• her hangi bir ürünün, markanın ya da kampanyanın yayılması için yapılan çalışmaların bütünüdür.
  • yeditepe üniversitesi'nde lisansüstü eğitim programı bulunan, günümüzün popüler iş sahası.

    http://www.yeditepe.edu.tr/…i-mba/ders-aciklamalari
  • üç aşağı beş yukarı şu örnekle açıklayabileceğimi sanıyorum;
    benim facebook'ta "baba oldum" mesajıma 15 yorum, annemin "babaanne oldum" mesajına 115 yorum girildi.
  • kurum ya da kuruluşların sosyal medya hesaplarını profesyonel bir şekilde yöneten, bu şekilde söz konusu kuruluşlara itibar kazandıran ve daha geniş kitleler ile firmaların buluşmasını kolaylaştıran işlerin tümüne sosyal medya yönetimi denir.
  • kurumlar ve kişiler için yapılabilen, çalışılmış, hedef kitleye yönelik içeriklerle desteklenen hesaplar oluşturulup düzenli gönderiler oluşturulmasıdır. kurumların imajını inşasının önemli bir kısmını oluşturur günümüzde. detaylı bilgi için...
  • sabırla yürütülmesi gereken bir süreçtir.

    deneyimlediğim kadarıyla, türkiye'de birçok insan sabrederek uzun vadede sonuç elde etmeyi değil, hemen büyük sonuçlara ulaşmayı istiyor ve bu gerçekçilikten uzak bir istek. bilhassa sosyal medya söz konusu olduğunda kısa sürede milyonlara ulaşmanın mümkün olduğunu düşünüyorlar.

    özellikle küçük ölçekli olarak tanımlayabileceğimiz firmalar bu konuda çok yanlış adımlar atabiliyorlar bu konuda. süreç gelende şöyle işliyor;

    ahmet diyelim. ahmet'in giyim markası var, küçük bir mağazası var ve doğal olarak büyümek istiyor. tabi ahmet, esnaf kafasına sahip olduğu ve "nereden kırsak kârdır" diye düşündüğü için oldukça komik rakamlarla çalışmayı kabul eden bir ajansa gidiyor.

    ajansın yaptığı ilk iş ahmet'e büyük vaatlerde bulunmak oluyor bu esnada.

    "ağbi acayip büyüyeceğiz var ya milyon kişi takip edecek seni beğenilerin coşacak! süper olacak"

    ahmet'in gözler büyüdü tabi. parayı çıkardı şaaak diye bastı adamlara. sonraki ay şaaaak bir daha bastı. sürekli para bayılıyor.

    tabi ajans da bu arada boş durmadı. ahmet'in sosyal medya hesaplarına takipçi satın aldı. bangladeşliler, pakistanlılar falan deli gibi takip ediyor. olan bitenden haberi olmadığı için acayip mutlu.

    sonra ajans "abi sana bir çekiliş yapalım, takipçin artar, markan daha çok insana ulaşır" dedi. onu da kabul etti bizim eleman. görünürde her şey güzel. takipçi sayısı arttı, binlerce kişi gönderinin altına eşi dostu etiketledi, takip etti, 1000 liralık takımı da verdiler. her şey yolunda gibi görünüyor.

    ayrıca beğeniler de makul. her ay şu kadar takipçi arttı, şu kadar kişiye ulaştık diye rapor veriliyor.

    ama dükkana gelen giden yok. ya da siteye girip sipariş veren yok. çok az. ahmet aylardır ajansa para bayılıyor ama satış grafiğinde değişen bir şey yok.

    neden? çünkü ahmet hatayı en başından yaptı ve düzenli içerik üreterek, ürünleriyle ilgilenecek takipçilere ulaşmak yerine takipçi satın alacak bir ajansa para bayıldı. ayda 1000 lira tasarruf edeceğim diye markasının büyüme potansiyelini baltaladı.

    bangladeşli adam takip ediyor ahmet'i şu an. gelip bir şey satın alacak gibi görünmüyor. pantolon giymiyor zaten adamlar böyle garip garip entariler giyiyorlar ahaha. tabi her gönderi için 4 liralık beğeni paketi alınca ahmet markasının değer gördüğünü zannetti. ama olduğu yerde sayıyor. haybeye para gitti. bir de 1000 liralık takımdan oldu. zaten ajans sahibi o çekilişi eşine dostuna çıkarttırmıştır muhtemelen.

    velhasıl, sosyal medya sabırlı ve hızlı sonuç almak gibi bir kaygı güdülmeden hareket edilmesi gereken bir mecra. ahmet gibi olmayın.

    not: iş arayışımı da araya sıkıştırmış olayım. ilgilenen yeşillendirebilir.
  • örnekteki ahmet'in dükkanina, sosyal medya hesaplarını aktif kullanarak-içerik üreterek müşteri gelecegini düşünmek-düşündürmek maalesef oldukça yanlış bir düşüncedir. markalaşma süreçlerini baştan anlatmak ve haybeden ahkam kesmek istemiyorum ama bildiginiz bir işi doğru ifade edemediginizde bana afakanlar basıyor.
  • bir elma ağacı tohumu ektiğinizde nasıl aynı gün, aynı ay, aynı yıl bir ürün vermesini beklemeden sulamak zorundasınız, işte sosyal medya yönetimi de böyledir.

    ürünün güzel, sıra dışı, fayda sağlar olmalı.
    içeriklerin özgün olmalı.
    insanlara sadece ürününle değil, farklı yönde de katlı sağlamalısın.
    satış sonrası desteğin iyi olmalı.

    bunları yapmadan sosyal medyacına "beni uçur" diyebilmen sukutuhayal.

    peki sosyal medyada kısa sürede tanınır olmanın yolu yok mu?

    tabi ki var.

    1 ürün fotoğrafçısı
    1 metin yazarı
    1 videographer tutarsın.

    bunlara içerik ürettirir ve aylık en az 20k reklam basarsın, kilimcinin kör oğlu bile seni görür-bilir.

    bu hayatta kısa sürede yapılan herşey zararlıdır.
    çözüm, zamanda gizlidir.
  • küçük yerlere vermemeniz gereken hizmet. adama gelip prof kamera ve dronla çekimler yapıyoruz. organik şekilde aylık ortalama 300 takipçi (sıfırdan açılmış bir hesaptan bahsediyorum.) kazandırıyoruz. sonuç : adama aylık verdiği para dert oluyor her şeyde sorun çıkartıyor. bir tasarıma 500 kere revize istiyor. ortalama 3 ay sonunda çalışmayı bırakıp aylık 300 liraya sosyal medya yönetim hizmeti verdiğini iddia eden sözde ajansçıklarla çalışmaya başlıyor. bot takipçiler basılıyor, canva ile porofosyonol tasarımlar yapılıyor(!) ve alan memnun satan memnun gül gibi geçinip gidiyorlar.
hesabın var mı? giriş yap