• çok afedersiniz ama, yani resmen r harfini söyleyemeyenlerle taşak geçer gibi bir ismi olan hastalık. hayır yani hastalığa adını veren doktor troll müydü neydi arkadaş?*
  • altay dilleri teorisinde "r'leşme" için kullanılan terimdir.
    (bkz: zetasizm)
  • r harfini soyleyememe hastalığı olup aynı zamanda r harfini soyleyemeyenlerin soyleyemedikleri hastalık
  • r harfini söyleyememe hastalıgı.türkiye deki en bilinen örnegi beyazıd öztürk.
  • kurtulmak istediğim meret. terapi vs deneyen yazar arkadaşların bir yeşil uzağındayım
  • popülasyonun yaklaşık %6'sında bulunan bir artikülasyon bozukluğu hakkında bu derece az ve yetersiz entry görmek beni açıkcası çok şaşırttı ve bir çaylak olarak buraya her ne kadar kimse tarafından görülmeyeceğini bilsem de bu dertten muzdarip birisi olarak bir şeyler karalamayı kendime borç bilirim.

    öncelikle rotasizm "r" harfini söyleme bozukluğuna verilen isimdir. rotasizm de kendi içinde yapısal veya patolojik bozukluklar olarak ikiye ayrılabilir. patolojik bozukluklarda öncelikler cerrahi tedavi uygulanır ve ardından da dil ve konuşma terapisti ile tedaviye devam edilir. yapısal bozukluklar da ise genellikle direkt dil ve konuşma terapistleri ile tedaviye başlanır.

    “r” sesi diğer harflere kıyasla daha geç edinilen(5 - 6 yaşa kadar)bir harf olduğu için anne ve babaya da bu konuda ciddi bir sorumluluk düşmektedir. eğer çocuk 6 yaşından sonra hala "r" harfini çıkarmakta güçlük çekiliyorsa bir uzmana başvurması çok önemlidir. çünkü yaş ilerledikçe bu durum özgüven eksikliğine sebep olabilir.

    kendi hikayemden örnek verirsem ben 28 harf konuşabiliyordum .d benim sorunum patolojikti daha da açmak gerekirse dil bağım vardı. küçükken ailemin bunu umursamaması yüzünden özellikle ortaokulda çoğu arkadaşım bu harfi rahatça telaffuz ederken benim telaffuz edememem özgüvenimi çok sarsmıştı. düşünsenize yaşıtlarınızın neredeyse hepsinin yaptığı bir şeyi yapamıyorsunuz. liseye başladığımda ise artık sorunum ne diye deli gibi araştırma yapıyordum tekerlemeler, r harfini söyleme teknikleri... kısaca internetteki her şeye baktım ama nafile hala aynı 28 harfle yaşamaya devam ettim. birgün konuşurken arkadaşım senin dilinin altında neden ip gibi bir şey var dedi ardından şaşırmış bir şekilde herkesin dilinin altına baktım ve kimse de öyle bir şey yoktu. görsel

    internetten yaptığım araştırmalar neticesinde r harfini bu yüzden söyleyemediğimi öğrendim. lise son sınıfta bir kbb uzmanına muayene oldum ve dil bağımın aslında ciddi boyutta olmadığını ama istersem alınabileceğini belirtti. ve gerekli operasyonu oldum ardından da bir süre dil ve konuşma terapistinden yardım aldım. artık 29 harf ile konuşabiliyorum. ama yine de bazen istemsizce r harfini yanlış telaffuz ediyorum ne de olsa insan onca yılın alışkanlığını kolay kolay bırakamıyor .d

    ama operasyon ve terapiden sonra öğrendiğim en önemli şey aslında bu sorunu sizden başka önemseyen yok. yani tedavi olmak da zorunda değilsiniz nasıl mutlu olacaksanız öyle yaşayın.

    muhtemelen bu yazımı şimdilik kimse görmeyecek ama eğer bir gün bu yazıyı okursanız ve rotasizm hakkında sizlere bir fikir verebildiysem, benim gibi bu sorunu yaşayan kişilere faydalı olabildiysem ne mutlu bana.
hesabın var mı? giriş yap