178 entry daha
  • korku filmleri, doğduğu topraklardan asla ayrı düşünülemez. her bir korku filmi, çıktığı toprağın kültüründen, dini mitlerinden ve geleneklerinden beslenir. o yüzden korku sinemasını ülke nazarında incelemek daha faydalı olacaktır diye düşünüyorum. çünkü bir japon korku filmi ile amerikan korku filmi arasında dağlar kadar fark vardır. en basitinden 1998 yapımı (bkz: ringu) filmiyle, 2002 yapımı yeniden çekilmiş amerikan versiyonu (bkz: the ring) arasında kayda değer kültürel farklılıklar vardır. bu yüzden ilk olarak kendi topraklarımızdan çıkan korku filmleriyle başlayacağım listeye.

    türk sinemasında korku türü, dram ve komedi türlerine nazaran pek fazla örneğine rastlanmayan ve çekilenlerin de pek başarılı olmadığı bir sinema kulvarıdır. özellikle 2000'ler sonrasında, cin olgusunun defalarca, insanı bıktıracak cinste işlenmesi sonucu pek çok türk korku filmiyle karşılaştık. ancak çoğu başarısız korku denemeleriydi bunların. bizler kötüleri bir kenara bırakıp, en iyilerine yavaştan bir giriş yapalım.

    (bkz: çığlık) türk sinemasının ilk korku filmi 1949 yapımı çığlık filmidir. ancak, filmin kayıtları günümüze kadar ulaşamadığından bu filme dair elimizde çok fazla bir bilgi bulunmamaktadır. filmin senaryosu aydın arakon tarafından yazılmış olup yine aynı şekilde film, aydın arakon tarafından çekilmiştir. film hakkında elimizdeki tek bilgi ise şunlardır. "bir doktor fırtınalı ve korkunç bir havada, bir köşke sığınmak zorunda kalır. miras davası yüzüne genç bir kız, dayısı tarafından delirtilmiştir. tüm köşk bu kızcağızın çığlıkları ile yankılanırken, doktor, öldürülmek üzeredir; ama ölecek olan kişi zavallı kızdır".

    (bkz: drakula istanbul’da) korku sinemamızın ikinci ve en değerli filmi ise 1953 yapımı drakula istanbul'da filmidir. vampir konusunun sinemada ele alındığı ilk filmlerden biridir. ayrıca bildiğim kadarıyla drakulanın dişlerinin uzadığı ilk film olma özelliğini de taşımaktadır. yine yanlış bilmiyorsam amerika'da düzenlenen bir korku filmleri festivalinde ayakta alkışlanmış ve bir kez daha izlenmiştir. bu arada film o kadar kısıtlı imkanlarla çekilmiştir ki sisli olması gereken bir sahnede su buharı makinesi alınamadığından set çalışanlarının ellerine birkaç adet sigara tutuşturulup, her birlikte dumanı sahneye üflemeleri sayesinde istenilen sisli ortam yaratılabilmiştir.

    (bkz: şeytan) diğer filmimiz 1974 yapımı bir metin erksan filmidir. 1973 yılında korku sinemasına eşsiz bir katkıda bulanan the exorcist filminin türk versiyonudur. başarılı bir film olmamakla beraber türk korku sineması için değerli bir yapıttır.

    (bkz: hayal-i cihan) çağan ırmak'ın kabuslar evi serisinin en iyi bölümü olmasının yanında tek başına bir korku filmi olarak da oldukça başarılı bir dizi bölümüdür. şaşırtıcı senaryosu ve korkutmayı başaran sahneleriyle tüm seri bitirilmese bile tek başına izlenmeyi hak eden bir korku çalışmasıdır.

    (bkz: küçük kıyamet) taylan kardeşlerin vavien ile birlikte en iyi filmlerinden. müthiş bir psikolojik gerilim ve korku filmi. mezar sahnesi ile korku sinemasına harika bir sekans armağan etmiştir. sonu ile de ayrı bir övgüyü hak etmektedir.

    (bkz: musallat) cin filmleri arasında eli yüzü düzgün birkaç filmden biri. baş karakterimizin almanya'dan annesini aradığı ve telefonda konuştukları sahne izlediğim en orijinal korku sahnelerinden biriydi. oldukça sert olan sonuyla da takdiri hak ediyor.

    (bkz: dabbe cin çarpmasi) hasan karacadağ'ın diğer dabbe filmlerini izlemedim. çok iyi olduklarını da düşünmüyorum. ancak serinin bu filminin birkaç yerde övüldüğünü duyunca izlemek ihtiyacı hissettim. iyi ki de izlemişim. evet izlerken insanı yoruyor, kabul ediyorum. her yerden, her sahneden cin fışkırması insanı izlerken delirtebiliyor. fakat tüm bunlar bile filmi kötü yapmaya yetmemiş. gerçekten korkutan harika bir iş çıkarmışlar. özellikle bebek sahnesinde ekrana bakamaz hale gelmiştim. bir korku filmi izlerken başımı çevirdiğim bu ikinci sahneydi sanırım.

    (bkz: siccin 2) alper mestçi, arkadaşları olduğunu düşündüğüm birkaç sinema eleştirmeni tarafından çok sevilse de bence hasan karacadağ'ın sadece bir tık üstünde korku filmleri çekebilen bir yönetmen. özellikle siccin serisi sinemaya hatırı sayılır bir izleyici çekmeyi başardı ve övgüleri de topladı. ilk filmi de eli yüzü düzgün bir iş olsada serinin ikinci filmi bence aralarında en iyisi. gerçi serinin beşinci filmini hala izlemedim. onu değerlendirmeye sokmuyorum o yüzden.

    (bkz: baskın) hakan muhafız dizisi ile adını geniş bir kesime duyuran can evrenol aslında tam bir korku yönetmenidir. bu filmi çekmeden önce korku türünde pek çok kısa film çekmiştir. içlerinde baskın adlı kısa filmini 2015 yılında uzun metrajlı film haline getirmiştir. çok da iyi yapmıştır. cin sarmalından kurtulamayan türk sinemasına kanlı ve başarılı bir korku filmi armağan etmiştir. böyle bir zamanda baş role polisleri koyarak da cesur bir iş yaptığını söylemeden geçmeyelim.

    (bkz: naciye) pek başarılı olmasada türe farklı bir dokunuşta bulunması sebebiyle listeye almaya karar verdim. aslında konusu gerilim ve korku sinemasına elverişli bir konu olmasına rağmen çok iyi bir korku filmi olmayı ucundan kaçırmıştır bana göre.
60 entry daha
hesabın var mı? giriş yap