• vakumlu.havası alınmış,yiyecek sektöründe kullanılan bir kelime.
  • (su-viğd) fransızca 'vakum altında' manasına gelmektedir. et, tavuk, balık ve deniz mahsülleri gibi proteinli gıdaların çok çok düşük ısılarda ve çok uzun süre pişirilmesi tekniğidir. ilk kez 1970'lerde fransa'da uygulanmaya başlanmıştır.
    özel şeffaf torbaya bir biftek konur, 60 derecelik sıcak suyun içine gömülüp 24 saatten daha uzun süre bekletilir. böylelikle et hiç su ve lezzet kaybetmeden harika bir şekilde pişer.

    http://www.cliftonfoodrange.co.uk/sous_vide.htm
  • turkiye'de su anda sadece, bunun icin yuklu bir yatirim yapan changa'da uygulanan yemek pisirme methodu.
  • fransizdaki garip deyimlerdendir. kelimesi kelimesine "bosluk altinda" demektir. ama o bosluk da paketin havasi alinarak yok edilmistir zaten. "ambalajin hemen altinda" ya da "gögün hemen altinda" bence daha uygun bir deyimdir. hep birlikte söyleyelim: sous le ciel exactement (sous le soleil exactement müzigi ile).
  • çiğ ve hazır yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılan bir yöntemdir. çiğ yiyecekler plastik kaplara ve torbalara konulup, ağızları kapatılarak buhar basıncı altında pastorize edilmesinden ibarettir.
  • çok lezzetli pişiren fakat pişirirken özel plastik torbalar kullanılıyor ve bu torbalardan yiyeceğe plastik geçebiliyor ne yazık ki, bunun dışında kendisine hiç bir laf söyleyemeyeceğim lezzetli pişirme tekniği.

    not bu arada: ekipmanlar çok pahalı ve yiyecek vakumla piştiği için hijyene dikkat edilmez ise pişirme sırasında bile besin bozulabilir, dikkat edilmesi gereken olağanüstü hijyen kuralları var.
  • yiyeceklerin vakumlanarak havasının alınıp, 12, 24 saat gibi çok uzun süreler düşük sıcaklıkta pişirilme yöntemi.
  • kaş retro bistro'da tüm et yemekleri bu şekilde hazırlanmakta ve bununla da haklı olarak övünmekteler. zira gelen yemeğin lokum gibi olduğunu belirtmek gerekir. başarılı bir yemek pişirme yöntemi.
  • sous - vide pişirme nedir?

    sous - vide; vakumlu ürünlerin sabit ve düşük sıcaklıkta bir su banyosu ya da buharli bi ortamda,derece kontrolu ile pisirilmesidir.

    neden sous - vide ?

    en önemlisi ürünlerin tat ve dokusu ayni kalır. et, balık ve kümes hayvanları sulu kalir ve taze sebzeler rengini ve lezzetini korur . vakum paketlemede kesinlikle tat kaybı olmaz . ayrıca sonuç her zaman kesindir.

    gerekli ekipman

    bir vakum makinasi ve termostatlı bir buhar veya sıcak su banyosu . doğru sıcaklık kontrolü önemlidir . ev kullanımı için daha ucuz bir seçenek , termostatli derin bir fritözdur. profesyonel kullanım için , grant termostatlar polyscience veya su banyoları vardır . polyscience sous vide professional modeli, profesyonel aşçılar ve hobi aşçılar icin uygun bir secenektir.
hesabın var mı? giriş yap