• tek harfin yokluğu ile uygulama bu kadar mı değişir? bence et ete değmeli.
  • motor-mental gelişim geriliği
    (mmgg) pratisyen hekimlerin ve çocuk hekimlerinin sıklıkla karşılaştığı bir bulgu, bazan da aile tarafından ifade edilen bir belirtidir. mmggni tanıma çocuğun birtakım işlevlerinin yaşıtlarından farklı olduğunun aileler tarafından farkedilmemesi, hatta gözardı edilmesi sık rastlanan bir durumdur. bu nedenle gelişimin değerlendirilmesi rutin muayenenin bir parçası olmalıdır. özellikle bebeklik çağında motor-mental gelişimdeki hafif veya orta derecedeki sapmaları yapılandırılmış bir değerlendirme yapmadan ayırdetmek hekim için bile güç olabilir.

    uygulamada birçok hekimin, gelişmeyi edindiği genel izlenime dayanarak, ya da aileden aldığı verilerle, örneğin çocuğun kaç yaşında yürüdüğünü veya "anne" dediğini sorarak değerlendirdiğini görmekteyiz,: bu bilgiler genellikle yetersizdir. bunun dışında hekimler bazan annenin dile getirdiği gelişimsel gecikmeleri normal sınırlarda kabul etmektedirler.

    oysa rutin muayene sırasında çocuğun mental ve motor gelişim basamakları yaşıtları ile karşılaştırılarak değerlendirilirse gelişme geriliklerinin erken tanısı ve bunlara yol açan sistemik veya nörolojik hastalıkların erken tedavisi mümkün olur.
  • sanala her karı gelir, anala her karı gelmez. gelse bile çok yakar.
  • götünün kıymetini bilmeyen hiç birşey in kıymetini bilmez.
hesabın var mı? giriş yap