• 1898 - 1980 yılları arasında yaşamış olan fransız sanat tarihçisi ve küratör. 2. dünya savaşında naziler paris'i işgal ettiklerinde kendisi galerie nationale du jeu de paume müzesinde denetçi olarak görev yapmaktaydı. alman işgalciler ise onun çalıştığı bu müzeyi tüm fransa genelinden ve yahudi zenginlerinin özel kolleksiyonlarından yağmaladıkları sanat eserleri için bir toplama merkezi haline getirmişlerdi. amaçları bu merkezden almanya'ya kaçırmaktı bu eserleri.

    reichsmarschall hermann göring 1941 yılında bu müzeye bir ziyarette bulunduğu sırada rose de oaradaydı. göring 'in amacı kendi özel kolleksiyonuna bu dünyaca ünlü eserlerden bazılarını seçmekti.

    rose bu aşamada devreye girdi ve nazilerin yığdığı eseleri gizlice kayıt altına almaya başladı. yaklaşık 20 bin parça eseri kaydetmeyi başarmıştı. paris'in kurtuluşundan 1 hafta önce rose toplanmış olan bir çok parçanın tren yoluyla almanya'ya kaçırılmaya hazırlandığı planını duyunca , kendisinin de üyesi olduğu fransız direniş örgütüne haber saldı. amaç trenin fransadan çıkışını ellerinden geldiğince geciktirmekti. devreye fransız demiryolu çalışanları girdi, tren yola çıkmıştı ama makas değiştirme sabotaj v.b. girişimlerle treni fransız birlikleri yetişene kadar oyaladılar. çalışanlar trenin uğradığı istasyonların tabelalarını isimlerini değiştirerek trene fransa içinde bir halka çizdirmişlerdi...

    rose ayrıca savaş sürecinde sanat eseri dolu bir çok vagonun bombalanmaması için bilgiler ulaştırmıştır direnişçilere. fransız kültür mirasına yaptığı bu katkılarından dolayı onu madalyaya boğdu. hatta fransız tarihinde en çok madalya alan kadındır kendileri.

    1964 yapımı the train isimli film onun bu girişimini konu almıştır.
hesabın var mı? giriş yap