• (bkz: degüstasyon)
  • illa ki west sertifikali sarap erbablarinin degil, siradan ancak sarabini seven insanlarin da sevdikleri restoran ya da mueseselerde ictikleri ya da satin aldiklari saraplari daha yakinen tanimalari icin organize edilen kimi zaman parali kimi zaman parasiz olarak ve mutlaka bir bilenin her tadilan sarabin oykusunu anlattigi gayet keyifli olabilen organizasyonlardir. profesyonel olarak bu isi yapiyorsaniz, algilarinizin sizi yaniltmamasi ve 7 para edecek bir saraba 8 para bicmek, aslinda falanca sekilde gideri olacagi halde bunun cok ustunde degerler bicmek gibi abuk sabuk hatalara dusmemek ve en onemlisi boyle bir organizasyonun sonucunda telefon kaybetmek, binecegin otobusu bulamamak, yanlis trene binmek gibi sacmaliklarla ugrasmak istemiyosa kisi, kendisine ikram edilmis olmasi gereken o buyuk kayip gibi gorunen tukuruk kovasini kullanmali, acgozluluk edip galonlarca her denediginden 3 yudum almamali. bunu tamamen cok buyuk bir wine tasting'e denk gelebilecek insanlara soyluyorum, standlar boyu bitmek tukenmek bilmeyen uluslarasi sarap fuarlari gibi organizasyonlardaki wine tasting olayi, sarap dunyasinin woodstock'u olabiliyor.
  • taninlerin olgunlaşması için içmeden yarım saat havalandırması gerek değilse tadını alamazsiniz
  • tatlar birbirine karismasin ve de bes alti denemeden sonra cakirkeyf olmasin insanlar diye adapli bir sekilde tukurmenin de ayiplanmadigi organizasyonlar. bunun icin belirli masalarda tukuruk kovalari bulunur. tukurmenin de cok ozel bir stili var ayrica. sokaga tukuren yurdum dayilari gibi once agizda hafiften yuvarlayip tek atimda kovanin icine salliyoruz. boylece agzimizdan salyalar akmamis, gayet elit olan ortamimizin icine zicmamis oluyoruz. tabi daha da elit olucam, herkesin tukurdugu kovaya tukurmem ben diyorsaniz da gorevlilerden icini gostermeyen bir kagit bardak rica edip tukure tukure dolanabilirsiniz.
  • arjantin, italya, fransa, amerika da turizmi bile yapılan, türkiye de ise denk gelmediğim bir aktivitedir aslında. ama bizde üzüm sadece yemek için ve sirke için. pek iyi yerli şarap yok. ankara da bunu hakkı ile yapan yer varsa söyleyin keşfedelim. hadi o olmadı başarılı yerli şarap önerilerinize de açık bir şarapsever.
  • türkiye'de de, şarap konusunda her ne kadar geride kalmış olsak da, son derece iyi örneklerininnin gerçekleştirildiği bir gurme nişanesidir.
  • şarap tadımını öğrendikten sonra tatmadan içenleri anlayamaz hale gelirsiniz.
  • şarap tadımı (degüstasyon) şarabın başta duyularla, sonrasında düşünsel olarak değerlendirilmesi demektir. şarap tadımı profesyonel olarak yöntemli ve programlı bir şekilde yapılabildiği gibi şarap kültürü kazanmak, şarap ve yemek uyumunu yakalayabilmek, daha bilinçli bir tüketici olmak adına amatörce, daha keyfi olarak da yapılabilir.

    kör tadım
    şarap şişelerini gizleyerek yapılan tadım türüne kör tadım denir. şişelerin gizlenmesinin amacı şişe biçimlerinden şarabın bölgesi hakkında ön yargı oluşmasına engel olmaktır. doğal olarak etiketin gizlenmiş olması üretici, bölge ve üzüm çeşitlerinin de bilinmediği anlamına gelir. degüstatörlerin objektif değerlendirme yapabilmesi için bu tür bir gizleme yapıldığı gibi, şarapların bilindiği ama tadım sırasının bilinmediği tadımlar da kör tadım olarak geçer. tam kör tadım denilen, gözlerin de kapatıldığı tadım türleri de vardır. kör tadımda amaç şarap hakkında objektif bir değerlendirme yapabilmektir, ancak günümüzde halk arasında kör tadımın bir şarabın markasını, rekoltesini, üzüm çeşidini, bölgesini, yetiştiği bağı bulmak olduğu gibi bir inanış vardır. tecrübeli degüstatörler elbette daha önce tecrübe ettikleri şarapları tanıyabilir ve tahminlerde bulunabilirler. sonuçta bazı üreticilerin tarzı, bölgelerin özellikleri ve üzümlerin karakteristik yapıları belirli bir birikimden sonra tanınabilir, ayırt edilebilir. ama sadece bordeaux‘da yaklaşık 8.500 üretici olduğunu ve bunların bölgesel özellikte olsa bile çeşitli şaraplar ürettiğini, bir de rekoltelerini düşünürsek ortaya on binlerce şarap çıkar. dünya şarap üretim bölgelerini, üreticileri, üzüm çeşitlerini ve kupajları vs. hesaplarsak kör tadımda herhangi bir şarabın rekoltesini, bölgesini, üzüm çeşidini ve bağını tahmin etme beklentisi içinde olmamalıyız, zaten bunun kimseye faydası olmayacağı gibi bir anlamı da yoktur.

    yatay tadım
    yatay tadım aynı hasat yılına ait bir üzüm cinsini ya da bir bölge şarabını değerlendirmek için yapılan bir tadım türüdür. örneğin, 2012 burgonya pinot noir şaraplarını yatay tadımla değerlendirdiğinizde, o yıl için bölgeleri ve üreticileri karşılaştırmış ve bir fikir edinmiş olursunuz.

    dikey tadım
    bu tadım türü aynı üreticinin bir ürününü farklı yıllara göre değerlendirmek için yapılır. dikey tadım tek bir üreticiye ya da bağa odaklı bir değerlendirmedir. hem ilgili yılların mevsim koşullarını karşılaştırma olanağı hem de belirli üzüm(ler)den yapılan şarabın yıllanma ile kazandığı özellikleri anlama olanağı buluruz.

    serbest tadım
    amatörce ya da daha keyfi bir tadım türüdür denebilir. şarap değerlendirmeye yeni başlayanların öncelikle şarap çeşitlerini ayırt etmeleri, şarap tadım adımlarını öğrenmeleri, şarap üretimi ve üzüm çeşitleri hakkında bilgi edinmeleri amacıyla serbest tadım yapılabilir. belirli bir üreticinin tarzını anlamak adına rekolteye odaklanmadan çeşitli şaraplarını (beyaz, roze, kırmızı ya da tatlı şaraplarını) serbest tadım yöntemiyle değerlendirebiliriz. belirli bir ülkenin ya da bölgenin şaraplarını tanımak adına da serbest tadımlar yapılabilir. örneğin, toscana ya da bordeaux gibi bölgelerin şaraplarını tanımak için başlangıç niteliğinde serbest tadımlar oldukça eğitici ve eğlenceli olabilir.
  • "saf alıcı bir lokma peyniri yiyor, ceviziçini kıtırdatıyor, bol bol kötü şarap içiyordu; şarabın kötü tadı peynirin acılığı ve cevizin kekreliğiyle gizlenince adama şarap nefis geliyordu." catherine clement - muhteşem senyora
hesabın var mı? giriş yap