• tavuklu ve arpa şehriyelisi güzel olan çorbadır.

    1 tüm but (baget değil bak tüm, kalçası da var) ya da 2-3 baget
    1 çay bardağı (2 avuç atıyorum ben) arpa şehriye
    1 küçük boy brokoli
    1 tane pırasa
    1 tane havuç
    1 orta boy kereviz (ben yapraklarından da koyuyorum canınız isterse)
    tuz
    karabiber

    tavuğu güzelce haşlayın. tencereden alın. tencerede kalan ve kaynamaya devam eden suya şehriyeleri atın. şehriyeler biraz yumuşar gibi olunca daha önceden hazırladığınız ve minik minik doğradığınız sebzeleri suya atın. tuz ve karabiber ekleyin. sebzeler de yumuşadıktan sonra, son olarak derisinden ayırdığınız tavukları da ellerinizle küçültüp tencereye koyun 1-2 dakika sonra altını kapatın.

    not: ben brokoli denen şeyi biraz diri severim. o yüzden de kendim yaparken en son tavuklarla birlikte koyuyorum ama bazısı yumuşak seviyor onlar hepsini birden koysun.
  • yumurtalı terbiyenin asla ve asla yakısmadıgı corbadır, meyane ile baglayın.

    5-6 adet mantar
    1 kucuk kabak
    1 kucuk havuc
    1 litre su, tavuk suyu, tavuk suyu su
    1,5-2 çorba kaşığı un
    tuz, istenirse karabiber

    kabak ve havucları oldukca kucuk, mantarları boylarına gore 2 veya 4 e bolerek dograyın zaten oldukca kuculecekler. 1 veya 1,5 corba kasıgı yagda once mantarları bir cevirin suyunu bırakınca havuc ve kabakları da ekleyin suyunu cekene kadar sotelemeye devam edin, cekince kenara koyun dursun. baska bir yerde 1,5-2 corba kasıgı unu kokusu cıkana kadar kavurun ve üzerine 1 lt su -su sıcak olmasın un topaklanır- ve sebzeleri ekleyin, kaynayana kadar karıstırın. kaynamaya baslayınca altını kısın, tuzunu ekleyin, 5 dakika falan kaynasın, -kıvam koyu gelirse sıcak suyla acabilirsiniz- altını kapatın ardından taneli ve kıvamlı sebze corbası pisirdiginiz icin kendinizi sevin.

    servis ederken maydonoz, dereotu ilave edilebilir. -maydonoz daha cok yakısıyor-
    şehriye, haslanmış tavuk parcaları ekleyerek daha doyurucu hale getirebilirsiniz. -sehriyeyi kaynamaya basladıktan sonra, tavukları altını kapadıktan sonra-
    cig tavuk kullanılacaksa kucuk kucuk dogranıp sebzelerle birlikte sotelenebilir.

    bitti.
  • aktif yapım aşaması tam olarak 1,5 saatimi alan çorba. bence zor bir çorba. içine envai çeşit sebze koyuyorum (soğan, sarımsak, domates, biber, patates, havuç, karnabahar, brokoli, kabak) saydım tam 9 çeşit. ve tüm bu sebzeleri teker teker önce yıkıyorum , kabuklarını soyuyorum, sonra minik minik doğruyorum. bununla da bitmiyor. zor pişme seviyesine göre yağda kavuruyorum sonra üzerine su çekiyorum. yani zor iş sebze çorbası yapmak. şu an pişiyor. en son baharatlarını atacağım. hele baharat kısmı işin en çetrefilli kısmı çünkü çok iyi ayarlamak lazım her bir baharatı. zor iş başarmanın haklı gururunu yaşıyorum.
  • efendim benim yapmaktan da içmekten de aşırı zevk aldığım bir çorba çeşidi
    tarifim ise şöyle;
    kabak
    havuç
    patates
    birkaç yaprak ıspanak
    kereviz ve kereviz sapı
    karnıbahar
    et suyu
    tane karabiber
    biraz pul biber ve zeytinyağı
    birkaç diş sarımsak
    soğan
    hepsini pişirip blenderdan geçirmek suretiyle içiyorum. hayranıyım. hayranıyız.
  • reçel yapmak kadar güzel olabilen nadide olduğu kadar güzide de olan çorba.

    gün geçtikçe yaş aldıkça en mutlu olduğum yerin mutfak ve istanbul'da o sevdiğim çaybahçesi olduğunun ayırdına varıyorum. sabah kalkıyorum mesela bugün çok güzel olsun tamam mı diyorum hop bir bakıyorum (rutin temizlikten sonra tabikisi de) mutfaktayım. ya sebze çorbası, ya fajita hazırlıkları ya da reçel yapıyorum. bu sırada yaptığım reçelleri yemiyorum dağıtıyorum. az yapıyorum zaten önemli olan reçel yapmak çimki reçel yapmak çogzel tamam mı.

    her neyse işte sebze çorbası da öyle.

    mutlu ediyor beni!

    bu da onu yapmam için gayet yeterli!

    bir miktar zaman sonra buraya tarif de gelecek.
  • hassstası olduğum çorbadır . mikserden geçirilirse daha da efsane bi hale gelir. mayhoş ama bağımlılık yapan bir tadı vardır zannımca.
  • zorlu tariflerle uğraşamam diyenler için eve yorgun geldiğimde en kolay yoldan karnımı doyurmak için yaptığım kışlık pratik sebze çorbası:

    (eğer patates kullanmayacaksınız güzel kıvam için çorbayı yapacağınız tencerede yarım çorba kaşığı yağda az bir unu hoş kokusunu alana kadar kavurun.)

    buzdolabının kıyısında köşesinde kalmış sebzeleri yıkayın. ben domates hariç ne varsa ondan usulünü kullanıyorum. *

    patlıcan, kereviz gibi sert kabuklu olan veya rengi istediğiniz yesillikten uzaklaştıracak olanların kabuğunu soyun.

    sebzeleri büyük büyük doğrayın, suya atıp kaynamaya bırakın. bu esnada kabuğu ile birlikte bir yarım limon veya suyu sıkılmış bir yarım limonun kabuğunu içine atarsanız nefis olur.

    kaynamaya başladıktan 10-15 dakika kadar sonra karabiber ve tuz ekleyip blender ile güzelce çekin.

    çektikten sonra bir 5 dakika kadar kısık ateşte kaynasın.

    çorbanız hazır, afiyet olsun.
  • artan ıspanak saplarını bunlar yemyeşil hem de güzel atmayayım yazık olur diye giriştiğim ve umduğumdan çok daha iyi sonuç aldığım, bundan sonra arada bir yapacağım çorba. zaten epi topu üç çorba yapabildiğim için aşırı mutlu oldum.

    ıspanak yemeğinden artan yenilebilir ıspanak sapları ayıklanır. bir havuç ve bir patates ile birlikte robottan çok iri olmayacak ve dişe gelecek şekilde çekilir. irice bir ceviz kadar tereyağı ve biraz sıvı yağ ile ketıla bir litre su doldurup, o su kaynayana kadar geçen süre kadar kavrulur. tencereye dondurulmuş mısır ve tuz atılır. bir iki çevirdikten sonra ketıldaki su sebzelerin üstüne dökülür. o orada taşmadan kendi kendine kaynar.

    diğer tarafta derince bir kapta bir yumurta, iki çorba kaşığı un, üç çorba kaşığı yoğurt çırpılır. sebzeler tadılır, sebzeler uygun kıvama gelince kepçeyle derince bir kaptaki karışımın üstüne yavaş yavaş koyulur karışım hızlıca karıştırılır. karışım tencereye dökülür, hızlıca karıştırılır. amaç yumurta pişmesin, yoğurt kesilmesin.

    o orda en küçük ocakta kaynamaya başlarken, sarımsak küçük küçük doğranır artık çorbaya benzemeye başlayan karışıma eklenir. bir taşım kaynadıktan sonra minik minik doğranmış maydanozlar eklenir. tuz, karabiber eklenir.

    böylece tarhana, kırmızı mercimek ve şehriye çorbasından farklı bir çorba içmeye başlanır, ıspanak kökleri de ziyan olmaz.
  • genelde evdeki sebzeleri haşlayıp robottan geçirerek yapıyorum ama bu son tarifim harika oldu.

    (iki kişilik)

    - bir adet alabaş
    - iki adet yer elması
    - bir küçük patates
    - bir adet kereviz kökö
    - beş- altı adet mantar
    - bir su bardağı kırmızı mercimek
    - birkaç diş sarımsak

    gerisi bildiğimiz gibi. sebzeler haşlanır. robottan geçirilir. alternatif olarak küp küp doğranmış havuç, mantar ve patatesler ayrı bir tencerede haşlanır, püre haline getirilmiş çorbaya sonradan eklenir. deneyin. pişman olmayacaksınız.
  • insana sağlıklı bir şeyler yediğini hissettiren ev yemeği. pırasa çorbası tariflerinden esinlenerek doğaçlama yaptığım bir kış sebzeleri çorbası tarifi vereyim. bebek maması hazırlıyor gibi hissedebilirsiniz, çünkü biraz öyle bir yemek bu. ama güzel ya, cidden güzel. yabancıların comfort food dedikleri türden bir şey.

    yağ, su, tuz vs. hariç malzemeler:
    4 pırasa (beyaz kısımları)
    1 soğan
    2 havuç
    2 orta boy patates
    lahana

    tarif:
    tereyağ ve zeytinyağı koyduğumuz çorba tenceresine pırasaları ekleyip pırasalar iyice yumuşayıncaya ve hatta karamelize oluncaya kadar bekliyoruz. arada sırada karıştırmak yeter, biraz şeker de atabilirsiniz. sonra soğanı ekliyoruz, onun da aynı süreci geçirmesini izliyoruz. sonra işte havuçtur, patatestir, lahanadır atıyoruz hepsini, biraz daha karıştırıyoruz. ıspanak veya kereviz varsa o da olur, başka sebzeler de olur. sarımsak da ekleyebilirsiniz. sonra tavuk suyu ekliyoruz. bulyon artı su da olur. su artı süt de olur. ekstra krema da olur, bilmiyorum belki yoğurt bile olur. sebzelerin üstünü geçecek kadar ekleyin, ekleyeceğiniz sıvı sıcak olsun, çorbanın kıvamı çok koyu olursa biraz daha eklersiniz. arada karıştırın, her şey iyice yumuşayınca blender'dan geçirin, tamamdır. tuz, karabiber, zerdeçal, zencefil gibi muhtelif baharatlar eklemeyi unutmayın. üzerine başka bir tavada tereyağ ile kavurduğunuz naneyi de ekleyebilirsiniz, şov olsun diye yani, güzel olur. afiyet olsun.
hesabın var mı? giriş yap