görünüşlerinin ortofotosu olduğunu hayal edin. siz cepheleri çalışırken diğer taraftan binanın iç kısımlarının taramalarının yapıldığını eş zamanlı, senkronize bir çalışma sayesinde 3000m kapalı alanlı bir yapının kesit, plan, görünüşlerinin 1 hafta 10 günde bittiğini hayal edin.
  • haritacılık ya da yansıtma yöntemi olarak düşünülebilecek rölöve çıkarma işleminin gerçeğin bir “yansıtması” olarak düşünülebilir. yapının kendisinin bir çizime, ve hatta 3d tarayıcılar sayesinde fazla gerçekçi bir simülasyona dönüştürülmesinde böyle bir yansıtma gözlenebilir. restorasyon kararlarının direkt olarak yapının üzerinde değil de, bir çizim üzerinde konuşulup tartışılması, ve kararların yazılı bir belgeye dönüştürülmek istemesinde, bu müdahale kararlarının ve hatta yapının ta kendisinin soyutlaştırıldığı görülür. bu şekilde soyutlaştırılan bir nesne, insan zihninde ve dilinde tümevarıma açık hale gelir, hatta tümevarım yoluyla kavramsallaştırılması kaçınılmazdır. kağıt üzerinde görülen yapı artık “o yapı” değil, yapı kavramının ta kendisidir. alınan müdahale kararları yalnızca mercek altında olan yapıya değil, tüm yapılara yapılmak istenecektir. dolayısıyla mimar kişisel ve öznel kararlar almaktan kaçınamayacaktır. hatta, bu çizimin üzerinde (çizimle ilgili teknik detaylara varana dek) alınan bütün kararlar, her ne kadar kalabalık bir ekip tarafından uzun uzadıya tartışılıyor gibi görülse bile, kolektif hale gelmiş öznel kararlardan başka bir şey olmayacaktır.
    tümevarımın nesnel-somut dünyada var olamayacağı, yalnızca dil düzeyinde ve insan zihninde olacağından bu tümevarımdan kaçınılamaz.
    bir nesnenin bu türden bir soyutlamayla kavramsallaştırılması bir tür zihinsel konfor yaratır. üzerinde düşünmenin ve karar vermenin nesne ile birebir ilişki içerisindeyken zor olduğu bir durum, nesne çizim olarak yansıtıldığında ortadan kalkar. akıl yürütme ve karar verme daha kolay hale gelir. bu durum, çizimin bir çeşit “emeğin meyvesi” haline gelmesiyle olduğundan daha büyük bir değer taşımaya başlar. bu nedenle nesnenin kendisi bir kenara bırakılıp daha kıymetli olan soyut çizim önemli hale gelir. bu da, mimar ile üreteceği yapının arasında yabancılaşma yaratır.

    rölöve birinci aşamada (olumlu) bir tür gösterge ve gösteren durumdadır. yapının (gerçek nesnenin) tüm geometrik özelliklerini, malzeme bilgilerini, sorunlarını gösterir, yansıtır. bundan daha fazla bir anlam taşımaz ve üzerinde düşünmek için gereken bir araç durumundadır. (her ne kadar böyle olsa da, soyutlama işlemi nedeniyle halen kavramların üzerinde gelebilecek tüm sorunlara açıktır). ikinci durumda ise (ki çoğunlukla başa gelen bir durumdur) yapının bir göstereni olmaktan öteye geçerek “esas konu” haline gelir ve hatta göstermesi gereken sorunları ve bilgileri gizler. bu kötü niyetli mimarların kullanabileceği bir yöntemdir. rölövenin kendi varoluşu başka bir nesneye dayandığı için üçüncü ve dördüncü koşullar mümkün değildir.
  • mimar ın korkulu rüyasıdır.olabildiğince kaçınmak gerekir. ama yapılması zaruri ise de ss kuralı ile yapılır. devamındaki imalatla siz ilgilenecekseniz sabunlamanın manası yoktur, ilerde o sabuna illaki sizin basacağınız unutulmamalıdır. gidilip, tekrardan kontrol edilerek yapılmasında fayda vardır. ama ilerde ki imalatla bir alakanız olmayacaksa; mantıklı sabunlarla bu işten paçayı sıyırabilirsiniz. gerisini onlar imalat aşamasında sabunlarlar...
hesabın var mı? giriş yap