• oksijenli solunumda krebs döngüsünü başlatan organik asit. bir solunum ara maddesidir. ayrıca gıda sektöründe e330 koduyla katkı maddesi olarak da kullanılır. bazıları bu maddenin kanserojenler arasında en ön safta olduğunu söylüyor. ancak biz baklavalardan tutun sulu göz sakızlarına kadar her yerde bu maddeyi tüketiyoruz.

    edit: kanser yaptığı iddiası çeviri harikalarından biridir. muhtemelen kpds yi verememiş bir doçent adayının siktiriboktan tezinin etrafa saçılmasıdır. aferin ki, yedik biz de...
  • ismi evet belki inanmayacaksiniz ama citrus'dan gelmektedir.
  • bilinen en popüler asitlerden olan sitrik asitin ph değeri 3,5'tur. iupac ona 2-hydroxy 1,2,3-propan trikarboksil asit ismini koymuşsa da sitrik asit bu isimle anılmayı sevmez. halk arasında limon tuzuyla özdeşleşen sitrik asitin yararları sofraya kattığı ekşilikle bitmiyor.
    ing. citric acid olup gida bunyesinde varsa icindekiler kısmına kod olarak yazılır e 330*
  • bütün dünyası türkiye olanların dünyadaki en yaygın kanserojen zannettikleri madde.

    http://www.food-info.net/tr/qa/qa-fi24.htm
  • turkiye'de halen uretilmeyen ve di$aridan ithal edilen* madde. yazik.(buyuyunce uretirim belki)
  • çaydanlıkta oluşan kireçlerin temizlenmesinde kullanılan ve buna ek olarak da her sektörde kullanılan bir zayıf asittir. çaydanlıkta oluşan kireç bilirsiniz ki ev hanımlarının ve kahvecilerin en büyük düşmanıdır. kimisine göre ise, kireç çaya ayrı bir tat vermektedir. maalesef ülkemizde çeşme suları kireçli akmakta ve limon tuzunu bol bol kullanmak gerekmektedir. şimdi, ne oluyor da sitrik asit kireçi sökmede bu kadar başarılı onu öğrenelim. sitrik asit hemen hemen her metal iyonuyla kompleks yapı oluşturabilir. sitrik asitin karbosilik grubu suda ayrışma tepkimesine girer. bunun anlamı, sitrik asitten bir hidrojen atomu kopar ve su molekülüyle bağ yaparak h3o+ iyonunu oluşturur. bu ayrışmadan sonra, sitrik asit artık eksi yüklüdür. yani sitrik asit fazladan bir elektron çiftine sahip olur. işte, bu çift elektron artı yüklü metal iyonuna (ca2+) saldırır ve bağ kurar. artık bu kompleks yapı suda çözülebilir hale geldi. haliyle sitrik asit sayesinde kireçlerden kurtulmuş oldunuz.
  • "25 ocak
    parlak mı parlak bir günbatımı. hafif bir migren krizi. toz halinde 1,0 doz kafein, antipyrine* ve sitrik asit karışımı...
    1,0 doz olur mu ki? olur." mihail bulgakov - genç bir doktorun anıları
  • limon asidi.çokça kullanılır gıdaları bozulmaktan korumak için.özellikle içeceklerde.
    (bkz: sodyum benzoat)
  • bildigimiz limon tuzu (dimi?)
  • fermantasyon tekniği ile üretilmiş ilk ticari üründür.
hesabın var mı? giriş yap