• sebze çorbası çok sakat bi kavram. diyet yaparken kalori hesabında bir kasesi 145-150 kalori diye hesaplanıyor. ben hep de öyle hesaplıyordum.

    hesap ettim azönce: yarım patates 70 kalori, brokoli 40 kalori, havuç 50 kalori, biber 30 kalori. bir bardak süt de 150 kalori desen, koca bir tencere sebze çorbası 340-350 kaloriye denk geliyor. bir kasede yarım tencere çorba içmiş kadar kalori almış gibi hesaplıyormuşum ben. zalımsın fatsecret. senden ötürü hep eksik kalorilerim kaldı.
  • mesela knorr versiyonuna uc di$ sarimsagi ezip, bir dal taze biberiyeyi oldugu gibi ve bir avuc da $ehriyeyi atarsaniz lezzetten aglayabilirsiniz (cunku sarimsak uber alles).
  • en sebze sevmeyenin dahi keyifle ve begenerek tuketecegi tarifi kremali olup, kış sebzeleriyle hazırlanandır tecrubelerime gore.

    basit bir tarif vermek gerekirse;

    yağ, un ve süt ile hazırlanan beşamel sosuna, kişi adedince kase ile et ya da tavuk suyu eklenir ve bir taşım kaynatılır.
    beşamel sos yapımı için (bkz: beşamel sos)
    diğer tarafta, minik minik doğranan kış sebzeleri (lahana, pırasa, havuç, kereviz, brokoli, kabak vs ) yağda hafifçe sotelendikten sonra içinde beşamel sosuyla kaynatılmış olan et suyuna eklenir. bir kez de bu şekilde kaynatildıktan ve kıvamını bulduktan sonra servise sunulur.

    önemli bir husus: bu çorbanın malzemelerini temin etmek üzere çıkılan çarşı alışverişinde pazarı ya da manavı değil, kendi dilediğiniz kilo ve adatte satınalabilme özgürlüğünüzün olduğu marketleri tercih edin. çünkü her sebzeden bir adet yeterlidir.
    pazarcı ya da manav, sebzelerden birer adet istediğiniz için pis bakışlar atabilir, hatta dükkanından kovabilir sizi.

    yine arzuya göre patates, fasulye, mısır ya da diğer tahıl grubu üyeleri de eklenebilir. maksat yeni deneyimler ve yeni lezzetler keşfetmek değil mi.
  • çeşitli sebzeleri haşlayıp blenderdan geçirip püre yaptıktan sonra çok amaçlı carte dor kutularına koyup derin dondurucuya attığınız takdrde işten geldikten sonra hazır çorbadan bile daha kısa sürede yapabileceğiniz çorbadır. biraz püre, biraz su, yağ ve baharat yeterli olacaktır.
  • malzemeler:
    1 sogan
    2 patates
    2 havuc
    1 avuc kadar yesil fasulye
    1 buyugunden kereviz (sapi da varsa harika.)
    1/2 demet maydanoz
    1 kabak (buyukce)
    1/2 konserve bezelye
    1-1/2 yemek kasigi un
    1 turk kahvesi fincani kadar pirinc (kirik pirinc de olur.)
    10 bardak su (etsuyu olursa super. ama yoksa normal su ve 2 tane knorr bulyon filan.)
    2 yumurta sarisi
    1 bardak sut
    2-3 yemek kasigi zeytinyagi (valla goz karari. bilmiyorum tam ne kadar.)

    yapilisi:
    once malzemeleri hazirlamak lazim. fasulyeler minicik minicik dogranir (fasulye yemegi yapar gibi buyuk buyuk degil. ince ince.). kereviz ve kabak da minicik minicik dogranir. olabildigince kucuk olsun (yemek yapar gibi dogranmasin.). kerevizin saplarindan da sevimli olanlar maydanozlar gibi yine ince ince dogranir. sonra havuc ve patates rendelenir. butun bu sebzeleri ayni kaba koyup bi kenara koyabilirsiniz.

    sonra zeytinyagi ile un kavrulur guzelce. sogan rendelenip kavrulmus unun ustune konur. evet basta garip dursa da kavruluyor sogan da onunla birlikte. sonra az biraz su/et suyu ile homojenize hale getirmek gerek. onun ustune o kaba koydugumuz tum sebzeler atilir. (bezelyeleri koymayi unutmayin.) ustune de pirincler. et suyu ya da su ile knorr bulyonlar konulduktan sonra guzelce bir karistirilir. tuzu filan da atilir. olmasi gerekenden birazcik daha tuzlu olmasini tavsiye ederim.

    bunlarin iyice pismesi beklenir. kendiliginden koyulasiyor zaten. sebzeler iyice pistikten sonra yumurtalarin sarilari (beyazindan nasil ayrilmasi gerektigini biliyorsunuzdur diye umuyorum. beyazi kalirsa corbanin icinde cok cirkin gorunuyor. adam gibi ayirin beyazindan.) sutle iyice cirpilir. corbaya dokulur. guzelce bir karistirilir ve hemen ocaktan alinir. (sutu koyduktan sonra corbayi biraz daha pisirmeye kalkmayin.)

    yaninda limon ile servis yapilir. afiyet olsun.

    sebze corbasinin blenderdan gecirilmesine, yok efendim suzgecten kasik ile ezilerek gecirilmesine filan karsiyim. minik minik dogradiktan sonra boylesi daha guzel.

    not: sebzelerden soyulmasi gerekenleri soyun tabi dogramadan once.

    not 2: bi avuc yesil fasulye olmaz tabi. nasil da denir bilemedim de soyle bi 10 - 12 tane maksimum.

    not 3: evde haslanmis misir varsa onu da koyun. o zaman daha bi hiper oluyor.

    not 4: knorr bulyondan kastim et suyu tableti tabi. onu da sacma yazmisim. neyse.
  • tavuklu ve arpa şehriyelisi güzel olan çorbadır.

    1 tüm but (baget değil bak tüm, kalçası da var) ya da 2-3 baget
    1 çay bardağı (2 avuç atıyorum ben) arpa şehriye
    1 küçük boy brokoli
    1 tane pırasa
    1 tane havuç
    1 orta boy kereviz (ben yapraklarından da koyuyorum canınız isterse)
    tuz
    karabiber

    tavuğu güzelce haşlayın. tencereden alın. tencerede kalan ve kaynamaya devam eden suya şehriyeleri atın. şehriyeler biraz yumuşar gibi olunca daha önceden hazırladığınız ve minik minik doğradığınız sebzeleri suya atın. tuz ve karabiber ekleyin. sebzeler de yumuşadıktan sonra, son olarak derisinden ayırdığınız tavukları da ellerinizle küçültüp tencereye koyun 1-2 dakika sonra altını kapatın.

    not: ben brokoli denen şeyi biraz diri severim. o yüzden de kendim yaparken en son tavuklarla birlikte koyuyorum ama bazısı yumuşak seviyor onlar hepsini birden koysun.
  • evdeki tüm sebzeleri******* koca koca doğrayıp haşladıktan sonra blenderdan geçirip, üstüne de azıcık krema ekleyerek hazırlayabileceğiniz, süper sağlıklı şahane yiyecektir.
    kış günlerinde bol bol yapılması, içilmesi, sevilmesi, sevdirilmesi farzdır.
  • vitamin bakimindan bomba haline getirilen çorba. içine birazda mercimek konulmasiyla mercimek corbasini andiran yemek
  • 35 sene sonra ilk defa yaptigim corba. lakin gec kalmisim o kesin. su ana kadar yapmama sebebim oncelikle annemin yaptiklarini hic mi hic sevmemem, sonralikla da ugrasmayacak kadar usengec olmamdi. lakin yanlis yapmisim, en azindan artik bu konuda usengec olmayacagim.

    kolay da meret, ya da en basitini yapinca kolay. patates, havuc, sogan soy, kes, kaynat. el mikserinden gecir, baharatlarini ekle. sonuc best of. zaten tee ne yasima kadar ispanak, onun belki iki kati yasina kadar da kereviz sevmemistim. meger onlar da manyak lezzetlermis.

    hep bu annem yuzunden. hesapta onlarin iyi yemek yapmasi gerekmiyor mu? hele ananenin asci oldugu dusunulurse. gerci ole bi cevabi var ki buna, ne diceni sasiriyor insan. "annem o kadar guzel yapardi ki benim hic yemek yapmaya ihtiyacim olmadi". sanki bu durumda sanirim suc anamda degil babamda, simdi farkettim. ben ona catayim en iyisi.
  • (bkz: minestrone)
hesabın var mı? giriş yap