• (bkz: goiania olayı)

    brezilya'da koca bir mahallenin yıkılıp sokaklarının bile kazılmasına sebep olmuş radyoaktif izotop.

    türkiye'de ise duzenli olarak polis baskınlarıyla ele geçirilmektedir. haberi veren gazeteler bile bu konuda o kadar cahil ki, her radyoaktif maddenin nükleer silah yapımında kullanıldığını sanıyorlar. oysa sezyum 137 başta röntgen cihazı olmak üzere sağlık sektöründe kullanılmaktadır.

    ve evet, temas eden herkes kısa sürede feci radyasyona maruz kalır.
  • son zamanlarda düzenli aralıklarla; yapılan operasyonlarda sezyum ele geçirildiği haberlerine denk geliyoruz.
    ancak anlamadığım bir nokta var, bu maddeler, söz gelişimi kurşun vb. gibi korunaklı bir konteynerde değil, doğrudan manav gibi cam şişelerde ele geçiriliyor.
    sormak istediğim soru şu: bu maddelere operasyon yapan, yakalayan adamların sağlığı üzerindeki etkileri nedir? ciddi bir radyasyon maruziyeti var mıdır? son haberde, eskişehirde operasyon yapan jandarma erlerinin durumu nedir?
    özellikle bu konular hakkında bilgilendiren olursa sevinirim.
  • (bkz: sezyum)
  • bu sefer trabzon'da ele geçirilmiş.
  • koskoca radyoaktif izotopu şafak baskını ile alıyorlar. az önce şöyle bir haber başlığı gördüm " sezyum 137 operasyonu 4 gözaltı " vay amk.
  • başlıktan edinilen genel kanının aksine türkiye'de düzenli olarak polis baskınlarıyla ele geçirilmemektedir. ele geçirilse duramazdık. evet. bir şeyler ele geçirilmiş ama sezyum 137 değil.

    ele geçirilen madde sezyum 133. sezyum'un 133 kütle numarasına sahip doğal hali. 28 derece sıcaklıkta eridiği için kapsüllerde yarı sıvı yarı katı halde görülüyor. ancak vakumlu cam kapsüllerde ele geçirilmesinin sebebi bu değil. sezyum saf halde havayla tepkimeye girer. havayla temas ettiğinde patlayarak yanar ve mor renkte bir alev çıkarır. bu haliyle sezyum insan sağlığı için tehlikeli değil. kapsülü kırmazsanız yani.

    tehlikeli olan sezyum 137: sezyum 133'ün radyoizotopu. sezyum 133 atom numarası 55, nötron sayısı 78 olduğu için oldukça radyoaktif eğilimli.sezyum 137 sezyum 133'ün laborotuvar ortamında nötron bombardımanına tutulmasıyla elde edilir. sezyum 133 nötron bombardımanından sonra nötron tutar ve kararlılığını yitirir. tekrar kararlı hale dönmek için de bir nötronunu protona çevirip baryum 137'ye dönüşür. bu sırada da 0,662 megaelektron voltluk gama ışını yayar ki bu ışınla bir filin bile röntgenini çekebilirsiniz. bu miktar röntgen cihazının en yüksek dozunun 2 katı. eğer röntgen cihazı 800 kilovoltta çalıştırılabilseydi bu kadar ışın dozu üretebilirdi.

    yaydığı ışının vücutta iyonlaştırıcı etkisi çok fazla olduğu için bir kaç saniye temas etmek 10 gün içerisinde acılar içerisinde öldürür. bu doğru. genleri mutasyona sokar, vücut moleküllerini iyonlaştırarak olağan dışı bağlar yapmasına ve kimyasal reaksiyonlara neden olur. hayatta kalınsa bile bozuk genler nesilden nesile aktarılır.

    haberlerde geçen atom bombası yapımında kullanıldığı bilgisi de yanlış. belki kullanılabilir ama hiç duymadım. nükleer silahlarda genellikle uranyum 235 ya da 238 tercih ediliyor ya da plütonyum. sezyumun aksine uranyum stabil hale geçerken kurşun 212'ye kadar parçalanır.

    sezyum 137 radyolojide kullanmak için zenginleştirilir. yarı ömrü 30 yıldan biraz fazla. kan uyuşmazlıklarında ve graft versus host hastalağına karşı kan ışınlanmasında kullanılır ya da az da olsa radyolojik görüntüleme cihazlarında ya da onkolojide tümörü ışınlamak için de kullanılır. türkiye'de 80 kadar kan ışınlama cihazı var.

    sezyum 137 bu cihazların kaynak kapsülünde bulunur. kaynak kapsülü yalnızca 2 cm'ye 1 cm'lik ölçülerde silindir şeklinde olur ve cihazın en önemli parçasıdır. kapsülün hacminin yalnızca 4 te 1'i sezyum 137 dir. eğer görürseniz bu bir kaç gramlık sezyum 137'nin yaydığı radyoaktif ışından korunmak için, haberlerdeki gibi karton kutuya koyup, koli bandıyla bantlayabilirsiniz. bu dünyanın sonu geldiğinde kafaya kese kağıdı geçirip beklemeye benzer, yapsanız da olur ama işe yaramaz.

    bu cihazlarda yalnızca elma çekirdeği kadar bulunan sezyum 137'den korunmak için cihaz 1400 kilogramlık kurşunla kaplıdır.
  • çernobil patlayınca etrafa saçılan radyoaktivitenin sebebi olan madde. bunun yüzünden sayısız insan çeşit türlü kansere yakalanıp yaşama erken veda etmiştir. patlamanın kirletici etki alanı için google'da küçük bir arama yapabilirsiniz ama size şu kadarını söyleyebilirim ki geiger sayacı göstergelerinin normale dönmesi için 300 yıl geçmesi gerekiyor diye hesaplanmış işi bilenler tarafından.
  • sembolü cs'dir. bu kimyasal madde nükleer sanayilerde kullanılmaktadır. oksijen ve nem ile reaksiyona girerek matlaşır.
  • kaan sezyum beyin, beyin kıvrımlarının arasından süzülen zeka partiküllerinin şakalarla harmanlanıp radyoaktif hale gelmiş hali.
  • sezyum 135'in zenginleştirilmiş hali, yarı ömrü yaklaşık olarak 30 yıl kadar olsa da yaydığı ışının doz miktarı kobalt 60 a göre daha düşüktür. bu yönüyle tıpta tümör ışınlamasında sıklıkla kullanılır.
hesabın var mı? giriş yap