• sirakuza olarakda gecen italya'nin guneyin'de, bugunku sicilya yakinlarinda kurulmus olan eski bir yunan kolonisi. arsimet'in eureka diye hamamdan kendini attigi sehir diyerek bagliyayim.
  • peloponnessos savaşı sırasında atina'lıların büyük bir çıkarma gerçekleştirdikleri ve mağlup olarak ordularının tamamına yakınını kaybettikleri antik yunan şehri.

    atina'nın amacı syrakusa ve tüm sicilya'yı ele geçirerek önce peloponnessos savaşı kazanmak, sonrasında ise sicilya üzerinden kartaca ve tüm italya üzerinde hakimiyet kurmaktı.

    atina'lılar bu şehri ve dolayısıyla sicilya'yı ele geçirebilselerdi büyük olasılıkla büyük iskender, hannibal, sezar gibi büyük tarihi kişilikler ve imparatorlukları hiç ortaya çıkmayacaktı. dünya tarihini değiştiren önemli şehirlerdendir bu açıdan.
  • cemal süreya'nın 1953'te (22 yaşındayken) yayımlanan ilk şiirinde adı geçen yer.

    (bkz: şarkısı beyaz)
  • bütün dünya insanlarının rızasıyla benimsenen, (burdaki olay insanlar tarafından benimseniyor olmasında; zira onlar tarafindan uydurulan değil, onlar tarafından benimsenen bi şeyler bu şeyler) tüm halklarca geçerli olan evrensel kanunlar vardır ki filozoflar bu kanunlara ius gentium derler. gargantua'da renkler üzerine açıklamaların olduğu bir bölümde bahis edilip; siyah-keder, beyaz-sevinç benimseyişleriyle örneklendirilir bu ius gentium şeyler.

    syrakusa'nın bununla ilgisine gelirsek de;
    rabelais, bu syrakusalıların, bozuk yaradılışları yüzünden, bir ius gentium olan keder ile siyah eşleniminde evrensele çelişik fikirde olabilme ihtimalleri konusunda okuyucularını uyarır. ve yaptığı bi kısım genellemelerde syrakusalılara kaideyi bozmaya gücü yetemeyen istisna muamelesi yapar. ayni cumlede ayni 'bozuk yaratılış'lılıkla itham edilen bir diğer insan grubu da bazı argoslulardır.

    (bkz: françois rabelais)
  • siraküza, roma istilası döneminde ayakta kalan son yunan şehir devletidir denebilir. yunan mimarisinin güzel örneklerini verdiği, yunan düşüncesinin hakim olduğu klasik ve eksiksiz bir polis olma özelliğini bünyesinde barındırmaktadır. sicilya'nın doğal olarak çok korunaklı bir bölgesine kurulan şehir yaptığı ittifaklar ve ticaret dolayısıyla daha roma istilası başlamadan atina'yı gölgede bırakmayı başarabilmiştir. kuruluş tarihi de oldukça eskidir roma'dan sadece 20 yıl geç kurulduğu kaynaklarda söylenmektedir. mö 400'lü yılların sonuna doğru büyük bir kartaca kuşatması yaşamıştır. kartaca ordusunda baş gösteren veba salgını nedeniyle kuşatma kaldırılmış siraküza kurtulmuştur. bundan yaklaşık iki yüzyıl sonra ise siraküza kartaca ile iyi ilişkiler geliştirmektedir. o dönemlerde ise kartaca roma'nın ezeli rakibi, baş düşmanıdır. siraküza'nın kartacalılar ile olan münasebetleri o denli gelişir ki şehir iki kartacalıyı yönetime getirir. buna sinirlenen roma imparatoru marsilius şehri kuşatır. siraküza'nın savunmasında kartaca güçleri de bulunmaktadır. fakat tarih küçük bir değişiklikle tekerrür eder ve bu sefer şehri savunanlar arasında bir veba salgını baş gösterir. üstelik şehir savunmasındaki bir çavuş hayatı karşılığı şehre ihanet etmiş ve roma ordusuna şehrin kapılarından birini açmıştır. milattan önce 213 yılında siraküza düşmüştür. yağma sırasında ise (bkz: arşimet) bir romalı asker tarafından öldürülür. siraküzalı arşimetin öldürülüşüne dair farklı rivayetler de vardır.
  • (bkz: gelon)
    (bkz: himera)
hesabın var mı? giriş yap