• "kalbin ya paramparça kırılmak ya da taş gibi katılaşmak zorunda kaldığı bu dünyayı terk ediyorum."
  • "ya kadınları sevmeyi seçmeli ya da onları tanımayı; ikisinin ortası yoktur."
  • paris’te tutuklanmadan hemen önce intihar teşebbüsünde bulundu. son sözleri abbe sieyés içindi.

    “ve kalbin kırılması ya da kurşuna dönmesi gereken, bu dünyadan göçüyorum.”
  • fransız devrimi nin ünlü nüktedanlarından, yazar.(1741-1794) terör dönemin in korkularını yaşadığı günlerde başarısız bir intihar girişiminin ardından ve aylar sonra hastalıktan öldü..
  • albert camus, soğuk kül'e yazdığı önsözde chamfort'un intihar girişiminden şöyle söz eder:

    chamfort, devrimin kendisini mahkûm edeceğine inandığı gün, bu kesin düşkırıklığı karşısında, tabancayı çeker, sağ gözünü çıkaran kurşun burnunu da parçalar. ama henüz yaşıyordur! yeniden toparlanır, bir usturayla boğazını keser, vücudunu parçalar, silahını aranır ve sonunda dizleri ve bilekleri çözülür. kapıların dışına kadar sızan ve kendini ele veren kan gölünün ortasına yığılır. hayal edilmesi zor bir intihar arzusu, bir kıyım çılgınlığıdır bu! bütün bunların yorumları aforizmalarında bulunur: “insanlar zorlu kararlardan korkarlar, ama güçlü ruhlar ve bükülmez karakterler için bıçak sırtında dinlenmek yaraşır!”
  • dünyaya ve talihe yüz çevirerek mutluluğu, huzuru, sağlığı ve hatta zenginliği buldum. ve atasözüne inat, oyunu terk edenin kazandığını anlıyorum.
    -
    erkekleri çok küçümseyen toplum, kadınları hiç durumuna düşürür.
    -
    hiç gülünç olmamak için ne kadar zeki olmak gerektiğini düşünmeyiz. / soğuk kül eserinden.

    albert camus efendi la rochefoucauld 'dan daha orjinal bir adamdır demiştir chamfort için. her ikisi de fransız âhlakçıları arasında hatırı sayılır bir yeri vardır. nasıl ki jean de la bruyere veya arquis de vauvenargues fransız hivic ve aforist deyişlerle ''maximes'' ler yazarak, birbiri ardını izleyen, bir dönemin çetrefilli kafalarını yani (fransız aydınlamacıları) bile topa tutan, adamlar oldukları aşikar bir gerçektir.

    chamfort bir ara jakoben partizanlarının arasında bulunmuştur. ama tabii sonrasında uzaklaştığı ve artık kendi içinde yaşadığı buhranın, hızı alamayıp 'kötümser' karakteri koruyarak hayattan ayrılmıştır.

    camus'un aksine cioran' da, la rochefoucauld ve chamfort ikilisini gençliğinde hayranlıkla okuyup etkilendiğini gizlememiştir.
  • “ and so ı leave this world, where the heart must either break or turn to lead. “
  • “mutluluk kolay şey değildir.
    onu kendimizde bulmak çok zordur,
    başka yerde ise hiç bulamayız.”
  • soğuk kül adında albert camus'un önsözüyle basılmış, gendaş kültür tarafından yayımlanmış, bir aforizma kitabı vardır. içinde 20 sayfa kadar da kısa felsefi konuşmalar adı altında diyaloglar dizisi bulunuyor.
  • "toplum, çevre, salonlar, dünya denilen şey, sefil bir tiyatro oyunudur; ilgi çekmeyen, yalnızca makineler, kostümler ve dekorlar sayesinde biraz tutunan, kötü bir operadır.“ gibi muazzam bir sözün sahibi olan hiciv ve aforizmalarıyla tanınan fransız yazar. düşünceleri varoluşçu felsefenin erken dönem izlerini taşır. schopenhauer'in sık alıntıladığı filozoflardandır.
hesabın var mı? giriş yap