• eşler arasında şöyle diyaloglara sebep olmuşluğu vardır.

    erkek eş fena halde kaptırmıştır kendini bu merete. hatun eş sürekli bağrınmaktadır;

    + yirmi yıldır beni çözmeye uğraşmadın bu zıkkımla uğraştığın kadar!
    - sen benim çözülemeyen tek problemimsin hayatım.

    korkarım yakında boşanma sebepleri başlığı altında (bkz: bakınız) şeklinde göreceğiz bu bağımlılığa sebep bulmacayı.
  • gazete kuponları ile alınan bir de aleti var ki bunun, sehpanın üstüne yerleşti miydi bir kez, yıllar önce tetris ile yaşadığımız o salon koltuklarında aile boyu nöbetleşe zombileşme vakası hortladı hortlayacak gibi gibi.
  • (bkz: killer sudoku)
  • altmış altı kusür trilyonun hepsini çözmeye çalışacağım diye kasılması durumunda, beyne su kaynattıran bilmece, buılmaca dil üstünde kaydırmaca.

    (bkz: cinnet geçirmek)
  • perfect sudoku isminde pc versiyonuyla eglendigim. sudoku'da kimse elime su dokemez.
  • en iyi skorların yolculukta ve tuvalette alınabildiği akıl oyunu.

    (bkz: turkun akli ya kacarken ya sicarken)
  • su=rakam, doku=tek kişilik demektir

    suji wa dokushin ni kagirunin kisaltilmisidir.
  • açık kaynak bir çözücüsü de bulunan bulmaca.

    http://sourceforge.net/projects/solve-sudoku/
  • yakın bir zamanda ilk kez sudokuyu elime alınca kendi uydurduğum bir metod var, en zor kategorilerindeki bulmacaları bile bu metodla çözmek mümkün olabiliyor. belki bu metod biliniyordur neyse işte şöyle birşey:

    eğer oyunda iki veya fazla karede birden çok aday varsa öncelikle tek aday rakamı koyup gittiği kadar yere dolduruyorum. bu gittiği noktaya kadar olan doldurmalara 1. katman adını veriyorum. bu 1. katmanın gittiği yere kadar tüm rakamların alt köşesine 1 yazıyorum. ikinci çatallanmaya gelince benzer ikinci bir katman açıyorum. üçüncüsde üçüncüyü vb. bu arada önemli olan boş bir kareyi oluşturduğum katmanlara göre doldururken referans aldığım en son rakamın katmanının numarasını vermek.

    eğer ilk katman bir yerde çakılırsa bu durumu false kabul edip doğru sayıyı bulmak kolay oluyor. tabii bulmacanın derecesine göre işler her zaman böyle kolay olmuyor, genelde bu toslamalar ilerlerdeki katmanlarda meydana çıkıyor;

    örneğin 4. katman 3. katmandan bir sayıya toslarsa bu 4. katman hatalı demektir ve hatalı olan 4. katman ile ilgili bulunmuş tüm sayılar siliniyor ve yeni yazılan rakamlar 3. katmanın devamı şeklinde yazılıyor. böyle böyle geriye doğru katmanlar bir bir eleniyor. en sona doğru eğer 6, 7, 8. gibi üst katmanlar 1. katmana veya diğer kesin rakamlara hiç çakmıyorsa bulmaca genelde çözülmüş oluyor.

    bu arada bazen katmanlar arasında mihenk dediğim kesin sayılarla doğrulama yapıp o katmanın doğru olduğunu ispatlamak mümkün. eğer bir katmanın doğru olduğu ispatlanırsa bu katmana kadar tüm katmanlar kesin sayı olarak düzeltilebiliyor. her katmanı tamamlayınca çıkan sayıları hat boyu trajelerle devamlı sınamak gerekiyor. pratikte en zor kabul edilen sudokularda üst üste 8 katman açılabiliyor. açılacak ve elemine edilecek katman sayısını en düşükte tutmak için bulmacadaki anahtar yani kendi sayesinde en çok sayının açılabileceği çatallanma noktasını bulup buradan katman açmak en iyi yol. bazı durumlarda bir diziyi referans almayan bağımsız katmanlar açılıp ileride bu katmanları kesinleşmiş katmanlarla da doğrulamak mümkün oluyor.

    kolay gelsin!
hesabın var mı? giriş yap