• günlük hayatımızdaki rutinler dikkate alınarak hesaplanan, su tüketim oranıdır.

    “su tüketimi” denince akla içme ve kullanma suları geliyor normal olarak. fakat bir kahve içtiğimizde ya da hamburger yediğimizde de dünya üzerinde su ayak izi bırakıyoruz.

    şöyle açıklayalım: bir bardak kahvenin üretimi için 140 litre, bir tişörtün üretimi için 2bin litre, bir hamburger için, yemeye hazır şekilde önünüze gelene kadar, 2400 litre su harcanıyor. yani kısacası, tükettiğimiz her şeyde bir su ayak izi bırakıyoruz.

    su ayak izi, günlük su kullanım rutinleriniz (içme, duş, tuvalet, yemek) yanında tüketim alışkanlıklarınız da baz alınarak hesaplanıyor ve sonucunda, bir insanın ne kadar su tükettiğini söylüyor.

    kendi su ayak izinizi hesaplamak için yarının suyu websitesine gidebilirsiz.

    “peki türkiye’deki su durumu nasıl?” derseniz de, finish’in en yeni projesi finish su endeksi’ni takip edebilirsiniz. endekse bakıp suyun mevcut durumunu öğrenebilir ve endeksin yükselmesine siz de katkıda bulunabilirsiniz.

    “finish su endeksi nedir?” derseniz, şuraya tıklayıp öğrenebilir ve haftalık güncellenen endeksi takip edebilirsiniz.
  • çok güzel bir paylaşım ve proje. ancak açık noktaları da çok fazla. sadece alınan verileri bir formül içerisine yerleştirip bir değer ortaya çıkartmak dışında, hangi tüketimin yüksek olduğuna göre öneriler verilmeli.
    pandemi nedeniyle evden çıkmıyorum, aylık kıyafet masrafımı 50tl olarak girdim ki 50 liraya pazardan pantolon almak bile zor artık. bana "aylık kıyafet masrafını yarıya düşüreceğine söz ver" gibi bir öneri çıkarmak aşırı mantıksız. "bulaşık yıkarken daha az su kullan" ya da "duşta daha az vakit geçir" gibi öneriler mantıklı olabilirdi.
    ayrıca herkesin evinde bulaşık makinesi olmak zorunda değil. yaşadığımız ülkenin türkiye olduğu düşünülmeden global verilerle ortaya atılmış bir hesaplama gibi geldi.

    ancak, verilmek istenen mesaj tek kelimeyle "harika". sponsorlu olmasa da üstlerde kalması gereken, herkesin okuyup kendi adına bir ders çıkartması gereken bir proje.
hesabın var mı? giriş yap