• edo döneminin kültür özellikleriyle hiphop ın çok güzel harmanlandığı anime
  • cowboy bebop gibi tüm zamanların en iyi bir kaç animesinden birini yaptıktan sonra shinichiro watanabe samurai champloo ile karşımıza çıkmıştı. bu animenin benim için ayrı bir özelliği vardır. o da animenin 5. bölümü şu sözler ile açılır:

    1888 yılında sanatkarın biri, paris’te gördüğü ukiyoe*’den derinden etkilenmiştir. japon güneşi yüreğine işledikten sonra araştırmaya başlar ve arles’e gider. rüyası sanatkarlar tarafından kuşatılan yerde yaşamaktır. ama yalnızca bir kişi görünür ve bu yaşam biçimini sadece 2 ay sürdürürler. görünen sanatçının ismi paul gauguin’dir. ukiyoe’den etkilenen ve ayçiçekleri çizmeye devam eden adamın adı vincent van gogh’dur. ayrıca paul gauguin ile vincent van gogh ilişkisi için (bkz: #15966740)
  • şaka gibi ancak iki gece üst üste beni şaşırtan kanal maxi tv de denk geldiğim mükemmel bir anime. eğer yayın saati değiştirilmezse saat 23.00 da maxi tv de.(ingilizce dublaj türkçe altyazı eşliğinde)
  • samurai champloo'da hepsinden orijinal olan $u: altta yatan asil tema fantastik degildir, ve 'kaale alinmasa da olur' mantalitesiyle i$lenmez. temel mesele bahsi gecip duran aycicegi/gundondu/gunebakan* kokulu samurayi bulmaktir.*
    burada azcik spoiler'a girmem gerek tam anlatabilmek icin:

    --- anime sonuna dair spoiler icerir, ic erir ---
    bu samuray hiristiyandir, ve $ogunca (askeri kuvvetler kumandani, genelkurmay ba$kani gibin) oldurulmek istenmektedir, zira hiristiyan komunleri adina muhim bir adamdir ve bakufu adina yuksek perdede tehlike arz etmektedir. niye ve ee?

    ee?'sini anlamak, oturakli bir kavrayi$ icin bu noktada gercek japon tarihine girmek gerek: $ogun tokugava ieyasu'dur, donemse edo*. edo doneminde, en buyugu 1638'de olmak uzere civar yillarda bircok hiristiyan ba$kaldirisindan bahsedilir.

    birazcik oturup du$unelim: 1467'de ba$layaraktan 100 yil boyunca suren kaos ve sava$ ortami... akabinde 30-40 yil kadar feodal beylerin sava$lari ve tek guc olma hirsi derken tokugava cikip alayini dize getirir bunlarin; edo donemi de boylece ba$lar. (edo tokyo'nun eski adi olup, edo donemi ba$kentin kyoto'dan tokyo'ya ta$inmasina tekabul eder.) sene 1600. bu daginikliga kar$i careyi yonetimi merkezile$tirmekte bulmu$ tokugava icin, 1638'deki buyuk ayaklanma i$te son damla olur; "eaayytt ulan be, sizle mi ugra$acagim lan ben i$im gucum yok!" diye esip gurleyerekten kapatir ulkeyi (1639). evet evet, bildigin kapatir: mal alim satimi yasaklanir, yabanci mabanci giri$i yasaklanir, (hiristiyanligin portekizli tuccarlarca gelmesi hasebiyle hatta) portekizlileri ayaklanmalardan sorumlu kabul edip def eder japonya'dan. (bkz: francis xavier) oyle bir kapalilik yani.
    demem o ki, 200 seneye yakin bir zaman rastgele i$leyen bir duzenden(!) bayilmi$, yeterince aci cekmi$, zibilyonca insan oldurulmu$ bir diyarda insanevladinin careyi diktatorlukte bulmasina $a$irmiyoruz artik. tanidik bir senaryo bu. tokugava da ayni cizgide ilerleyerekten, 1638 nisan'inda 200.000 ki$ilik bir orduyla bastirdigi ayaklanmanin akabinde 37.000 civari hiristiyan asi ve sempatizaninin kellesini ucuruyor. (bkz: $imbara no ran)
    --- anime sonuna dair spoiler icerir, ic erir ---

    champloo, 1640'li yillarda gecen bir anime. aycicegi kokulu samurayin esprisi bu yuzden buyuk: mugen'i, jin'i, fuu'yu anlatmakla geli$tirmekten ziyade doneme i$ik tutmasindan mutevvelit asil, ba$ka bir yeri var bende.

    2. kez izleyip kani oldugum bir bu var (derin ve sandigimdan orijinal), bir de
    --- spoiler ---
    jin'le mugen'in sonda olmesi gerektigine inancim.
    ha olmediler; insan bi' gulumsuyor, bi' mutluluk yayiliyor icerisine ya, cowboy bebop'un -ve hatta desu noto'nun- citasina eri$ememesinde bunun payi buyuktur. jin'le mugen en sonunda nihayet dovu$ebildiklerinde kiliclarinin kirilip ikisinin da yigilmasi yeterince guzeldir, kalabilir idi orada - rocky iv'u hatirlatmasi gicik bi unsur ama...
    --- spoiler ---

    9/10
  • mugen kadar güzel bir karakteri bizle tanıştıran, bence kült olmuş bir anime.

    --- spoiler ---

    mugen'in ölüp de shinigamiler'in onu geri gönderdiği bölümde geride obokuri ee umi çalar. mükemmel yorum, mükemmel görsellik. titreyen siz.

    --- spoiler ---
  • genel olarak stand alone ilerleyen, zamanlar üstü bir anime serisi. ayrıca mugen karakteri çok güzel şerefsiz der.

    http://missi-dominici.blogspot.com/…serrrefsiz.html
  • japon gibi başlayıp amerikan gibi biten anime. şahsen jin le mugen in dövüşünü görmek isterdim. tam ayarında didaktiktir aynı zamanda.
  • önemli olan varmak değil yolda olmaktır sözünün özünü öğreten, yola çıkma isteği yaratan güzel seri.
  • rastladığım en güzel yol hikayelerinden biri.
  • hakkinda soylenen tum iltifatlarin layikiyla hakkini veren ender animelerden biri. rapten hoslanmamama ragmen giris parcasina karsi boynum kildan ince kalmistir, ahanda linki:
    http://www.youtube.com/watch?v=gypfwws9yyo
hesabın var mı? giriş yap