• (bkz: ukte dolmasi)
    bir tur destekleme alimidir.
    üreticilerin urununun belli bir fiyatin altinda alinmasini onlemek icin, devletin belirledigi asgari fiyattan gerceklestirilen alima verilen addir.

    (bkz: taban fiyat) (bkz: tavan fiyat)
  • politikacilarin oy koparabilmek ugruna, urettigi urun hic bi boka yaramayan tembel ve cahil koylunun (genelleme degildir) aksi takdirde gotunde patlayacak mahsulune milletin vergisinden calarak verdigi paralarla yaptigi alim. genelde bu urunler ya bir depoda curur yada yakilir. "vefakar" ve "cefakar" koylu de boylece parayi cebe indirir. bu islem normalde dogru duzgun uretim planlamasi yapilan ulkelerde uretmesi gereken urunu urettigi halde o sene rekoltenin yuksek olmasi sebebiyle ureticinin malinin elinde patlamasina engel olmak icin kullanilir. ancak bizim anasinin gozu koylumuz ve firsatci politikacilarimiz bu isin de bokunu cikartmislar ve sonunda bize ilkokuldan beri hep anlattiklari turkiye dunyada kendi kendine yeten 10 ulkeden biridir * lafini da tarihe gommuslerdir zira zaten tembel olan milleti bi de buna alistirinca artik memleket tarim alaninda varlik gosteremez hale gelmistir. cunku zaten teknoloji nedir ne zike yarar bilmeyen kara cahil koylumuz (batida yavas yavas modern yontemler kullanilmaya basladiysa da dunya artik biyoteknoloji cagina girdigi icin gecmis olsun) esas rekolteyi yatakta yakaladigi icin koskoca toprak agalarinin bile arazileri 2 jenerasyon sonra ancak got ici kadar kaldigindan artik babadan kalma yontemlerle rekabet edememekteler. hal boyle olunca ankaranin "avcilarilari"da oy pesine dusup kalitesiz ve birakin dunyayi turkiyeden bile kimsenin almaya yanasmadigi mahsulleri bol keseden satin alirlar, sonra da bu memleket boyle batar. ama olsun varsin ne de olsa koylu milletin efendisidir.
    tiieeeeyt acmayin lan boyle basliklar. actiriyosunuz bayramlik agzimi* ondan sonra birbirlerine yada tassakli kose yazarlarina dis geciremeyen "vekillerimiz" beni bulup beni sikecekler o olcak.
  • (bkz: emzik)
  • devletin sizin (bizim) paramiz ile sov ali$veri$i yapmasi.
  • taban fiyattan destekleme alımı arz ve talep üzerine etki ederek belli bir ürürünün üretimini desteklemeyi amaçlayan bir tarımsal fiyat politikası aracıdır. pratik olarak olarak devletin çiftçiye "bu tarım ürününü üretmeye davam et, kimse almazsa ben şu belli fiyattan alacağım" teminatını vermektir. bu konumda yer almayı tercih eden devletin:
    a) doğrudan piyasa aktörü konumunda (üstelikte çoğu kez en etkin konumda alıcı veya satıcı olarak) piyasada faaliyet göstermesi)
    b) büyük miktarda stok tutması dolayısıyla stok maliyeti içerisinde bulunan depolama ve finansman maliyetlerini üstlenmesi de gerekeceğinden söz konusu operasyonun çok yönlü ekonomik etkilerinin varlığı söz konusu olacaktır. bunlara bağlı olarak serbest piyasa koşullarına aykırı bir konum oluşabilir. nitekim ülkemizdeki uygulaması açısından örneğin ege bölgesinde uzun yıllar boyunca tariş'in yaptığı destekleme alımları hem ürün bazında dahili piyasayı uluslararası piyasalarla entegrayon içinde olmasını engelleyecek yapay bir piyasa ortamı oluşturmuş hem de ziraat bankası'dan sürekli kaynak aktarımına sebep olmuştu. bu sebeple de özellikle imf'nin ekonomiyi yola sokmakla ilgili ilk öne sürdüğü koşullardan biri kooperatifler yoluyla yapılan destekleme alımlarının durdurulması olmuştur.

    daha kötüsü son yıllara gelinceye kadar destekleme alımlarının bu spesifik amaçları dışında dönem iktidarının çıkar aracı olarak kullanıldığı ve sadece seçim dönemleri yaklaştığında çifçinin oyunu kapma amaçlı kullanıldığı yani ziraat bankasından çifçiye aktarılan ve kooperatiflerin borcu olarak ortaya çıkan fakirleşmenin sebebinin ulusal çıkarlara aykırı olduğu söylenebilir.

    çağdaş ekonomilerde çiftçiye desteklemelerin yine de var olduğu ancak bunların emteanın yükünü almak ve piyasaya aktör olarak müdahale etmek yerine üreticiye doğrudan ya da dolaylı kaynak aktarımını düzenleyen yöntemler olduğunu görüyoruz.
  • hayatımda bir kere olsun yapmak istediğim alımdır.
  • (bkz: sübvansiyon)
hesabın var mı? giriş yap