• güney çin denizinde 100 adadan olusan bir takımada devleti. güneydoğu asya'da çin, malezya, filipinler, tayvan ve vietnam arasında anlazmazlıklara neden olan bir yerdir. adalardan 45'i de bu ülkeler tarafindan işgal edilmiş durumdadır.
  • güney çin denizinde yüzlerce ada, adacık, mercan kayalığından oluşmuş takım adalar topluluğudur. devlet değildir. adalardan hiç birisi aslında yaşamaya elverişli değildir.

    en büyük adası bile 1 km2 yoktur. ancak deniz üzerine dağınık durdukları için yüzbinlerce kilometre kare alana yayılmışlardır. bu alana bir de karasularını dahil ettiğinizde adaların hakimiyeti sonucu elde edilecek yüzey oldukça genişler. işin içine doğal kaynak zenginliği de girince bir çok devletin neden bu minik adalara sahip olmak istediği ortaya çıkar. özellikle büyükçe olan adalara çin, malezya, filipinler, tayvan ve vietnam askeri üs kurup hakimiyetini tescillemek istemiştir.
  • çin'in önümüzdeki 10 yıl içerisinde en büyük ekonomik güç olacağı gerçeği düşünülürse, en büyük rakibi abd tarafından daha çokça kaşınacak olan sorunla alakalı olan adalardır. bu kadar asya devletinin de işin içinde olması çin'in en zayıf karnı olacaktır.
  • çin'in toprakla ve binalarla doldurarak stratejik bir üs ve yaşanabilir bir yer haline getirdiği takımada.

    https://thediplomat.com/…ld-up-the-view-from-space/
  • bu takımadalara çin çoktan çökmüş durumda
    fiery cross reef adasını adamlar üs haline getirmiş

    haritadaki yeri

    google earth ile bakınca içerideki gemi haraketliliği adaya ne kadar önem verildiğini
    gösteriyor
    zaten çin buraya gelmeden önce burası sandbar yani kumlukmuş. adamlar dışarıdan toprak getirerek adayı üs haline dönüştürmüler

    amerika bu başıboş toprakları nasıl atladı hayret doğrusu.
    çin hemen çöktü tabi takımadalar. bize de hayırlı olsun demek düşer

    kaynak

    https://www.scmp.com/…tificial-spratly-island-south
    https://www.telegraph.co.uk/…land-just-12-nautical/
  • yarasa yiyen yamyamlar tarafından üzerinde belediye kurulan zavallı takımadacık.
    https://www.scmp.com/…over-disputed-south-china-sea
hesabın var mı? giriş yap