• satoshi nakamoto takma isimli şahıs, şüphesiz ki günümüz dünyasının en gizemli kişisidir. satoshi 2009 yılında bitcoin'i ortaya çıkarıyor ve bitcointalk.org alan adı altında bir forum sitesi oluşturarak burada konuyla ilgilenen diğer insanlarla bilgi alışverişi ve beyin fırtınası yapıyor.
    işin ilginç yanı ise, satoshi nakamoto bir çok insanla görüş alışverişi yapmış olmasına rağmen gerçek kimliğini asla açıklamıyor. görüştüğü kişilerle sadece online olarak ve kendi kimliğinden hiç bahsetmeden görüşüyor. daha sonraki günlerde olaylar gelişmeye ve dijital para bitcoin yaygınlaşmaya başlıyor. herşey normal şekilde devam ederken birden olan oluyor ve satoshi nakamoto'nun hiç hoşuna gitmeyecek bir olay gerçekleşiyor: o dönemlerde büyük olay yaratarak cia'nın gizli belgelerini yayınlamaya başlayan wikileaks.org sitesi, tüm banka hesaplarının bloke edilmiş olması sebebiyle dijital para bitcoin ile bağış kabul etmeye başlayacağını söylüyor.
    bu olay sonucunda o zamana kadar adı pek duyulmamış olan bitcoin bir anda dünyanın gündemine oturuyor. tabii ki wikileaks''in kurucusu julian assange'ı köşeye sıkıştırmaya çalışan cia bu olay sonrasında satoshi nakamoto'yu araştırmaya başlıyor. işte bu noktadan sonra satoshi son olarak şu açıklamayı yapıyor : "başka bir kaynaktan olsaydı ilgi çekmek iyi olabilirdi. wikileaks arı kovanına çomak soktu, ve şimdi arılar bize doğru yaklaşıyor."
    işte bitcointalk forumunda halen durmakta olan 11 aralık 2010 tarihli bu post * satoshi nakamoto'nun son postu oluyor. sonrasında nakamoto bitcoin kodlama sistemine giriş için tüm şifreleri ve web sitelerinin yönetimlerini, beraber kodlama yaptığı arkadaşlarına aktarıp ardından sırra kadem basıyor. o gün bu gündür de bir daha ne o foruma ne de başka bir platforma giriş yapmayarak adeta ortadan kayboluyor. işin ilginç yanı, ona ait olduğundan emin olunan, içerisinde yaklaşık 1 milyon bitcoin(bkz: 10 milyar dolar) bulununan ve internet üzerinden kolayca görülebilen hesapları, bugüne kadar en ufak bir hareket bile olmadan, hiç dokunulmamış bir şekilde, öylece olduğu gibi duruyor.
    kendisini bulmak için ciddi araştırmalar yapılıyor. dil bilimciler yazdıkları yazıları inceleyerek karakteristiklerini internet üzerinde arayarak belirli kişilere ulaşsalar da kesin olarak bir isime ulaşılamıyor. amerika'da basın, isim benzerliğinden dorian satoshi nakamoto adlı japon asıllı amerikalı'nın peşine düşüyor. bu yaşlı adam ise aşırı ilgiden rahatsız olduğunu, kendisinin bitcoin ile hiç bir alakası olmadığını belirtiyor ve gündemden düşüyor. tabii ki, ilk bitcoin transferinin yapıldığı kişi olan hal finney'in evinin bu yaşlı amcanın evinden iki sokak ötede olması da kafaları karıştırmıyor değil.
    şu ana kadar yapılan incelemelerde en güçlü adaylar olarak şu isimler ortaya çıkıyor:

    hal finney: bitcointalk sitesinde satoshi ile bitcoin'i geliştirenlerden biri. satoshi ilk bitcoin transferini 100 btc olarak, işte şu kayıtla ona gerçekleştiriyor. kendisi ile yapılan bir röportajda finney, satoshi ile yaptığı mail yazışmalarını gösteriyor. maillerdeki yazım tipi inceleyen uzmanlar maillerin orijinal olarak satoshi tarafından yazılmış olduğunu ve finney'in yazısından farklı olduğunu tespit etse de yine de en güçlü aday şüphelileri arasındaki yerini koruyor. finney satoshi'nin gönderdiği 100 btc'yi geri ödemeyi ise unutuyor. yakalandığı als hastalığı sebebiyle 2014 yılında hayatını kaybeden finney'in kendi talebi doğrultusunda bedeni alcor life extension foundation tarafından ileride teknoloji geliştiğinde mümkün olursa tekrar diriltilmek üzere donduruluyor. satoshi nakamoto oysa eğer, büyük ihtimalle sonsuza dek sır olarak kalabilir. kaynak1

    dorian nakamoto : tam adı dorian satoshi nakamoto olan bu yaşlı adam, isim benzerliğinden dolayı gündeme geliyor fakat kendisinin bitcoin ile hiç bir alakası olmadığını ve artık bu konuda rahatsız edilmemek istediğini belirtiyor. kendisinin hal finney'in iki sokak aşağısında yaşaması ise bir tesadüf müdür bilinmiyor.

    nick szabo : bitcoin'in ismi bile ortalarda yokken bitgold isimli benzer bir proje geliştiriyor fakat uygulamaya geçmeden kalıyor. kendisi de bitcoin'i geliştiren kişiler arasında yer alıyor. ayrıca dil bilimciler szabo'nun yazılarının satoshi nakamoto'nunkiler ile çok büyük benzerlikler gösterdiğini, hatta yazanın direkt kendisi olduğunu bile iddia ediyorlar. kaynak 2kaynak 3

    tabii ki bir kaç aday daha var ama şu anda en güçlü adaylar bu kişiler gibi gözüküyor. tek bir kişi değil, bir kaç kişiden oluşan bir grup olduğu iddiaları da var ama kim yada kimler olduğu ile ilgili hiç bir kesin bilgi yok ve bu kişi her kimse, dünyanın en gizemli kişisi olma unvanını tam 9 yıldır elinde bulunduruyor.

    not: kaynak siteleri wikipedia ve bitcointalk adreslerine girebilmek için vpn kullanmanız gerekmektedir.
    not 2: satoshi'nin p2pfoundation hesabına daha sonra çeşitli yıllarda bir kaç defa girilerek bazı yazılar yazılıyor fakat üslup farkı sebebiyle bunun satoshi'nin hesabını hackleyen birileri tarafından yapıldığı tahmin ediliyor.
  • bence szabo veya hal finney'in ta kendisi. ortadan kaybolma anı hall finney'in felç olduğu döneme denk geliyor.
  • belki de bir insan değil, şirketler topluluğunun birleşerek oluşturduğu bir isim olmasından kaynaklıdır. birkaç yerde geçtiği üzere;

    satoshi nakamoto'nun aslında, samsung, toshiba, nakamichi ve motorola şirketlerinin bir araya gelerek oluşturduğu bir isim olduğuna yönelik de bir komplo teorisi var. ne kadar doğru, ne kadar gerçek dışı olduğu bilinmiyor; fakat kimse de "yok artık saçmalamanın da bir sınırı var." diyemez. hatta bu bilgiyi öğrendikten sonra birçok kimse "olabilir mi acaba?" diye de düşünecektir.
  • öyle biri yok bebeto
  • (bkz: yumatu)
  • şu dark web’den tutuklanan eleman değil miydi bunu bulan?
  • (bkz: müge anlı)
hesabın var mı? giriş yap