• her şeyin en iyisini bilen sözlük yazarlarının,* dekorasyon programlarının da yine oldukça revaçta olduğu şu günlerde, engin tecrübe ve bilgilerini de bir potada eriterek, yurdum insanıyla paylaşması gereken önerileridir.

    artık yeni evli çift evi mi olur, öğrenci evi mi olur, ofis mi olur, ne olursa... şahsi kanaatimce, her yer için ilk prensip, mümkün olduğunca az eşya kullanımı olmalıdır.

    bir de yatak odasının tavanını komple ayna yaptırmak var mesela. deneyin çok dua edeceksiniz bana.* ama sonra aynalara küserseniz bilmem, yüzleşmeye hazır olduğunuzdan emin olmadan denemeyin, sorumluluk kabul etmiyorum.
  • her yeri boydan boya halı kaplamaktan vazgeçmek mesela. yıl olmuş öeehh... hala böyle tüylü müylü toz yuvası şeyleri serenler var. illa diyorsan ki halı evi yuva yapan çok önemli bir detaydır. o zaman da şöyle ufak bir tane alırsın atarsın ortaya, hem temizliğini de rahat rahat yaparsın. yerleri tertemiz sildin mi mis gibi olur ortalık. halıyı ne kadar süpürürsen süpür tamamen tozdan kirden arındıramazsın. her bastığın yerde halı olmak zorunda değil neticede değil mi, abartmamak lazım.

    açtığı başlığın ikinci entrysini giren ezik troll olmak da varmış. püü allah cezamı versin benim.
  • çekyatı şuraya alalım.
  • bekar ve tembel bir sözlükçü olarak benim önerim, her tür mobilyayı kolay tozlanmayacak ya da tozunu göstermeyecek şekilde olanını tercih etmek. mesela rafları açık kitaplıklardan nefret ediyorum, tamamen toz yuvası onlar. temizlemesi de çok zor. halı da toz yuvası atın gitsin. olmazsa yerine kilim koyun, en azından çamaşır makinasına atıp yıkarsınız. aynı şekilde koltuklar da yüzleri çıkarılıp, makinaya atılabilen cinsten olmalı.
    hol ya da tuvalet gibi içinde fazla sabit durmayacağınız odalara sensörlü aydınlatma takın. düğme açıp kapama derdinden kurtulursunuz.
  • yeterli bütçeniz yoksa minimalist takılın.eve eşya almayın yerde oturun. soran olursa param yok demeyin minimalizmden bahsedin. fengshui diyin.
  • başkalarının değil sizin seveceğiniz eşyalar alın.
    3-5 parçadan oluşan sıradan koltuklar alacağınıza, aynı parayla tek bir kanape ya da da koltuk alın ama o eşya hiç bir zaman atmaya kıyamayacağınız kalitede ve estetikte olsun. bir süre yer minderinde oturmanın bünyeye hiç bir zararı olmaz. veya orta sehpaydı, yan sehpaydı, zigondu, zarttı zurttu alacağınıza ilk etapta hepsine vereceğiniz parayla bir sehpa alın ama sehpa olsun.
    evi döşemek için eşyalar almayın, eşyaları ihtiyacınız olduğu ve sevdiğiniz için alın.
    alacağınız ahşap eşyalar ahşap olsun mümkünse, kaplama, mdf vs. uzak durun. az olsun temiz olsun. paranız oldukça alın, birden evi doldurmaya gerek yok, aslında hiç bir zaman yok. kendiliğinden dolacaksa dolar seçtiklerinizle zaten.
    hakim olan trendlere kaptırmayın, kendi zevkiniz olsun. hepsi birbirinin aynı, mobilya dükkanı gibi evler son derece kişiliksiz ve boğucu.
    şimdiki aklım olsa bunlara dikkat ederdim. çok ev ve mobilya değiştirdim, benzer hataları hep yaptım. ve anladım ki ingilizlerin sözünü uyarlarsak sıradan ve ucuz mal alacak kadar zengin değilmişim.
  • korkunc bloglarda gordukleri bir o kadar korkunc ve "makarnadan kolye yaptim cok guzel oldu" tadinda bir nevi derya baykal diy tarzi onerilerdir. hele bir de kendileri blog mlog yaziyorlarsa is daha da vahim bir hal aliyor cunku surekli reklamini yaparak iyice cirkin onerilere derinlik katiyorlar.
  • özellikle kadınların ilgisini çeken tutku. üzerinde uzun uzun durulması gerekir ve çok iyi araştırılması gerekir. hazır kalıplara oturtulmuş ve kataloglar halinde sunulanlardan ziyade, yepyeni dekorasyon fikirleri ile desteklenerek ortaya çıkarılan özgün dekorasyonlar çok daha çekici olmakta. sizlere bu konuda yardımcı olacak, ev dekorasyon konusunda rehber niteliğinde bir site tavsiye edebilirim .
  • özel yapım duvar kağıtları evin havasını tamamen değiştiriyor. şu adresten sipariş verdim ve gelen üründen oldukça memnunum http://www.modernduvarkagidi.com/
    genelde astronomi temalı ürünler kullanıyorum ancak japon esintileri de çok hoş oluyor.
    kendi odam genel manada samuray temalı, kanji ve katana (kılıç) temalı. ayrıca kütüphanemi de marangozdan özel kesim yaptırdım, okuma koltuğum ve doğal ağaçtan lambam gelince muhteşem bir görüntü çıktı ortaya. evet, odamda ağaç var :)
    kullanamadığım ölü bir alan vardı, tavana sakura çiçeğinden duvar kağıdı kaplattım ve tüm misafirlerim çok sevdi.
    teleskobu koyduğum yeri güneş sistemindeki gezegenlerin olduğu duvar kağıdıyla kaplattım.
    şimdi yeğenim için gök atlası temalı bir reflektör ve uydumuzun birebir replikası gece lambası siparişi vereceğim.
  • bulduğunuz her şeyle evi süslediğinizi sanmayın allah aşkına, bir sürü eşya yığın yığın evin içinde çöplük gibi. insana nefes alacak alan lazım. g.t kadar odaya showroomda gördüğünüz koca koca takımları alırsanız kıvırta kıvırta yürür, çarpa çarpa geçersiniz. sonra da atacak yer arasınız sıkılınca.
hesabın var mı? giriş yap