• gülercelere ait bir 3 yasli ingiliz yaris atı. common grounds yavrusudur, ozellikle kum pistteki performansiyla gelecek vaadeder. ilginctir, chivas regal isminde de bir yaris ati vardi zamaninda.
  • emlakbank tan sorumlu, eski bakanlarimizdan olan refaiddin sahin ve yegenlerine ait, istanbulda bulunan gurcu ve kafkas mutfagiyla taninan luks restorant
  • bir gurcu gelenegi. grup halinde yemek yenilen durumlarda bir kisi tamada secilir. bu kisi normalde gruptaki yasli, saygideger bir kisi olabilecegi gibi onore edilmek istenen bir genc de olabilir. bu kisi elinde kadehi ile ayaga kalkar ve konusma yapmaya baslar. masadaki herkesi oven, onlari onore eden guzel seylerden bahseder. bu konusma sirasinda masadakilerin ellerindeki kadehleri havaya kaldirmis bir sekilde beklemeleri, o kadehleri asla masaya koymamalari gerekir. o konusma bir omur surer. hele bir de grup buyukse kolunuz kopacaktir o kadehi tutmaktan. ancak tamada konusmasini bitirdiginde o sarap icilir ve yemek de ancak bu saatten sonra yenmeye baslanir. tabi o konusma suresince buz olmus yemekten ne kadar keyif alacaginiz size kalmistir. bir yandan guzel bir gelenekken konusmaktan haz alan bir millet olan gurcu kardeslerimizin gelenegi olmasi, yani tamada'nin pek konuskan bir gurcu olmasi sizi pek mutsuz edecektir.
  • orta asya ve kafkasya bölgesinde birçok kültürde (kırgız, kazak, gürcü, ukrayna, rus vs.) düğünlerde şarkı söyleyen, akrabaları sahneye çağıran ve espriler yapan şovmen kişiye verilen isim.

    http://en.wikipedia.org/wiki/tamada
  • katilma firsati buldugum guzel bir gurcu etkinligi. (bkz: sakartvelo) (bkz: kartveli) arkadasimin dedigine gore, ruslara da gurcu etkisinden oturu gecmis.
    gurcu milleti misafirperverligi cok fazla olan bir millet oldugundan dolayi, ben geldim diye guzel bir masa kurmuslardi. (bkz: acaristan) (bkz: batum) bir dag koyunde, ahsap bir evde oturmus masa basinda yemek yemeye baslamistik. kadinlar erkenleri dinliyor, sohbete arada katiliyor. erkekler ise masada yasli suliko dedenin tamadasini dinliyorduk. genel olarak bir konu seciliyor, arkadaslik, kardesilik, akrabalik, millet vs. ve onun ustune bir konusma oluyordu, herkesin bir seyler soyledigi. bu adet nedense rusya'ya gitmis bize gelmemisti. biraz kiskanc idim acikcasi bu durumdan dolayi. surekli icmekten oturu yemek yemek zorlasiyordu, eliniz surekli (bkz: gaumarcos) denilerek kadeh tokusturuyordu. hatta o kadar uzunmus ki bu konusma olayi 4 saat bile surebileceginden bahsetmislerdi aksam yemeginin... ki 2 saatte kurtardik.

    bu gelenegin coook eskiden beri yapildigi soylendi, hatta tiflis'te tamada heykeli var... 2 bin yillikti galiba, bu kultur yaziyordu yaninda.
  • "en güzel konuşan, en sevilen, en çok içen, içip de devrilmeyen, ortak sevgi ve saygı odağı bir kişi, içki trafiğini o yönetir ve 'serefe' kaldırılan kadehlerin ne için kaldırıldığının anlamını açıklar ." şeklinde tanımlamıştır bu gürcü adetini varlık özmenek işte sovyetler birliği kitabında.

    (bkz: masabaşı)
hesabın var mı? giriş yap