• (bkz: dexter)
  • "öldürmekten zevk almaz, işkence etmek gibi fantazilere dalmaz, planladıkları anda, hızlı bir şekilde kurbanlarının işini bitirirler...cinayetleri belirli bir patternde işleyerek, yakalanmalarını kolaylaştırmak isterler."

    "hiç biri başka bir katilin kurbanı olmayacak kadar akıllı ve paranoya sınırında,çok dikkatli ve takıntılıdırlar"

    yanlis arkadasim. seri cinayet hocaniz kimse soyleyin, paranizi geri versin.

    bir kere bunlarin bircogu bildigin iskenceci. buyuk cogunlugu da ya kurbanlarina tecavuz eder (cunku hemen hepsi erkektir) ya da cinsel tacizde bulunur.

    genelde eger kurbanlar "overkill"e maruz kalmislarsa (ornegin surata 50 bicak darbesi yemislerse) katilin tanidiklari olduklari varsayiliyor. fakat bircok seri katil ornegi var ki daha 5 dakika once gordugu adamin gozlerini oyup, agzina sigara basmis, kolunu bacagini kirmis oldurmeden once.

    bunlarin cok zeki, planli programli olduklari da tamamen tv/sinemanin stereotiplendirmesi. hannibal lecter sendromu yanir. cogunlugunun zekasi normal ve isledikleri suclar da karmasik degil, ayni modus operandiyi tekrarlayip duruyorlar.

    ve ya zekasi yuzunden ya da hasbelkader basarili olmuslar da (uzun sure yakalanmadan bir suru insani oldurebilmis olanlari) eninde sonunda civiyip kontrolu kaybediyorlar. en unlusu ted bundy mesela. adam en sonunda tamamen impulsive bir hal alip onune geleni olduruyor, araba caliyor, hirsizlik yapiyor ve yakalaniyor. bu noktada artik seri katilden, spree killera donusuyor. yani bir cinayetten aldigi haz daha bitmeden, bir baskasina yoneliyor, arada soguma donemi yok.

    spree killerlar artik muhakeme kabiliyetlerini coktan yitirmis katil tipleri, yakalanip yakalanmayacaklarini bile dusunmuyorlar

    hic spree'ye bulasmadan, bastan sonra seri katil halinde kalip, hic planlamaya girismeyenler de var. bunu anlamanin bir yolu, kurbanin kim oldugunu ve cinayet seklini tespit etmek. eger kurban tanidik biriyse, zorla kacirma/alikoyma izlerine rastlanmiyorsa ve cinayet onceden getirilmis bir silahla degil de ortamda tesadufen bulunan bir aletle islenmisse, muhtemelen bu bir crime of passiondir yani o an gaza gelmis eleman. boyle cok seri katil var; versaceyi olduren eleman mesela onun oncesinde tamamen bu sekilde takiliyor.

    oyle cinayetten sonra sofistike "imza" atan fazla olmadigi gibi, gizli yakalanma istegi yuzunden ipuclari birakmak diye birsey de yok, yani sanmiyorum ki bir elin parmaklarini gecsin boyle ornekler. bu yine medyanin olayi dramatiklestirmesi, aslinda pek ozelligi olmayan birine zeki bir katil kilifi uydurup anlamsiz oldurme istegine derin manalar atfetmesinden kaynaklaniyor. halbuki en iyisi bile eninde sonunda yeterince ipucu birakiyor veya ozellikle abd gibi daginik bir yerde en sonunda binbir turlu polis departmani kayitlarini birlestirip harekete gecebiliyorlar. yahut demin dedigim gibi adam yavas yavas spree killera donustugunden hata yapmaya basliyor.

    ucuncu bir tur de mass murderer, toplu katil yani. bunlar hakikaten de kacamayacaklarini biliyorlar ve genelde yakalanamadan intihar ediyorlar (bkz: suicide by cop). farklari, tek seferde oldurmeleri (ucten fazla kisiyi). okullarda yasanan katliamlar gibi. veya cok daha ilginc bir ornek olarak, isler kotuye gidince onlara iyilik yaptigini dusunerek topyekun ailesini oldurenler ve gidip yeni bir kimlikle yeni bir aile kuranlar.

    seri katiller bunlarin aksine, bir suca yakalanacaklarini veya oleceklerini bile bile girismiyorlar. ya yakayi siyirmayi umuyorlar ya da bunlari dusunemeyecek kadar kendilerinden geciyorlar.

    yani yok oyle kevin spacey gibi sakin sakin konusup, kutulara kelleler koyan, grafitilerle sosyal mesajlar veren, kanit birakmadan adam olduren zeka kupu katiller.
  • seri katillerin bazılarının uzun süre yakalanmadan takılabilmesinin en önemli sebebi, öldürdükleri tipleri rastgele seçiyor olmaları ve kurbanlarla bir sosyal bağ veyahut kan bağı taşımıyor olmaları. sosyal bağ veyahut kan bağı taşıdıkları birini de öldürürlerse zaten öyle ya da böyle yakalanıyorlar ve o zamana kadar yaptıkları işler de çorap söküğü gibi geliyor. (bkz: ed kemper) yoksa 180 iq yok arkadaşlarda yani. tam tersine çoğunun ortalamadan daha düşük zekalı hatta salak olduğunu düşünüyorum; mesela ted bundy sarı bir vosvos kullanıyor, dikkat çekmeye en müsait arabalardan biri.

    ama artık dna araştırmalarının, olay yeri incelemenin ve genel kriminolojinin ilerleyişi yüzünden artık yalan oldu bu seri katillik mevzusu. bıraksan seri katil olma potansiyeli taşıyanlar azalmadı tabii ama çoğu zaman olayı çok uzatamadan 2. 3. cinayette paketleniyorlar. artık bu saatten sonra 1950-90 aralığında mantar gibi biten, 15-20-30-50-100 kişi öldüren, öbür taraftan da sıradan sosyal hayatına, işine gücüne devam edebilen tiplerin devri kapandı.
  • belki de siz. minicik bir testle içinizdeki seri katil olma potansiyelini öğrenebiliyormuşsunuz. tamam öğrendik diyelim. baktık potansiyel var gidip adam kesmeye mi başlıyacağız. neyse ben testi göstereyim de adam öldürüp öldürmemek size kalmış.

    http://www.ntvmsnbc.com/news/461306.asp
  • konuyla ilgili olarak gene derli toplu bir bilgi için:
    http://www.sucveceza.com/yazi-39.html
  • son günlerde facebook'ta yayılmaya başlayan bir oyun seri katil.muz kabuğu kullanarak adam kaçırma olayıyla beni baya şaşırtmıştır.
  • arka arkaya benzer cinayetler işleyen kimseye verilen isim.
  • merak ettim ara$tirdim. insanlar nasil seri katil oluyor diye. ben yaptim bunu. cocuklukta gecirdigi illa ki bir sorun oluyormu$ bana kalirsa hepimiz cocukken seri katildik zaten. nine. eight. seven. sevmeyen.

    nasil oluyor diyorsunuz? ben seri katildim cocukken. ne zaman okula gitmesem, arkada$imi eksem, hic gitmesem hep gec kalsam. birilerini oldurdum. sen de oldurmu$sundur illa ki...

    - ogretmenim babaannem vefat etti.

    o kadar cok oluyordu ki bu bi sure sonra insanin soyagaci curuyor. tekrar tekrar olduruyorsun. sonra da adama soruyorlar "-neden seri katil oldun?" diye. "-beni boyle yeti$tirdiler!!" dese kimse bir$ey diyemez kanaatimce...

    insanlarin inceden saygi duydugu insan, tarafim dexter a saygi duyar mesela.

    var boyle bir gercek. turkiye de degilde yurt di$indaysa mesela yani bizden uzaktaysa daha da bir buyur bu saygi.
    zaten yakindaysa delikanlilik yapar "- macasi yerse cikar kar$ima!" gibi soylemler dile getirilir.

    anlamiyorum. neden saygi duyuluyor?
    adam, insan olduruyor karde$im. "- ama seri !!!" oyle alelade oldurmuyor ki seri olduruyor. hani seri olani seviyoruz galiba seri top suren futbolcuyu mesela. yapamadagimiz, cogu insanin yapamayacagi bir olayi adam yapiyor. hem de bunu "seri" yapiyor.
  • seri katillerin çok büyük bir yüzdesi 12 yaşından sonra da altına çişlerini kaçırmaya devam ederlermiş.

    (bkz: fahrenheit)
  • top 10 listesi şöyledir.

    http://ff.im/4dth4
hesabın var mı? giriş yap