• gerekliliği de gereksizliği de, ne işe yaradığı da tam-ma-men tartışılır bir uygulamadır.

    31 yaşındayım, babam sağolsun bundan 17 yıl önce elimde üstüpü ile synpol cila ile opak araba cilamaya başlamıştım. adamın hobisi idi, bana miras bıraktı. hobi olarak boya koruma ile ilgiliyim, ve doğal olarak seramik kaplama ile de ilgiliyim.

    seramik kaplama denen şey aslında bütün detailing sürecinin en son basamağındaki bir işlemdir. yani eskiden cila basamağı yerine gelmiş bir basamaktır sadece. tercih edilme nedeni veya keşfedilme nedeni tamamen dayanıklılıktır.

    en dayanıklı wax/cila/sealant artık adına ne derseniz, 3-4 ay dayanır. ideal şartlarda 10-20 yıkamada bir yenilemeniz gerekir. yenilemezseniz de hayırlı uğurlu olsun, elinize makinayı alıp compond/polish gibi aşındırma aşamalarını yapmanız gereklidir. yani eğer yıllar boyunca boyanızı showroom kondisyonunda tutmak istiyorsanız ya elinizde kaliteli bir wax ile 2 ayda bir wax yapacaksınız, ya da seramik yapıp 1 yıl kafa rahat devam edeceksiniz.

    ben seramik kaplama tercih eden biri değilim. dayanıklılık meselesi benim için önemli bir konu da değil, aracı kendim yıkarım zaten, ph nötr şampuan ile, önce pre wash foam lance ile sonra contact wash foam lance ile yıkama yaparım, 2 ayda bir carnabua oranı yüksek bir cila ile boya korumayı taze tutarım ve yıkamalar arasında sealant kullanıp wax'ın dayanıklılığını uzatırım.

    benim gibi manyak değilseniz, benim kadar araba yıkamayı sevmiyorsanız seramik yaptırır geçersiniz. seramik faydalı mıdır? hiç bir şey olmamasına kıyasla kesinlikle evet. boyanız çıplak ise, üzerinde bir koruma yoksa kuş boku yanıkları, milyonlarca kılcal çizikler, güneş yanıkları vs her şeye açık olacak. diğer tarafta da hidrofobik bir yüzey, kolay yıkanma durumu gibi konular söz konusu.
  • normal cila gibi uygulanıp üzerinden 2-3 yıl geçtikten sonra tekrar uygulanamaz.

    çizilip parlaklığını yitirse bile boyanın üzerinde kimyasal olarak kalıcı bir katman oluştuğu için tekrar seramik uygulamak istiyorsanız var olan seramiği boyanın üzerinden alıp tekrar seramik kaplama uygulaması yapılması gerekir ki bir araca ilk defa seramik uygulanmasından daha yorucu bir iştir. ayrıca bir çok detailer bu mevzudan haberdar değildir.

    bir araç filosuna sahipseniz, ağır vasıta aracı kullanıyorsanız ya da deniz araçları (yat, balık teknesi) sahibiyseniz seramik kaplama mantıklı bir çözüm olacaktır. çünkü bu tür senaryolarda hem temizlik yükünü azaltacak hem de ortalama temiz görünüm süresini daha yüksek tutacaktır.

    binek araçlar için bence araç sıfır alınıyorsa, kapalı bir otoparka sahipseniz ve aracınızı kendiniz titiz bir şekilde kaliteli ekipmanlar ile yıkıyorsanız seramik kaplama karşılığını verecektir. şunu unutmayınız ki seramik kaplama tıpkı normal cila ve wax gibi zamanla çizilir. sadece daha geç çizilir fakat yeniden uygulanma prosedürü diğerleri kadar kolay değildir. bu değişkenlere göre seçiminizi yapın.
  • çekilin yarı amatör yarı uzman geldi. öncelikle tanım; boyanın en üst tabakası olan verniği koruyarak boyayı koruma, daha kolay temizleme, parlaklık sağlama amaçlı kimyasaldır.

    tekrar tekrar seramik kaplamanın ne olduğundan bahsetmeye gerek yok. bu konuda bilinmesi gereken ilk şey, amacınız salt parlaklık ise paint correction, yani pasta yaptırıp, boyadaki hare ve çizikleri giderip, üzerine güzel bir sealant (en ünlülerinden biri soft99 fusso coat'tır) uygulamanızın çok daha mantıklı olacağıdır. böylece pahalı seramikle uğraşmanıza gerek kalmaz. sealant uygulamasını da elle 5-8 ayda bir tekrarlarsınız. vernik harelendiğinde (kullanıma göre 1.5-2 yılda bir) aşındırıcı işlem tekrarlanır.

    özetle seramik kaplama kendiliğinden arabaya biraz da olsa parlaklık ve derinlik sağlar ancak en önemli nokta seramikten önce uygulanan "pasta", yani compound/polish gibi farklı aşındırıcılıktaki maddeler yardımıyla vernikteki ince çizikleri, su izlerini gidermektir. bu uygulama ile araç üzerine gelen ışık, dağılmadan geri yansıyacağı için ayna etkisi yaratacaktır. dolayısıyla paket halinde seramik kaplama uygulaması yapılan araçlara öncesinde paint correction yapıldığı için bazı insanlar bu parlaklığın seramikten ibaret olduğunu sanmaktadırlar, bu yanlış.

    parlaklık kısmını geçtiysek koruma kısmına gelebiliriz. burada seramik kaplamanın yararı var, düzgün uygulanmış, kürleşme süresine riayet edilmiş, kaliteli seramik veya grafen kaplamalar, fusso coat gibi sealantlardan daha fazla su kaydıracak, harelenmeyi belli bir ölçüde geciktirecek, kuş pisliklerinin verniğe işlemesini daha çok önleyecektir. ancak burada söylenmeyen bir detay var, seramik kaplamalara biçilen 10 yıl, 7 yıl, 5 yıl gibi ömürleri görmek çok çok zordur. ph nötr şampuan kullansanız, arabayı garajda yatırsanız dahi birçok seramik kaplamanın ömrü 2 yılı geçmez, etkisi 1.5 yılda zayıflar. bu ömrü uzatmak için "topper" denilen, sio2 tazeleyici ürünler kullanmak gerekir ancak bu da bir yere kadar. hele ki gerçek bir çizik koruyuculuk hayatta beklemeyin bu kaplamalardan, tamamen hikayedir. çizik koruma isteyenleri ppf yani paint protection film, yani "kaput koruma filmlerine" bakmalılar.

    uv koruma babında da seramik kaplamaların yine uv koruması neredeyse yok gibi bir şeydir ancak bu boyayı güneşten korumadığı şeklinde anlaşılmasın. zira boyanın uv ışınlarını, uva ve uvb'yi kesen kısmı son kat olan verniktir, seramik de verniği koruduğu için verniğin yol şartlarında çizilmesini, tozlanmasını önlediği için, boyanızı korumuş olmaktadır. yine gerçek uv koruma için ppf filmler kullanılmalıdır, özellikle far üzerine ppf uygulaması yapıldığında farın sararması önlenecektir.

    sonuçta bunlardan ne anlıyoruz: seramik ne istendiği bilinirse, gerektiği gibi uygulanırsa, yıkamada kurallara riayet edilirse, birkaç yıkamada bir topper denilen sio2 katkılı ürünlerle desteklenirse güzel üründür. ancak olmazsa olmaz değildir, düzeltilmiş boya üzerine seramik katkılı spreylerle (çok marka sayılabilir, autoglym,meguiars, sonax, turtle wax, gyeon, hepsinin seramik/grafen katkılı serileri var) ya da yine bu tarz markaların sealant gibi ürünler ile de koruma ve parlaklık elde edilebilir.
  • yaptırmayın, boşa para harcamayın, ben ettim siz etmeyin, pasta-cila kadar etkisi, inanın daha fazla değil, arada fark varsa bile yanımda mikroskobum yoktu göremedim. bayilikleri olan marka bir yerde yaptırdım, merdiven altı da değildi, şunu öğrendim ama, boya korumaya 250-300 tl’den fazla verilmez, pasta cila yeterli. 100-150 malzeme + 100-150 işçilik gibi düşünün. seramik boya koruma, seramik kaplama, nano boya koruma tam bir para tuzağı, deneyimle sabit.
  • dünyanın en balon sektörü bu olabilir, sürmeden öncesi ile sürdükten sonraki fark maks. 1 ay içinde kapanacaktır, çizilme vs gibi şeyleri engellediği falan da yok.
  • amaç parlaklık ve boncuksa karnubalı bir hızlı cilayı yıkama sonrası sıkın. seramikle arasında fark olmayacaktır boncukta da parlaktıkta da. yılda 3 kutu karnubalı hızlı cila kullansanız 2 yılda 300 lira masrafınız olur. ama 2 yıl dayanacak seramik için iyi bir yere yaptırsanız minumum 2500 lira vereceksiniz.

    hocam bizim arabayı yıkamak için yerimiz, imkanımız yok, her yıkama sonrası hızlı cila uygulayamayız diyorsanız, bu sefer de zaten seramiğiniz de dayanmayacak. oto yıkamacıların aracın üzerindeki seramiğin anasını sikmesi en fazla 20 yıkama sürer. ayda 4 kere yıkatıyor olsanız bu sefer 5 ayda seramik zaten gidecek.
  • bayiilerin, insanların zayıf karnını kullanarak soktuğu kazık. işe yarıyor yaramıyor o kısmında değilim ama şuan güncel olarak 10000 tl istiyorlar bu uygulamaya. ulan bu sürülen şeyin kralının şişesi aliexpress'te 100 lira. bir şişe arabayı kaplamaya yetiyor. hadi iki şişe olsun. arabaya damlatıp süngerle sürüyorlar, işçilik de bu yani.

    insanlar "yav sıfır araba almışız o kadar para vermişiz buna da verelim hem bak koruyormuş boyayı" düşüncesiyle yaptırıyor. bunu da bayiiler iyi bildiğinden bastırıyorlar, çoğunda da başarılı oluyorlar.
  • kar marjı aşırı ve anlamsız yüksek olan ayrıca bilmeyene cilalı boya korumaların seramik kaplama diye itelendiği sektör.
  • son dönemim sağlam keriz silkeleme yöntemi...

    oğlum deli misiniz lan, gerçekten hiç mi kafanız çalışmıyor...

    çizilmeye karşı dayanaklı falan da değil bu, ayakta sikiliyorsunuz...

    tek yaptığı şey " birazcık parlatmak "

    o birazcık parlatmaya 3.000 tl - 5.000 tl verilir mi aslanım ?

    gidin deponuzu doldurun, geziye tatile çıkın, iyi hatıralar biriktirin, kaliteli zaman geçirin ama mal gibi seramik kaplamaya 4.000 tl falan vermeyin...

    aklıma geldikçe sinirleniyorum...
  • madem bu kadar "gerekli", yavşak otomobil üreticilerinin neden fabrikadan çıkarken yapmadıklarını merak ettiğim zımbırtı.
hesabın var mı? giriş yap