• asya'ya doğru yol alırken kore ve japon korku sinemasını birleştirmeyi düşünüyordum. ancak kore sinemasının yaptığı atılımı unutmuşum. son yirmi sene içerisinde pek çok türde harika filmler çıkaran koreliler, korku sinemasına da bu süreler içerisinde harika filmler armağan etmişler. genelde insan faktörünü korkunun merkezine koysalarda; korku janrının bir çok öğesine kore sinemasında denk gelmeniz mümkün. kore sinemasının en büyük avantajı ellerinde güçlü senaryo yazarlarının olması. yaratıcı tarafları yüksek, yazdıkları türe oldukça hakimler ve en önemlisi yerel fikirlerini evrensel öğelerle birleştirebiliyorlar. korku sinemasında da formülleri aynı ve başarılı oranları bu sebeple çok yüksek. bizim sinema tarihimiz onlardan daha eski olmasına rağmen dünya standartlarında henüz bir korku filmimiz yokken; koreliler bırakın film çıkarmayı, çıkardıkları filmlerle korku janrına yön vermeye bile başladılar.

    (bkz: yeogo goedam) listedeki 2000'ler öncesi tek film. aslında bildiğim kadarıyla beş filmlik bir seri. serinin beşinci filmi dışında diğer filmlerini seyrettim. serinin ilk filmine nazaran devamları daha iyi bence. modern zaman korku filmleriyle kıyaslandığında zayıf kalan; ancak izlenmeyi hak eden, lise koridorlarında geçen, nostaljik hayalet hikayeleri.
    (bkz: janghwa hongryeon) dramatik yönü kuvvetli, gizem öğesini sonuna kadar elinden bırakmayan bir gerilim klasiği. bundan elli yıl sonra korku klasikleri arasında anılacak bir film.
    (bkz: saam gaang yi) çin, japonya ve güney kore ortak yapımı tam bir uzak doğu tarzı korku film üçlemesi. mantılı bölüm favorim olsada, ahlaki açıdan ortaya attığı tezleri beğendiğim ve üçlemedeki en vahşi bölümü çeken chan wook park a olan saygımdan ötürü üçlemeyi güney kore sineması altında incelemeye karar verdim.
    (bkz: gwoemul) adamlar her türde film çekmeye ant içmişler. sadece ant içmekle yetinmeyip bu türe bambaşka bir soluk getireceğiz de demişler. kore sinemasının en yaratıcı yönetmenlerinden joon-ho bong un canavar türüne kendi imzasını attığı başka bir şaheseri.
    (bkz: henjel gwa geuretel) hansel ile gretel in korku dolu hikayelerini hepimiz küçükken en azından bir kez dinlemişizdir. bu da korku dolu masalın kore versiyonu. sonlara doğru sıkmaya başladığını kabul ediyorum; ama yine de harika bir modern zaman masalı olmuş.
    (bkz: bakjwi) oldeuboi filmiyle adını dünyaya duyuran korelilerin dahi yönetmeni chan-wook park ın vampir türüne bambaşka bir soluk getirdiği, türün klişelerini zekice kullandığı ve kendine has dokunuşlarını ihmal etmediği, ahlak kavramını sorgulayan bir korku şaheseri.
    (bkz: kim bok-nam salinsageonui jeonmal) fransızların oluk oluk kan akıttığı korku filmlerini aratmayacak kadar vahşi filmler çekebiliyor koreliler de. gerilim türünde vahşeti çağıran bir film. korkmanız gereken şey yine insanlar.
    (bkz: akmareul boatda) polisiye türüne yakın duran; ancak gerilim açısından değerlendirildiğinde bu türün şaheserlerini çıkaran ispanyollarla bile yarışabilecek düzeyde, vahşet seviyesi oldukça yüksek etkileyici bir intikam soslu gerilim filmi.
    (bkz: busanhaeng) her sene birkaç tane zombi konulu korku filmleri vizyona giriyor. sayının az olmasının sebebi diğer korku türlerine göre zombi filmlerinin maliyetinin görece yüksek olması. makyajı olsun, çok sayıda figürana ihtiyaç duyulması olsun, zombilerin yol açtığı yıkımın resmedilmesi olsun, ciddi bütçe gerektiren filmlerdir. sermaye birikimini yıllar önce yapan korelilerden de böylesi sağlam bütçeli ve kaliteli bir zombi filmi beklenirdi.
    (bkz: goksung) korku türüne farklı bir dokunuş. yerel korku öğelerini evrensel olarak kabul görmüş klişelerle zekice harmanlayıp böyle kaliteli işler ortaya çıkarabilirsiniz işte. her izleyişinizde ayrı bir tat alacağınıza eminim.
  • asya kıtasını japonya ve güney kore üzerinden bitirmeden önce asya'nın mistik topraklarından çıkmış üç adet filme daha yer vermek istiyorum.
    ilki 2004 tayland yapımı (bkz: shutter) filmi. hepiniz muhtemelen ilk olarak amerikan versiyonunu izlemişsinizdir. ancak bu sefer orijinali çok çok daha iyi. özellikle telefon sahnesi klişe gibi dursa da korkutmak açısından gerçekten harika bir sahneydi.
    ikinci filmimiz ise hong kong, singapur ortak yapımı bir film. (bkz: gin gwai) 2002 yılında çekilen bu film, amerikalıların dikkatinden kaçmayarak 2008 yılında baş role jessica alba konulmak suretiyle tekrar çekildi. ben hala orijinalinden yanayım.
    üçüncü filmimiz ise benim korku favorilerimden. ve aslında uzun metrajlı bir film bile değil. v/h/s 2 filmini iyi bir korku severseniz duymuşsunuzdur. şu ana kadar üç filmi çekildi. beş veya altı kısa korku filminden oluşan buluntu korku filmleri serisidir. içlerinde çok saçma işler olduğu gibi oldukça kaliteli filmler de barındırır. benim en sevdiği bölüm ise, the raid filmleriyle tanıdığımız dahi yönetmen gareth evans ın çektiği (bkz: safe haven) bölümüdür. endonezya'da geçmesi ve endonezyalı oyuncuların oynaması sebebiyle taş gibi bir asya filmidir. v/h/s 2 deki tüm filmleri izlemenize gerek yok. sadece bu filmi izleseniz yeterli olur. hayatınızda izleyeceğiniz en tuhaf korku filmine hazır olun.
  • şimdi de avrupa kıtasını yeniden ziyaret edelim ve medeniyetin bu tek dişi kalmış canavarını filmlerde görmeye çalışalım. fransa, ispanya ve ingiltere korku sinemasını elimden geldiğince yazmaya çalışmıştım. şimdi sıra italya'da. italya'dan sonra ise kuzeye doğru yol alacağız. ama gideceğimiz ülkelerde kısa süreli durup yolumuza devam edeceğiz. italya'dan sonra ilk olarak avusturya'ya, ardından kuzeyin soğuk ülkeleri isveç ve norveç'e uğrayıp avrupa turumuzu sonlandıracağız.

    italyan korku sineması dendiğinde akla gelen ilk kelime giallo dur. giallo, italyanca’da "sarı" anlamına gelir ve bu tür adını, o dönemde ve öncesinde, özellikle ıı. dünya savaşı sonrası, italya’da basılan ucuz polisiye ve gerilim romanlarının kapaklarının genelde sarı renkte olmasından almaktadır. bu tür romanların, giallo tarzı italyan korku filmlerini tema anlamında beslediği söylenebilir. ve giallo türünde en doğurgan yönetmenimiz ise çoğumuzun az çok bildiği dario argento dur. türü sevenler yönetmenin filmlerine zaten hakimdir. ben hepsini izlemedim tabi ki de. izlediklerim arasında en beğendiklerim 1975 yapımı (bkz: profondo rosso) ve 1977 yapımı (bkz: suspiria) oldu. suspiria bilindiği üzere yine bir italyan yönetmen tarafından amerikalılar için yeniden çekildi. yeniden çekilmiş halini izlemediğim için yorumda bulunmayacağım. ancak orijinali mutlaka izlenmeli. hele de kendine korku severim diyen biri tarafından kaçırılmamalı. profonda rosso ya gelecek olursak ayrı bir parantez açmak gerek. tek kelimeyle muazzam bir iş. yönetmenin ismini geniş kesimlere duyuran da bu film olmuş zaten. katil kim sorusunu işleyen en iyi gerilim filmlerinden biri. kült ve klasik olmanın iç içe geçmiş hali. dario argento harici bahsetmek istediğim iki italyan yapımı film daha var. birincisi 1980 yapımı (bkz: cannibal holocaust) filmi. bildiğim üzere ilk buluntu korku filmi. film vizyona girdiğinde çok ses getirmiş, bazı ülkelerde ise yasaklanmıştı. iğrenç sahneler mevcut, sonu da oldukça sert. aslında izlerken insana olmamışlık hissi veren yapay bir film. ben çok da beğenmemiştim ilk izlediğimde. ancak izlemekte fayda var diye düşünüyorum. sonuçta buluntu türüne bu filmden sonra harika korku filmleri armağan edildi. diğer filmimiz ise italya-ispanya ortak yapımı pek bilinmeyen bir zombi filmi. 1974 yılında çekilmiş eski bir film (bkz: let sleeping corpses lie). ilginç bir film. türün takipçileri mutlaka bir yerlerden tedarik edip izlemeli bu filmi.

    (bkz: ıch seh ich seh) sıra avusturya'da. gizemi ön plana çıkaran, korku filmlerinin vazgeçilmezi çocuklardan fazlasıyla beslenen, anne karakterini ise müthiş bir şekilde hikayeye ilave eden etkileyici bir korku filmi.
    (bkz: lat den ratte komma in) ve benim başka bir korku favorim. kuzeyin soğuk topraklarından böyle anti-romantik bir vampir şaheseri beklemezdim doğrusu. isveç'in medarı iftiharı olsa gerek. türü ters düz etmişler, içine müthiş bir arka plan hikayesi koymuşlar ve böylesine acımasız bir sonla bitirmeyi de bize hak görmüşler. ayakta alkışlanası, gerçek bir başyapıt.
    şimdi sırada başka bembeyaz bir memleket var. bembeyaz kar ve kıpkırmızı kanın birleştiği harika korku filmleri illa ki bu kuzey ülkelerinden çıkabilirdi zaten. norveç'ten de dört film koyarak avrupa korku sinemasını izlediklerim kadarıyla bitirelim.
    (bkz: fritt vilt) norveç slasheri desem yeterli olur aslında. sevişmek için akıl almaz yerlere tatile giden gençler ve onları öldürmeyi kafasına takmış bir katil.
    (bkz: död snö) korku zombi türüne yaratıcı bir örnek. ıı. dünya savaşında avrupa'yı yerle bir eden nazilerden daha iyi zombi olur muydu? olmazdı tabi.
    (bkz: trolljegeren) adamlar korku türüne her alandan dahil olmayı başarmış ve çok da iyi işler çıkarmışlar. bu sefer norveç usulü bir buluntu film var karşımızda. baş rolde de o coğrafyaya ait bir yaratık var. troller...
    (bkz: rare exports) noel baba ve korku... rastlamadığımız bir şey değil. daha önce örneklerini görmüştük. fakat böylesine şahit olmamıştık. kısa bir filmden çıkan harika bir korku-komedi karışımı.
  • korku filmi izlemek bir tutkudur. sinema sanatını evlendiğim bir kadın olarak görseydim, korku filmleri çocukluk aşkım olurdu herhalde. ona olan sevdam her zaman içimde bir yerlerde olacak. çoğu zaman bu aşkı ve bağlılığı fularlı entellere anlatmakta zorlanırız. akıllarınca korku sinemasını küçümser ve korku janrının sanatsal değeri olmadığını iddia ederler. onlar saçmalamaya devam etsin; biz korku severler, gecenin bir yarısında, battaniyemizi üzerimize çekmiş bir halde, yanımızda mutlaka sevdiğimiz biriyle, daha önce defalarca izlediğimiz ya da hiç izlemediğimiz bir korku filmini bıkmadan usanmadan izliyor olacağız.

    korku janrına ufacık da olsa bir katkım olsun diyerek bir süredir ülke sinemaları üzerinden korku filmlerini incelemeye çalıştım. paylaştıklarımdan, daha önce izlemediği bir filme denk gelip, izlemeye karar verip, ardından da vay be ne iyi filmmiş gerçekten diyen birileri olduysa ne mutlu bana. şimdi listenin sonuna geldik. ülke listemin sonuna amerikayı saklamıştım. ne kadar burun kıvırırsak kıvıralım amerikalılar bu işte hakikaten iyiler. bunun en büyük sebeplerinden biri her yıl sayıca çok fazla korku filmi çekebiliyor olmaları. haliyle ne kadar çok çekersen o kadar da iyi filmler çıkarıyorsun. onun dışında ellerinde, kaliteli senaryolar yazan yetenekli elemanlar ve bu senaryoları ekrana aktaran müthiş yönetmenler mevcut. çünkü adamlarda para var, huzur var. bir de tüm bunların dışında, elbette ki çok geniş bir çoğrafyaya ve insan çeşitliliğine sahipler. zaten sırf bu yüzden korku türünün hemen hemen her alanında film çekebilmişler. hayaletinden vampirine, zombisinden kurt adamına, katilinden manyağına, ev işgalinden insan yiyen canavarlara, işkencecisinden bıçaklı bir katil tarafından kovalanmaya kadar her konuda bir korku filmine amerikan sinemasında rastlamak mümkün.

    bu arada filmleri beğeni sırama göre numaraladım. çok fazla film olması sebebiyle hepsi hakkında daha önce yaptığım gibi kısa bilgiler vermeyeceğim. sadece ilk yirmideki filmlerle ilgili kısa düşüncelerimi yazacağım. bunun dışında şimdiden uyarayım, listede alien, the shining, the fly, jaws ya da psycho gibi klasiklere denk gelmeyeceksiniz. çünkü bu filmlerin yönetmenleri korku türü için özellikle film çekmediler. evet kabul ediyorum çektikleri filmler oldukça korkutucu. ancak onların filmlerine yer vermem halinde çok beğendiğim diğer korku filmleri ilk sıralarda kendilerine yer bulamayacaktı.

    90) (bkz: the skeleton key) 2005
    89) (bkz: the boy) 2016
    88) (bkz: maniac) 2012
    87) (bkz: wrong turn) 2003
    86) (bkz: cabin fever) 2002
    85) (bkz: sleepaway camp) 1983
    84) (bkz: bone tomahawk) 2015
    83) (bkz: hostel) 2005
    82) (bkz: the lost boys) 1987
    81) (bkz: they live) 1988
    80) (bkz: orphan) 2009
    79) (bkz: v/h/s) 2012
    78) (bkz: the faculty) 1998
    77) (bkz: world war z) 2013
    76) (bkz: friday the 13th) 1980
    75) (bkz: carnival of souls) 1962
    74) (bkz: the people under the stairs) 1991
    73) (bkz: the strangers) 2008
    72) (bkz: tucker and dale vs evil) 2010
    71) (bkz: dark skies) 2013
    70) (bkz: jeepers creepers) 2001
    69) (bkz: from dusk till dawn) 1996
    68) (bkz: lights out) 2016
    67) (bkz: crimson peak) 2015
    66) (bkz: paranormal activity 3) 2011
    65) (bkz: southbound) 2015
    64) (bkz: army of darkness) 1992
    63) (bkz: what lies beneath) 2000
    62) (bkz: hush) 2016
    61) (bkz: fright night) 2011 1985 yapımı orijinalini de izlemelisiniz.
    60) (bkz: the last exorcism) 2010
    59) (bkz: starry eyes) 2014
    58) (bkz: may) 2002
    57) (bkz: dead end) 2003
    56) (bkz: insidious) 2010
    55) (bkz: sinister) 2012
    54) (bkz: 1408) 2007
    53) (bkz: creep) 2014
    52) (bkz: the fog) 1980
    51) (bkz: the autopsy of jane doe) 2016
    50) (bkz: re-animator) 1985
    49) (bkz: ouija origin of evil) 2016
    48) (bkz: gremlins) 1984
    47) (bkz: the visit) 2015
    46) (bkz: saw) 2004
    45) (bkz: the hills have eyes) 2006
    44) (bkz: cloverfield) 2008
    43) (bkz: the invitation) 2015
    42) (bkz: it comes at night) 2017
    41) (bkz: trick'r treat) 2007
    40) (bkz: the witch) 2015
    39) (bkz: annabelle creation) 2017
    38) (bkz: night of the living dead) 1968
    37) (bkz: the cabin in the woods) 2011
    36) (bkz: the texas chainsaw massacre) 1974
    35) (bkz: the changeling) 1980 normalde kanada yapımı olmasına rağmen çok sevdiğim bir film olması sebebiyle bu listeye koyma gereği duydum.
    34) (bkz: you're next) 2011
    33) (bkz: paranormal activity) 2007
    32) (bkz: child's play) 1988
    31) (bkz: dawn of the dead) 2004
    30) (bkz: interview with the vampire) 1994
    29) (bkz: carrie) 1976
    28) (bkz: a quiet place) 2018
    27) (bkz: 10 cloverfield lane) 2016
    26) (bkz: the mist) 2007
    25) (bkz: evil dead) 2013
    24) (bkz: poltergeist) 1982
    23) (bkz: zombieland) 2009
    22) (bkz: green room) 2015
    21) (bkz: john carpenter's cigarette burns) masters of horror adlı korku dizileri serisinin bir bölümü. john carpenter üstadın sinema salonları için çekmediğinde de harika işler yapabileceğinin göstergesi.
    20) (bkz: tremors) canavar filmlerinin kült hali. seksen ve doksan kuşağı televizyonda az izlememiştir bu filmi.
    19) (bkz: the conjuring 2) klasik korku filmlerine bir saygı duruşu. sinemada izlediğim en iyi korku filmlerinden.
    18) (bkz: a nightmare on elm street) wes cravenin korku sinemasına armağanı.
    17) (bkz: don't breathe) gerilim sinemasının makyajlanmış ve güzelleştirilmiş hali.
    16) (bkz: drag me to hell) korkunun komediyle birleştiği en güzel filmlerden biri.
    15) (bkz: the ring) orijinal japon filmini geçmeyi başarabilen, nasıl korku filmi çekilmelidirin dersi.
    14) (bkz: it follows) korkunun yavaşlatılmış hali. halloween ile başlayan acelesi olmayan katil janrına müthiş bir saygı duruşu.
    13) (bkz: evil dead 2) sam raimi nin korku sinemasını ters düz ettiği serinin ikinci filmi. düşük bütçeyle harika filmler çekilebileceğinin kanıtı.
    12) (bkz: the exorcist) şeytan karakterini sinemamızın baş köşeşine oturtan korku klasiği.
    11) (bkz: the others) sonu ile şaşırtan korku filmlerine en iyi örneklerden biri.
    10) (bkz: the conjuring) modern zaman klasiği. klişeler anca bu kadar güzel kullanılırdı.
    9) (bkz: rosemary's baby) eskimeyecek bir gerilim klasiği. cadı kültünü en iyi anlatan film.
    8) (bkz: the evil dead) bruce banner gibi korku sinemasına harika bir oyuncu armağan eden korku-komedinin en iyisi.
    7) (bkz: scream) katil odaklı korku sinemasına bir saygı duruşu. serinin dört filmini de defalarca izlemişimdir. seksenlerin sonunda doğanlar için bu serinin yeri ayrıdır her zaman.
    6) (bkz: get out) siyahilerin amerikan korku sinemasındaki beyaz egemenliğini kırdıkları şaheser düzeyinde bir gerilim filmi. sonlara doğru gerilmekten izleyemeyecek hale gelmiştim.
    5) (bkz: it) orijinalin yeri ayrı olsa da 2017 yılında sinemalarda izlediğimiz yeniden çekilmiş hali defalarca izlenecek kadar harika bir işti.
    4) (bkz: halloween) slasher türünün başlangıcı. 2018 yılında çekilen filmi de çok sevdik. ancak 1978 yapımı her daim listelerin başında yer alacak.
    3) (bkz: hereditary) son yılların en iyisi. uzun yıllar sonra bir korku klasiği olarak anılacak.
    2) (bkz: the thing) carpenter olmasa biz korku severler ne yapardık bilmiyorum. kusursuz bir başyapıt.
    1) (bkz: the blair witch project) ve en sevdiğim korku filmi. biliyorum çoğunuz listeyi bu filmle mahvettiğimi düşüneceksiniz. ama beni biraz dinlerseniz neden ilk sırada yer aldığına hak vereceksiniz. ilk olarak film, gücünü basitliğinden alıyor. buluntu film konseptini de en iyi kullanan film bence. bunca olay olurken kamera neden hala ellerinde sorusuna mantıklı cevap verebiliyorlar. bu basitlik ve gerçeklik filmi korkunç bir atmosfere sokuyor. unutmayın izlediğiniz hiçbir korku filminde yüzde yüz korku filminin atmosferine girmeniz mümkün olmaz. çünkü bilirsiniz ki izlediğiniz sadece bir filmdir. izlediğim sadece bir film düşüncesinden sıyrılabildiğim tek film bu oldu. film, sonuna kadar bundan taviz vermiyor. korkunun baş aktörünü hiçbir zaman da göstermiyor. korku filmi için bundan daha riskli bir hamle daha ne olabilir. ve göstermediği halde sonuna kadar korkutmayı başarabiliyor. filmin sonu ise tek kelimeyle kusursuz. eğer filmi dikkatli izlemezseniz sonundaki ayrıntıyı kaçırabilirsiniz. ayrıntıyı yakaladığınızda ise filmin değeri gözünüzde daha da artıyor.

    edit: diğer ülkelerin korku filmlerini de koymak gerek.
    türk korku sineması için (bkz: #86116129)
    fransız korku sineması için (bkz: #86152899)
    ispanyol korku sineması için (bkz: #86302968)
    ingiliz korku sineması için (bkz: #86409243)
    japon korku sineması için (bkz: #86551090)
    kore korku sineması için (bkz: #86595749)
    diğer asya ülkeleri korku sineması için (bkz: #87114671)
    diğer avrupa ülkeleri korku sineması için (bkz: #87117027)

    aylar sonra edit: korku, yalnızca sinema ekranına hapsedilemez. sadece izlerken değil; okurken de korkabilirsiniz. şu amatör çalışma da beni etkilemeyi ve korkutmayı başardı. korku filmlerinin vazgeçilmez konusu tarikat ve cemaat kültü üzerine yazılmış, korku janrının klişelerini başarılı şekilde kullanabilmiş uzun bir korku hikayesi. (bkz: #97085242)
  • daha iyisini izleyene kadar;
    (bkz: sixth sense)
  • öyle çok korku filmi geçmişim yoktur ama aklıma direk şu ikisi gelir

    (bkz: martyrs)
    (bkz: hereditary)
  • son dönemler için;
    (bkz: the conjuring)
    (bkz: mama)

    edit: düzeltme
  • korku filmleri izlerken ingilizcenizi de geliştirmek ister misiniz?

    işte ingilizcenizi geliştirecek 6 alt yazılı korku filmi önerisi: tık!

    ana dili ingilizce olan eğitmenlerden korku filmi tavsiyesi almak, bu filmleri ingilizce tartışmak isterseniz (bkz: cambly.com)

    not: bu entry sponsorludur.
  • rotten tomatoes biz sinefiller için bulunmaz bir nimettir. özellikle de korku filmleri için müthiş bir arşiv niteliğindedir. 2000'li yıllarda (2000-2009) vizyona girmiş en iyi 80 korku filmini korku severler için burada paylaşalım.

    80) wendigo (2002)
    79) poultrygeist night of the chicken dead (2006)
    78) my bloody valentine (2009)
    77) ils (2006)
    76) death proof (2007)
    75) nochnoy dozor (2004)
    74) katakuri ke no kofuku (2001)
    73) hostel (2005)
    72) dans ma peau (2002)
    71) koroshiya 1 (2001)

    70) sileni (2005)
    69) dnevnoy dozor (2006)
    68) cabin fever (2002)
    67) session 9 (2001)
    66) diary of the dead (2007)
    65) carriers (2009)
    64) gin gwai (2002)
    63) identity (2003)
    62) willard (2003)
    61) the manson family (2003)

    60) severance (2006)
    59) may (2002)
    58) tormented (2009)
    57) dahmer (2002)
    56) grace (2009)
    55) dod sno (2009)
    54) wake wood (2009)
    53) vampire hunter d bloodlust (2000)
    52) the midnight meat train (2008)
    51) gokudo kyofu dai-gekijo gozu (2003)

    50) american psycho (2000)
    49) red dragon (2002)
    48) black sheep (2006)
    47) peur s du noir (2007)
    46) i sell the dead (2008)
    45) planet terror (2007)
    44) splinter (2008)
    43) snakes on a plane (2006)
    42) fido (2006)
    41) open water (2003)

    40) the mist (2007)
    39) behind the mask the rise of leslie vernon (2006)
    38) le pacte des loups (2001)
    37) the ring (2002)
    36) the last winter (2006)
    35) dog soldiers (2002)
    34) 28 weeks later (2007)
    33) frailty (2001)
    32) trick 'r treat (2007)
    31) eden lake (2008)

    30) land of the dead (2005)
    29) dawn of the dead (2004)
    28) bubba ho-tep (2002)
    27) teeth (2007)
    26) taxidermia (2006)
    25) bakjwi (2009)
    24) 1408 (2007)
    23) cloverfield (2008)
    22) saam gaang yi (2004)
    21) janghwa, hongryeon (2003)

    20) pontypool (2008)
    19) requiem (2006)
    18) shadow of the vampire (2000)
    17) dracula pages from a virgin's diary (2002)
    16) the others (2001)
    15) rec (2007)
    14) paranormal activity (2007)
    13) the house of the devil (2019)
    12) ginger snaps (2000)
    11) slither (2006)

    10) the descent (2005)
    9) 28 days later (2002)
    8) el orfanato (2007)
    7) el espınazo del diablo (2001)
    6) shaun of the dead (2004)
    5) gwoemul (2006)
    4) zombieland (2009)
    3) drag me to hell (2009)
    2) el laberinto del fauno (2006)
    1) lat den ratte komma in (2008)
hesabın var mı? giriş yap