• sabırsızlık zamanı, diyarbakır'ın yakıcı yaz sıcağı altında yoksul bir kenar mahallede yaşayan iki kardeşin mahallelerinin hemen yanındaki lüks sitenin duvarını aşıp havuzuna girme mücadelesini anlatıyor.

    vizyon tarihi: 18 kasım 2022
    yapımcı: orak film
    sinema dağıtım: başka sinema
    tür: komedi, dram
    yapım yılı: 2021
    süre: 93 dakika
    ülke: türkiye

    filmin konusu:

    “okulda karşılarına çıkan havuz problemleriyle başı dertte olan bu iki kardeş için, havuz gerçek yaşamlarında da bir takıntı haline gelir.

    denkleştirdikleri parayla plastik havuz alıp içine girmeleri onları tatmin etmez.

    “neden zenginler gerçek havuza giriyor da biz sahte havuza giriyoruz?” sorusu önünü alamadıkları bir hırsa dönüşmüştür.

    yaptıkları planı devreye sokar ve lüks siteye girmeyi başarırlar.

    havuzun bir ucunda elinde copla güvenlik görevlisi, diğer ucunda iki kardeş.

    ne pahasına olursa olsun o havuza girilecek, fakat unuttukları bir şey var…”

    yönetmen: aydın orak
    oyuncular: mirza zarg, mirhat zarg, pelin batu, iştar gökseven, ali seçkiner alıcı, feride çetin, rıza sönmez, aydın orak, bahoz damlayıcı, rıza arslan, sait alpaslan, simel aksünger, mustafa çavuş, yusuf bekmez, elena zarg, azra özateş, ahmet bülent altun, barış dündar, abdurrahman sarıkuş, emrullah fidancı, sena ibrikçi, feyza baran, salih süleymani, salih karaman, nedim mustul, şeyhmus diken, şemsenur erdoğan, şeyhmus erdoğan, barış erdoğan, berat timur
    senaryo: aydın orak
    görüntü yönetmeni: vedat oyan
    kurgu: murat hasarı
    müzik: o.a.g

    vizyon tarihi: 18 kasım 2022

    filmin teaserını buradan izlemek mümkün.
  • bugün saat 16.00'da boğaziçi film festivali kapsamında atlas 1948'de gösterilen film.
  • yönetmen (bkz: aydın orak) tarafından çekilmiş olan ilk uzun metrajlı filmi. 2021 boğaziçi film festivali kapsamında atlas 1948 salonunda gösterime girmiştir. filmin gösteriminden sonra yönetmen ve oyuncuların katıldığı söyleşi düzenlenmiştir. daha önce çektiği belgeseller ile tanınan ve ödüller alan yönetmen ilk filminde de salondaki enerjiye bakılırsa gayet geçer not almış ve beğenilmiştir. çekim sürecinde bölgeden ve bürokrasiden kaynaklanan bazı sıkıntılarla karşılaşmalarına rağmen böyle güzel bir filmi çektiği için yönetmenin ve set ekibinin, oynadıkları için de oyuncuların eline sağlık
  • sırf pelin batu ve ali seçkiner alıcı için bile izlenilebilecek filmdir. kürt ve sol temalı film furyasına bu film de dahil olmuştur. siyasi görüşten bağımsız olarak izlemek gerek. filmde anlamadığım 2 mesele var:

    --- spoiler ---
    1 - filmdeki tabanca gerçek değil kuru sıkı mıymış? bu tabanca üzerinden verilmek istenen mesaj ya da metafor nedir?
    2- jenerikte güvenlik görevlisi ve 2 çocuk yan yana duruyor. barıştılar mı yani nedir?
    --- spoiler ---
  • türk yönetmenlerin gerçekten senaryo üzerine aşırı büyük sorunları olduğu gösteren film olmuş. ana bir konunun etrafında dolaşıp dolaşıp konuya girememesini geçtim, konuyu o kadar dallandiriyor ki senaryo ekseninden kayıp gidiyor. bu film tam olarak ne anlattı, asla bir fikrim yok mesela. mesele sınıfsal farklılık gibi görünse de buna dair havuz hariç hiç bir unsur yok mesela. sadece "ben bu havuza girecem." bundan öte hiç bir güç yok filmin içerisinde.

    ayrıca kamerası kötü film gördüm, senaryosu kötü film gördüm de, sesi kötü film görmemiştim gördüm oldum. ana karakter olan çocuk mirza'nin ne dediği asla anlaşılmıyor. lafları mi yuvarliyor yoksa kameranin pozisyonu mu sorunlu bilmem ama asla anlaşılmıyor. yani gerçekten mirza'nin dediklerini ben de komple silindi, bu da filmin süresini kısaltti da kısaltti.

    hadi deseler ki imkan yok, e kaan müjdeci sivas'i ne güzel çekmiş. yani genel olarak türk sinemasında muazzam bir problem var. hele hele son iki yılda dünya sinemasına bakınca, umut vaad eden yönetmen çıkmıyor. nuri bilge ceylan, emin alper, hadi belki zeki demirkubuz, hadi umut vaad edici olarak da ali atay'ı ekleyelim devamı yok. yani dümdüz başarısız ve umut vaad etmeyen yönetmenler var.

    sonuç olarak, olmamış. yok ilk film denemesi,yok ince mesaj verme isteği bunları geçelim film baya baya sorunlu ve problemli bir film olmuş. 4/10
  • gerçekten çok başarısız bir film...

    senaryonun çok zayıf olmasının yanı sıra senaristin fikirleri ve eleştirileri çocuklar üzerinden vermeye çalışırken(buraya kadar tamam) hiçbir çocuğun söylemeyeceği cümleleri, kavramları onlara söyletmesi ve bunu doğalmış gibi yazması komedi unsuru olmadığı için çok göze batıyor. çocuğun burjuva sınıfını eleştirmesi beyaz adam siyah adamı kullanıyor falan demesi, küçük burjuva büyük burjuva kavramlarını kullanması absürt komedi unsuru olarak değil mesaj verme amacıyla kullanıldığı için inanılmaz itici geldi. "ben bu havuza girecem!" diye bağırılan sahneler o kadar uzundu ki, herhalde yazacak şey bulunamamış da böyle doldurulmuş diye düşündürttü.

    ayrıca hayatında hiç mi ilkokula gitmedin abicim. el kadar çocuğa iki bilinmeyenli havuz problemi çözdürmüyorlar o yaşta. bir sahnede havuz problemi bir sahnede 4x5=? olması komik olmuş.

    çelişkilerden bir diğeri de görece hayat görüşü gayet geniş olan, çocuklarının okuması için çabalayan bir ailenin iki çocuğunun bu kadar şımarık, yaramaz olması. öyle anne ve babanın çocuklarının yaptıklarından bu kadar bihaber olması çelişki yaratmış.

    sırf son dönem sol/emek/ezilenler temalı modaya uyarsam, belki oradan yürürüm diye çekilmiş izlenimi uyandıran, çelişkilerle ve zayıflıklarla dolu yarım yamalak senaryosu ve gereksiz uzun, insanı çileden çıkaran bağırma sahneleriyle; oldukça başarısız bulduğum bir film.
  • yuri trifonov'un 1973'te yazdığı ve türkçeye sabırsızlık zamanı diye çevrilen sscb ulusal ödüllü romanı.

    orijinal adı neterpenie olan ve nobel'e de aday gösterilen bu tarihî romanında trifonov, temel çelişkinin burjuvaziyle proletarya arasında değil, çarla halk arasında olduğuna inanan ve çarın öldürülmesi halinde halkın iradesinin tecelli edeceğini düşünen -aralarında lenin'in abisi aleksandr ilyiç ulyanov'un da bulunduğu- narodnaya volya (halkın iradesi) adlı sabırsız bir örgüt tarafından 1861'de sokak ortasında bombalı suikastle öldürülen rus çarı aleksandr nikolayeviç romanov'u odağa alarak 1917 öncesinin sabırsız narodniklerini anlatıyor.

    örgütlü bir halk hareketine yaslanmanın zamana yayılan uzun, sistematik ve birbiriyle tutarlı uğraşlar gerektiren meşakkatli bir iş olduğu ve bu kadar beklemeye kimselerin sabrı yetmediği için che guevara ya da ho çi minhvari gerilla savaşıyla ya da iktidarı kırdan kente doğru parça parça kurmak için mao zedunvari halk savaşıyla ya da devrimci kazanımlar elde etmek için kırsal alanda gerilla savaşı yürüten türkiye'deki 68 çevresinden ibrahim kaypakkaya, mahir çayan, sinan cemgil ve denizler, tıpkı narodnaya volyacılar gibi sonu trajiik biten yuri trifonov usulü sabırsızlıkla eleştirilirler.
hesabın var mı? giriş yap