67 entry daha
  • kısaca tanımlayacak olursak; başka bir canlıyı yaralamak veya öldürmek için kullanılan aletlerin hepsine silah demekteyiz.

    silah insanoğlunun tarihinde her zaman önemli bir yer almıştır. belki ilk aşamalarda avlanma işi için yapılan aletler daha sonraları insan evrimleştikçe evrimleşmiş ve insanoğlunun hayatında vazgeçilmez bir konuma gelmiştir.

    şimdide insanlığın yaşamı boyunca bu aletlerin nasıl geliştirdiğine bakalım.

    mö 400.000
    ilk zamanlar insanlar küçük koloniler olarak yaşamaktaydı ve koloni büyüdükçe onu besleme, koruma işi giderek zorlaşmaya başlamıştı. ilk atalarımız çevresindeki odun parçalarını alet olarak kullanılmaya başladı. sonuç ilk silahlarımız ortaya çıktı. 1994 ve 1998 yılları arasında yapılan kazılar bu durumu doğruladı. almayanın schöningen bölgesinde kazılarda, schöningen mızrakları adında ürettiğimiz ilk silahlar bulundu. tabi insanlık bununla kalmadı daha sonra odun ve taşı birleştirerek silah işini bir ileri moda yükselti sonuç taş baltalar ve mızrak uçları hayatımıza girmiş oldu.diğer görsel

    mö 40.000 - 25.000
    bu dönemde insanlar tasarım ve mühendislik işine girdi ve taş devri kalaşnikofu olarak adlandırılan atlatlgörsel-2görsel-3 denen bir çeşit dart benzeri mızrak yaptılar. çünkü bu alet 40 metrede ötede bir geyiği öldürebilecek kapasitede hızlı, esnek bir dart atıyordu. bir anda insanlık arasında popüler oldu ve dönemin kalaşnikofu haline geldi. günümüzde bile hala kullanılmaktadır ve bir çok can aldığı kesindir.

    mö 23.000
    bu dönemde ki insanlar atılan silahın ve materyalin geri gelmesini istiyorlardı, bunun nedeni yapılan savaşta yahut avlanmada her kaçırılan atışta vakit kaybı yaşamamak içindi ve bunun için çalışarak bumerang denilen silahı ürettiler. bilindiğinin aksine bumeranglar avustralya kökenli değildir ve ilk örnekleri avrupada gözlenmiştir. yapılan kazılarda en eski bumerang örnekleri, mö 23.000 yılına ait olduğu saplanmış ve bir mamut dişinden yapılmış olarak polonya'daki bir mağarada keşfedilmiştir. fakat bu silahı kullanmak çok ustalık gerektirdiğinden atlatl gibi popüler bir hale dönüşmedi.

    mö 20.000
    gelelim insanların bulduğu en iyi silaha, ben öyle olduğunu düşünüyorum çünkü bu devirde de hala kullanılmaktadır. neden bahsettiğimi anlaşımızdır, ok ve yaydangörsel-2 bahsediyorum. yapılan kazılarda üretilen ilk ok başlarının bu dönemlere geldiği saptanmış.görsel-3 insanoğlu artık yenilmez konuma bu devirde geçmiştir. hem avlarına olsun hemde diğer düşmanlarına karşı büyük bir üstünlük sağlamıştır. uzun müddet boyunca bu silah değişik boyut ve yapılara devşirilerek bir dönemin en mühim silahı haline gelmiştir.

    mö 5300
    atalarımız bu dönemde yeni bir silah üretmeyi değilde evcilleştirmeyi öğrenmişlerdir. hepimiz şu sözü iyi biliriz at, avrat, silah. evet bu dönemlerde insanlar atları evcilleştirmeyi başarmışlardır. şimdi sizin at ne alaka dediğinizi duyar gibiyim. atlar tarihler boyu insanların savaşlarında büyük yer kaplamışlar ve en kuvvetli silahlı birlikleri oluşturmuşlardır.görsel-1 hatta öyle önemlider ki 2. dünya savaşının başlarında bile kullanılmıştırgörsel-2

    mö 5000-1000
    hadi bakalım tunç- bronz çağına giriş yapalım insanlar metal ve bu metali işlemeyi bularak daha kuvvetli ok başları- mızrak uçları üretmeye başladılar . bunun yanında ilk hançer ve kılıç örnekleri de gözüme çarpmaktadır. artık insanoğlunun hayal gücü iyice açılmıştı ve artık bir şeye istedikleri gibi şekil verebilmekteydi. bu durum insanoğlunun silahlar ile yaptığı birlikteliğin bir dönüm noktasıydı.görsel

    mö 500
    metali bükebilen insanlar gözlerine daha büyük silahlara dikmeye başladılar ve dönemin obüsleri sayılabilecek mancınık - trebuchet yapmayı başardılar. bu silahlar uzak mevzilerdeki düşmanları vurabilmek ve savunma duvarlarını aşma için biçilmiş kaftandı. tarihsel kayıtlara bakıldığında ilk örnekleri çinin yaptığı düşünülmektedir. bunun yanında yunanlılarda o dönemlerde daha büyük bir ok yapımına giriştiler ve bunlara balista adı verdiler. bu araçlar teknik olarak bir tatar yanının büyütülmüş versiyonu idi. artık insanları basit duvar durduramıyordu.

    ms 800-1300
    sırada insanlık için bir başka dönüm noktasına daha geldik. barut, ilk defa çinliler tarafından kullanılmaya başlandı ve bulundu.eğlence ve havai fişekler için kullanılan barut silahlara entegre olmaya başladı.bu durum insan elini daha da güçlendirmişti. çinde yapılan ilk ateşli silahların ilk adına ateş mızrağı-ateş oku adı veriliyordu.görsel tabi bu silahların bizim bildiğimiz modern tüfeklerle alakası yoktu. kısaca tanımlayacak olursak bir mızrak ve okun baş kısmına içi barut dolu yapılar koyarak patlama ve ateş çıkarılması sağlanıyordu yani bir çeşit ilkel bombalardı.

    daha sonra biz bunun neden metal versiyonunu yapmıyoruz dediler ve metal örneklerini yaptılar. farkında olmadan tüfek ve topların ilk örneğini bulmuş oldu insanlık oluşturmuşlar.görsel-1görsel-2

    1415
    bu tarihe gelindiğinde ateşli silahların bir takım dezavantajlarının olduğu görüldü ısınma ve metal alaşımlarında dayanıklılık problemleri ayrıca dolum işlemlerinde vakit kaybı olduğunu fak edildi. bu saydıklarımdan ötürü insan hayal gücünü ve beynini kullandı bu zamanlar ortaçağ longbow teknolojisinin zirvesidir. çünkü askerlere fazla atış ve uzun menzil imkanı sağlamıştır. örnek verecek olursak age of empires oyununda britons okçularını hiç bir tüfekçi ekip alt edemez *.

    1368-1644
    bu tarih aralığında insanlar namlu- kibrit kilidi gibi konularda ilerleme gösterdiklerinden tüfeklerin ve tabancaların çağı açılmış oldu. bu durum toplara da yansıdığından artık kale gibi koruma duvarları bir işe yaramamaya başlamıştır. insanlar gitgide güçleniyor ve yenilmez hale geliyordu.

    1750 - 1800'ler
    bu arada roketlerin ilk örnekleri kullanılmıştır yanlış duymadınız günümüz roketlerinin atası yani. mysore krallığı sultanlarından sultan fatih ali sahab tipu tarafından mysorean roketleri adı altında ingilizlere karşı kullanılmıştır. bu duruma hayran kalan ingilizlerin yardımına sir william congreve yetişmiş ve kendi versiyonunu geliştirmesi için congreve roketini imal etmiştir.

    buradan hemen denizlere geçelim. 1775 yılında savaşta kullanılan ilk denizaltı olan turtle , amerikan david bushnell tarafından yaratıldı.

    1803
    ingiliz ordusu, mucidi henry shrapnel için adlandırılan şarapnel kabuklarını kullanmaya başlar. bu şu demektir içi metal bilyelerden oluşan top mermisinin baş kısmında bir fünye bulunur ve bu fünye ateşlendiğinde merminin dip kısımdaki ateşleyiciyi aktive eder ve bir patlama oluşturur daha sonra bu patlama içindeki metal bilyelere etrafa savurur.görsel

    tabi bu durum günümüz tüfek mermilerine de ön ayak olmuştur. görselgörsel b sayede dolum daha rahat olmaktadır ve otomatik silahların başlangıcını atmakta bir kolaylık sağlayacaktır. ayrıca askerlere büyük bir avantaj vermiştir.

    1836
    gelindiğinde amerikalı mucit samuel colt, önceki tasarımların çoğunu geliştiren bir altı patlar' ın patentini aldı ve bu durum otomatik silahların önünü açmış bulundu.

    1851-1861
    artık mermi dolum sıkıntısı ortadan kalktıktan sonra makine tüfeklerin ilk örneklerini bu arada görmekteyiz. belçika ordusunun çok namlulu mitralyöz bunun ilk örneklerindendir. daha sonra richard jordan gatling bu durumu bir tık daha üste taşıyarak gatling (makineli silah)' i tasarlamıştır.

    1862
    geldiğimizde diğer teknolojilerin de işe karıştığını ve bir inovasyon çağının başladığının düşünebiliriz. buharlı motorların bulunmasından hemen sonra ilk olarak deniz silahlarında yani donanmada gelişmeler gerçekleşti ve demir kaplamalı ilk savaş gemisi olan uss monitor, new york'ta yapıldı.görsel

    1876-1883
    tabi deniz üstünden bu kadar gelişme varken deniz altında gelişmeler olmaz mı? fenian ram adında bir deniz altı yapılmıştı, john philip holland tarafından, ingilizlere karşı irlandalı cumhuriyet kardeşliğinin amerikan karşılığı olan fenian brotherhood tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştır. içerisinde ilk torpido örneği olan silahlar kullanılmış ve brayton motoru kullanmaktaydı.

    1884
    otomatik silahlarda devrim yaşanmış olup dünyanın ilk geri tepme ile çalışan makineli tüfeği maxim topu sir hiram stevens maxim tarafından tasarlandı. şöyle çalışıyordu mermi yuvası patladığında oluşan enerji bir yaylı bir blok sayesinde geriye doğru bir itme oluşturuyordu bu blok geriye her gittiğinde boşalan mermi yuvasını dışarıya atıyordu ve kesintisiz bir ateş gücü sağlıyordu.

    1909
    sir hiram stevens maxim'in oğlu hiram percy maxim, silah susturucusu için bir patent aldı . bu durum tarihte gizli operasyonların kapısını açmıştır.

    1914
    geldik en cafcaflı yere, birinci dünya savaşı sırasında motor teknolojisinin iyice oturmasının ardından daha büyük zırhlı araçlar yani ilk tankların üretilmesine geçilmiştir. bu durum hem savaş alanında büyük bir üstünlük verecek hem de savaş süresi kısalacaktı. görsel-1görsel-2görsel-3 ayrıca bu dönemde zehirli gazlarında silah olarak kullanıldığı ilk dönemdir. ilk olarak göz yaşartıcı gaz kullanılmaya başlandı, bu gaz ölümcül olmaktan çok gözleri tahrip ederek sulanmasını sağlıyordu ve askerlerin hareketlerini kısıtlıyordu( kullanılan gazlar etil bromoasetat- kisil bromür) daha sonraları almanlar tarafında klor gazı kullanılmaya başlanıldı. klor gözler, burun, boğaz ve akciğerde güçlü tahrişlere neden oluyor ve yüksek konsantrasyonlarda kullanıldığında ve uzun süreli solunduğunda boğulma ile ölüme neden olabiliyordu. yine almanlar tarafından hardal gazı kullanılmaya başlandı. hardal gazı etkili bir öldürme ajanı değil fakat atılan sahada uzun süre kalması almanların bir ani karşı saldırı yemesini engelliyordu. ayrıca hardal gazı kurbanlarının derisini kabartıyor, gözlerini çok ağrıtıyordu ve kurbanlar kusmaya başlıyorlardı. hardal gazı iç ve dış kanamaya neden oluyor ve bronş tüplerine saldırarak mukoza zarını sıyırıyordu. bu son derece acı vericiydi durumdu.görsel sonuç korku en büyük silah oluvermişti bir anda.

    bir de bu arada uçaklar da savaş alanına girmişti. ilk zamanlar gözlem ve casusluk için kullanılsalar da bombardıman ve it dalaşı dediğimiz şeklinde hava savaşları da gerçekleşmiştir.görsel

    1939-1945
    bu tarih aralığı herkesin de bildiği ikinci dünya savaşı aralığı. bu aralıkta motor teknolojisinde ki büyük gelişmeler sonuncunda gemiler, denizaltılar, tanklar ve uçaklarda büyük gelişmeler olmuştur. günümüz modern savaş makinelerinin temelleri iyice oturtulmuştur. mühimmat teknolojisi de geliştiği için çeşitli bombalar ve bunlara bağlı toplar ve tüfekler de gelişmiştir.

    fakat bunların yanında öyle bir şey var ki insanlığın gittiği son nokta diyebiliriz(şimdilik) tabii ki de nükleer bomba. robert j. oppenheimer öncülüğünde 3 yıl çalıştıktan sonra ilk bombayı yapmayı başardılar ve ilk başarılı test 16 temmuz'da, new mexico gerçekleştirilir.video
    6 ve 9 ağustos'ta, japonya'nın hiroşima ve nagazaki şehirlerine bombalar atılıyor. temelde iki nükleer silah türü vardır. ilki, hiroşima'ya atılan uranyum veya nagasaki'ye plütonyum bombasındaki gibi uranyum ötesi ağır atom çekirdeklerini bölerek enerji elde eden fisyon bombalardır.
    ikincisi ise hidrojen bombası veya füzyon bombası denen bombalardır. bu tipte bombalar ateşlenen bir fisyon bombası ile hidrojen çekirdekleri birleşmeye (füzyona) zorlanır, bu sayede çok yüksek bir enerji ortaya çıkar. fisyon bombalarının teorik üst limitleri olsa da, füzyon bombalarının gücünde bir üst limit yoktur.

    unutmayın savaşlar ve silahlar kötüdür.
    --- spoiler ---

    mutlaka şu veya bu sebepler için milleti savaşa sürüklemek taraftarı değilim. savaş zorunlu ve hayati olmalıdır. hakiki düşüncem şudur: ulusu savaşa götürünce vicdan azabı duymamalıyım. öldüreceğiz diyenlere karşı, “ölmeyeceğiz” diye savaşa girebiliriz. ancak, ulusun hayatı tehlikeye girmedikçe, savaş bir cinayettir.
    mustafa kemal atatürk
    --- spoiler ---

    arz ederim.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap