• -spoiler-

    tesadufen christy brown'un sol ayagim kitabini bitirip bu kitaba basladim. bu kitapta da bir iki kez will'in c. brown taklidi yapma durumu beni guldurdu.

    muhtemelem filmi cekilir diye dusunuyorum. kitap guzel bir dille yazilmis kendinizi kaptiriyorsunuz. oyuncular yonetmen vs saglam olsa inanilmaz bir film ortaya cikabilir.

    ama sonu kendimi will'in degil daha cok clark'in yerine koydugum icin beni uzdu, keske klise olarak mutlu bitseymis. bir de kitabi okuyan engellilere yapamayacaginiz bir suru sey var boyle yasamaniz anlamsiz mesajini da vermeseymis iyiymis.

    kitabi okuyunca insan will gibi bir arkadas istiyor. her yonden donanimli, bilgili, kendini gelistirmis, size bir seyler katan.. cevremde onun gibi biri yok, olsaydi ben de asik olurdum olmemesi icin turlu yol denerdim.
  • insanın içini acıtan, hayatı sorgulatan ve bu zamana kadar okuduğum en iyi kitap. bazılarına göre abartıyor olabilirim, ama bu en iyi kitap olduğunu değiştirmez.

    --- spoiler ---

    will'in yaşadıklarını düşününce ona hak vermiyor değilim, lou'nun tüm çabalarını yok sayması olmadı. bir sabah işe gideceği vakit motosiklet kazası sonucu hayatını artık tekerlekli sandalye de devam edeceğini kim bilebilirdi ki. zor zamanlarında ona destek olan lou'yu ona 6 ay boyunca yaşayacağı en iyi anları verdi, ama bu kararını değiştirdi mi? hayır. daha fazla yazıp kitabı b.k etmeyi düşünmüyorum. kitabın son yüz sayfasında ağlamaktan haliniz kalmıyor zaten, o yüzden kitabın en azından yüz sayfasını evde okuyun. yüzüm gözüm hala şiş içinde. will bunu haketmedin. hala olanları resmen sindiremedim, o kadar etkiliyor ki kitap diğer yaşadıklarınızı önemsemiyor bile insan.

    --- spoiler ---

    "bu kitabı bitirdiğimde üzerine yorum yapmak değil, en baştan tekrar okumak istedim. belki tuhaf gelebilir ama kitabın son yüz sayfasında gözyaşlarım bir türlü durmadı."(liesl schilinger the new york times book review)
  • hakkında ki yorumları okuyup büyük bir heyecanla aldığım ama pek de etkilenmediğim kitap
  • bir günde bitirdiğim kitap.

    --- spoiler ---

    akıcı bir dili var, sıkmıyor, önemli bir kısmı rutinle geçse de son sayfalarına yakın gayet etkileyici bir hal alıyor. -ya da ben çok duygusalım. etrafımda will gibi birisi olmasını isterdim, diye düşündüm okurken; zeki, becerikli, kültürlü, cesur, hayatı yaşamayı bilmiş biri. herhalde ben de aşık olurdum lou gibi. bir de daha önce hiç düşünmediğim bir konuda, ötenaziyle ilgili sık sık düşünmemi sağladı kitap. bir yanım will'e haklı diyor ama öte yandan lou'nun yerinde olsam ne hissedeceğimi düşünüyorum. içim daralıyor düşünürken. insan karara varamıyor. iki türlüsü de kötü hakikaten. ve unutmadan; çok ağladım.

    --- spoiler ---
  • sırf pembe kitap okuyorum diye kendimle dalga geçmeyi planlıyordum, kitabın sonunda boğazımda bir yumruyla mal gibi kalmayı değil... kitaptaki her karakter için ayrı ayrı empati kurup oturup ağlanabilir herhalde. herkes için berbat bi durum.sanırım gidip mar adentroyu bir kez daha izleyip bu akşamı devasa bi melankoliyle tamamlıycam.
  • uzun zamandır ağlamadığım kadar ağlamama neden olmuş kitap... son cumleye kadar yok canım böyle bitmiş olamaz dur şimdi açıklayacak diye bekledim.. teşekkür bölümünde bile umudum devam etti... sonra baktım gerçekten öyle bitmiş... oturdum geberene kadar ağladım...
    not: will için mi ağladım lou için mi ağladım bilmiyorum:(
  • arkasını okuduğumda tam bir eski türk filmi hikayesi olduğunu anladığım yine de alıp okuduğum kitap. her ne kadar klişe bir hikaye de olsa yine de insanı etkiliyor şahsen ben kitabı bitirdikten sonra yaklaşık bir dakika sessizce oturup okuduğum son sayfaları düşündüm
  • son 100 sayfada ağlamadım fakat son sayfayı da okuyup kitabı kapalı bir şekilde elimde tutup boşluğa bakarken yutkunamadığımı, boğazımda bir düğümlenme olduğunu hissettim. sonra bütün bu olanlar yanı başımda olmuş da ben de will'i çok seven bir yakınıymışım gibi buna nasıl izin verdim düşüncesi ile hıçkıra hıçkıra gözlerimin içi kıpkırmızı olana kadar ağladım. 1 gün geçti hala etkisindeyim, böyle bir olayın ardından müzik dinlemek bile saygısızlık olacakmış gibi yastayım.
  • çok sevdiğim bir arkadaşım tavsiye etmişti. "bu kitabı okuyunca duygudan duyguya koşacağınız bir lunaparka girmiş gibi oluyorsunuz. okurken dünyayı ve zamanı durdurmak isteyeceksiniz."
  • gerçekte olamayacağı düşünülen bir aşkın, nasıl da kolayca mümkün olduğuna insanı inandıran kitap. will insanı kendine hayran bırakan bir karakter, louisa'yı anlamak hiç zor olmuyor.

    --- spoiler ---

    senden önce ben ibaresinin will'in hayatına ait olduğunu düşünüyorsunuz ama tam tersi, will'in louisa'yı değiştirdiği gerçeğini anlayıp gülümsüyorsunuz...

    --- spoiler ---

    kesinlikle bayağı ve düz değil.

    -spoiler içeren edit: kafam netleşip düşündükçe giderek daha çok kızıyorum will'e. kendine ve diğerlerine bunu yapmaya hakkı yoktu. mutlu olabileceği her şansı itti.
hesabın var mı? giriş yap