• insanı canından bezdirecek diyaloglara maruz kalmaktır. adam arabaya talip, fiyat 4500, site üzerinden mesaj atmış ''3000'' diye. lan oğlum 3000 ne. üçbinin mi var, üçbin olur mu, üçbin şimdi gerisi sonra mı ne yani. cümle bile kurmamış, 3000 yazmış yollamış. bir de yoldayım gelip göreceğim diyenler var. abi şuradayım on dakikaya sendeyim der, bekle gelmez. eğlenceli yanı nedir çözemedim. lavuk şimdi nasıl bekliyodur keh keh falan mı diyor acaba. en ilginci, sağlam pazarlığa oturur telefonda, kavga dövüş ortak bir fiyatta anlaşılır, gel aracı teslim edeyim noktasında ''ya ben bi amcaoğluna danışsyım da ondan sonra'' der ve hayatında yemediği küfrü yer. e şerefsiz almayacağın malın pazarlığına niye oturuyorsun. almayanı dövüyorlar lafı böyle kazanılmış demek literatüre. sonra dinden imandan yakalamaya çalışan ''abi biz ehlisünnet bilmemneyiz, harama el filan sürmeyiz, ahanda bu kadar paramız var, ver bize aracı sevaptır garibanız'' söylemiyle alışveriş yapmaya çalışanlar var. daha örnek çok. birinin yüzüne karşı geçerli bir sebeple ana bacı küfür etmek isteyenler için biçilmiş kaftan.
  • ilk kez yaşadığım tecrübe. adam istanbul'daki araba için antalya'dan arıyor, "şu gün gelip göreceğiz ama önce küçükçekmece'de bizim tanıdık bir servis var ona gidip gösterebilir misiniz aracı?" diye soruyor. yani ben kalkıp sarıyer'den küçükçekmece'ye aracı götürüp bu akıllı arkadaşın servisine aracı gösterceğim? bir diğeriyle cuma günü telefonda fiyatta anlaşıyoruz, bana "pazartesi aracı alacağım" diyor. kaparo yok birşey yok. bir saat sonra falan tekrar arayıp 'eee ilanı kaldırmamışsınız?' diyor. "kardeşim, kaparo verdin mi de ilanı kaldıracağım, nereden bileyim ben senin pazartesi geleceğini" diyorum. sonra adam ortalıktan kayboluyor, telefonlara çıkmıyor.
  • (bkz: ahaha)
    iğrenç türkiye ikinci el pazarını tecrübe etmektir. herkesin kurnaz olduğu bir ülkede on katı fiyatına araba satıp kar ettiğini düşünen, on katı fiyatına başka bir araba alıp mutlu olanlarla alışverişte bulunmaktır. genel olarak esaslar arabanın ayıplarını örtmeye dayalı olduğundan en önemli husus bu güveni sağlayacak sözlerdir; ekspertiz de bişey çıkarsa masrafı bana ait v.b gibi... aracıya, galericiye komisyon kazandırmama amacı güden "sahibinden" anlayışına karşın galericiden daha çok fiyat yazmak, şark kurnazlıkları ile galericileri güvenilir kurumlar haline getirmektedir. türkiye'de ticaret ahlâkı yoktur, yasalarla da ticari haklar korunmaz. bu yüzden en iyisi uzak durmaktır. fahiş fiyatlar ve ayıpları örtme geleneği yüzünden durum el verdiği ölçüde sıfır ama daha düşük segment araba almak daha mantıklıdır. böylece belki balon patlar, arabalar gerçek kimlikleri ve değerleri ile ikinci el pazarında yer alır.

    o siteden bi kez araba sattım, toplamda üç gün sürdü. ben arabayı üç kuruş daha fazla paraya satıp kâr etme amacı gütmediğimden, alıcı da gerçekten kullanıcı olduğundan ve araba da muadillerine göre de temiz olduğundan bir saat içinde arabayı teslim ettim, biraz da şans tabi. kapora almadan cuma günü telefonda anlaştık, araya haftasonu girdi ve istediğim fiyattan 750 lira daha aşağı verip her aramasında 250 lira yükselten en sonunda dediğim fiyata gelen ve hemen kaporayı yollayacağını söyleyen çok pişman ve bu arabaya çok ihtiyacı olan adama da satmadım. ilke benim değil mi amk.
  • sağlam bir sinir sistemine sahip olmanıza gerek olan satış şekli. çünkü arayanların hepsi sizin yazdığınız fiyata ilk olarak en son kaça olur diye sorarlar, ardından siz son dediğiniz fiyatı daha da kırmak için o rakam üzerinden pazarlık etmeye başlarlar. hatta ilanda yazdığınız rakamı hiç dikkate bile alınmaz.

    fiyat kırmak için aracınızı kötüleyenler bile olur. hadi onlara zorla mı satıyoruz deyip telefonu kapatabilirsiniz. bir kısmı da istediğiniz indirimli fiyatı ödememek adına yap bir güzellik veya hadi be abi ya da imkanım olsa yaparım gibi drama queen hareketlerine bağlarlar. bunların yüzsüz olanları arda arda arayarak gıdım gıdım tekliflerini yukarı çekerler. o zaman da insan hani imkanın yoktu diye sormak ister. mesela ben yakın zamanda 2008 model bmw 116i satarken, bu tür ısrarlara denk geldim. ancak sokakta araba üzerinde bulunan ilanımdan müşteri çıkıp anlaşınca, beni günlerce arayan ve teklifini gıdım gıdım yukarı çeken bir adama anlaştığımı söyleyince anında benim söylediğim rakamı kabul etti, tabii reddettim. çünkü öncelikle beni aptal yerine koymaya çalışmayacaktı.

    bu arada işin kötü tarafı, aracın ederinin biraz üzerinde yazarak pazarlık payımı esneteyim diye önlem alırsanız da kimsenin aramadığını görürsünüz. yani sahibinden.com üzerinden araç bakanlar çoğunluğu ölücü dediğiniz kullanıcılardır. makul rakamı kabul etmezler, indirimli fiyatı beğenmezler. köylü kurnazlığı ile akıllarınca malı ucuza kapatma peşindedirler.
  • tecrübelerimi anlatmak istediğim konudur.

    - satıcı arabasının fiyatını en yüksek fiyatlara göre değerlendirip “benim arabam şundan daha iyi, o 750k yazdıysa ben 760k yazayım” diye düşünmemeli.
    - arabamda hiç boya yok diye yüksek yazmayın, insanlar “iki parça boya olsun 30-40k ucuza alayım” diye düşünüyor.
    - millet satamadığı arsalarının ilan numaralarını gönderip takas teklif ediyor. arabanızı alınca dağ başındaki arsadan daha kolay satar neticede.
    - galericiler arayıp 70-80-100k düşük nakit teklif ediyor. “numaramı kaydet” diye ekliyor.

    yapılacak şey, kendi arabanıza denk araçları fiyata göre sıralayıp, ilan tarihi üzerinden çok geçmemiş fiyatlardan bir ortalama bulup, ilan tarihiniz eskimeden ihtiyacınıza göre 5-10 aşağı-yukarı makul bir fiyat yazmaktır.
    çünkü herkes ilan tarihi yeniyken ve ilanı üstlerde yayınlanırken yüksek fiyat çekiyor ve ilan çok kişiye gösterildiğinden arabası satılacak diye düşünüyor.
    satılmayınca indirimler yapıyor ama bu sefer de ilan altlarda kaldığından çok gören ve ilgilenen olmuyor.

    ayrıca maalesef arada siteden “doping” denen paketler alıp gösterilme satısını artırmaya çalışmak gerekiyor.
    ayrıca keyiften arabasını yıkatıp fotoğraflarını çekip yüksek fiyatla ilana koyanlar var.

    ben 650k değerindeki arabamı istanbul'da çeşitli pazarlara götürdüm, ilgilenen pek olmadı. pazarda düşük fiyatlı arabaların el değiştirdiğini gördüm. dolayısıyla değerli araçlarda neredeyse tek satış imkanı bu tarz sitelerde oluyor. doğru taktikle başlayıp kısa sürede satmak mümkün.
hesabın var mı? giriş yap