• genellikle incir agaclarinin ust dallarına tuneyen, uzun kuyruklu sari-yesil renkte bir kus.
  • latincesi oriolus oriolus. eri$kin di$i ye$il erkek saridir. butun genclerin yesil olmasi i$leri karistirir. kargagillerdendir. ama le$ yemez.
  • uçuş sırasında gençleri ve dişileri yeşil ağaçkakan ile karıştırılabilir. yuvalarını dalların ucuna torba şeklinde yapar, yazın bahçelik yerlerde beslenmeyi severler. dut ve incir favori yiyeceğidir.
  • geceleri, takımyıldızlar belirdiğinde uçmaya başlayan serçe minikliğindeki kuş. bu gece göçmeni kuşların yönlerini bulmasına yıldızlar yardımcı olur. yalnızca kutupyıldızı, büyükayı veya kraliçenin varlığı bile onun yönünü bulmasında yeterlidir.
  • oriolus oriolus (sarıasma), nisan ayından eylül ayının sonuna kadar sıklıkla görülebilmektedir. sarı rengin hakim olduğu bir kuş türüdür. erkek bireylerinin kanatlarında koyu siyah bir desen bulunmaktadır. dişi ve genç bireylerin gövdeyi boyuna çizgilidir. uçuş şekli ve boyutu nedeniyle uçarken yeşil ağaçkakanı andırmaktadır. bu iki türü uçar halde ayırt edilemediği takdirde sesleri ayırt etmede kolaylık sağlayabilir. boyları yaklaşık olarak 24 cm, kanat açıklığı 44-47 cm ve vücut ağırlığı ise yaklaşık 80 gramdır. oldukça hareketli bir türdür. yuvalarına yaklaşık 4-5 adet yumurta bırakırlar. kuluçka süreleri 12-14 gün, yavruların uçma süresi ise 18-20 gündür.
  • ötüşüyle kulağı okşarken insanın gönlünü tatlı tatlı ezen bir sarı kuş bu.
    gözleri sürmeli, kanadı kara, gagası kırmızı.
    incir ağaçlarını severmiş, ne baygın ne güzel bir kokusu vardır incir ağacının bilirsiniz.
    dilerim sevdiğinizle bir ağacın altında otururken bir gün bu güzel kuşa denk gelir, benim yerime de dinlersiniz.
  • doğu karadenize yaz aylarında göçerken uğrayan güzel bir kuş. lazcası malağure’dir. tüfekle avlanır eti sevilerek yenir.
  • 80 gramlik kusu da vurmayin yemeyin artik ayiptir, gunahtir. git lokantada corba ic, anasini aglattiniz memleketin ne orman ne kus biraktiniz daglarda.

    (bkz: #128979457)
hesabın var mı? giriş yap