• ankara, yenimahalle 5.durakta yeralan çınar fırını ve çalıkuşu ile ünlü sokaği. belediye başkanı fethi yaşar'ın gayretiyle yıllardır bakımsız kalan sokak; kaldırımlarından dış cephelere, sokak lambalarından tentelerine kadar baştan sona yenilendi. efes pilsen'in sponsor olduğu revizyon çalışmaları tamamlanarak sokak, yenimahallelilerin hizmetine açıldı.

    (bkz: hayat sokaklarda)
  • taşkın sokak eskiden meyhaneciler sokak takma adıyla anılırdı. şimdi ise sokakta hayat var sloganıyla anılacağa benzer. gittim, gördüm; çok ama çok güzel olmuş. tahta kaldırımlar, arnavut taşıyla döşenmiş bir sokak. ancak biraz daha tanıtıma ihtiyacı var, gidin, yiyin, için ve çevrenizdekilere anlatın, anlatın ki bu kadar emek boşa gitmesin. ankara'nın yenimahallesi taşkın sokağı ile ünlensin.

    imza: bir yenimahalleli*
  • bugün taşkın sokağa nasıl gidilir, adım 1'i işleyeceğiz;

    ivedik caddesi üzerinden geçen herhangi bir toplu taşım aracına binilir, (keçiören-ostim dolmuşu olur, şentepe'ye giden dolmuşlar olur, oradan geçen otobüsleri hatırlamıyorum ama onlar da olur.) akın caddesi üzerinde ya da köşesinde inilir. akın caddesi'nden yukarıya doğru yürünür. ragıp tüzün caddesi'ne çıkmadan önce sağdaki son sokağa dönülür ve işte karşımızda,

    sokakta hayat var.

    unutmadan, sokak araç trafiğine kapalı.
  • ilk önce sokakta hayat var yazısını gördük, ben barlar sokağı mı var burda acaba diye düşünürken, o akşam orda bulunma sebebimize geç kalmış olduğumuzu farkedip, yok ya öylesine bir tabeladır diye düşünüp ve sokağa çok yaklaşamadan işimize geri döndük. işimiz bitip geri dönüş yolculuğuna çıkmadan önce, o sokak neyin nesiydi? sorusuna cevap bulmak için taşkın sokağa doğru yola koyulduk. barlar sokağı demek eksik olur herhalde, yenilesi, içilesi, muhabbet edilesi, keyifli vakit geçirilesi bir sokak olmuş taşkın sokak, çeşitli mekanları barındıran, arnavut kaldırımlı, insanın uzaktan bile dikkatini çeken, ve mekanlara rağmen sakinlik hissettiren, huzur veren.

    girişinde taşkın sokağın eskiden ne güzel bir sokak olduğu, sonrasında girilemez bir hale geldiği ve şimdi yeniden düzenlenerek hayat bulduğuna dair bir yazı vardı ki yenimahalleye pek gitmemiş ve o sokağın oradaki insanlar için ne ifade ettiğini bilmeyen biri olarak, benim için bile etkileyici bir yazıydı.

    bu arada, bir kadın olarak, illaki, ilgimi çeken şey erkek yoğunluğunun oldukça fazla olmasıydı ki, aslında sakarya'ya gidildiğinde de gördüğümüz sahne çok farklı olmuyor. dolayısıyla, bu durum sanki kadınlar ile ilgili, taşkın sokakla ilgili değil diye bir sonuca vardım. bir de tedirgin edici bir bakış, söz vb. herhangi bir şeyle karşılaşmadığımı belirtmek isterim ki bazı yerlerde bu tarz şeyler oldukça yaşanıyor. insanlar gayet kendi muhabbetlerindeydi benim gördüğüm.

    zamanımız yoktu, kalamadık, oturamadık, ancak ilk fırsatta tekrar gitmek istiyoruz, çünkü çok beğendik.
  • saat itibariyle yavaştan esnafın masaları topladığı, çağlayan lokantası, çalıkuşu ve gaaveleriyle şenlikli sokağım, sokağımız. sabahtan akşamaca bir sakinlik var sokakta, sabah yürüyüşlerinde yani uyumadan az öncesinde mutlaka bir tur atmak zorunda hissediyorum kendimi burada. keza her sarhoşluğun ardından da moruklar parkında bir süre vakit geçirmek adetimiz var. kızılaylardan, gölbaşılardan ordan burdan sarhoş döndüğümüzde ilk önce taşkın turu yapıp moruklara gitmek ise başka adetimiz.

    günün en az iki saatini morukarda geçirmekse geleneğimiz. sanki taşkın diye başlamıştım yazmaya ama, moruklar iyi moruklar. yenimahalleyi seviniz.
  • çocukluğu yenimahalle'nin sokaklarında geçen birisi olaraktan seneler sonra takıldığım sokak. efes pilseni canı gönülden tebrik etmek lazim böyle bir şey yaptıkları için. köşedeki çınar ekmek fırını, akın caddesi, aşağıda sipahi kırtasiyesi, serdar sokaktaki yunus akvaryumu, akın caddesindeki mis baharat ve ve... moruklar parkı ve vardar dondurmacısı nicesi. seneler sonra hafif çakır kafayla top oynanan bu sokaklarda gezmek paha biçilmez. ankara'nın gerçekten ankara olduğu ender yerlerden.

    gördüğüm kadarıyla taşkın sokaktaki evler baştan yapılmamış restore edilmiş, ancak diğer sokaklardaki evler birer birer yıkılıp yerlerine yenileri yapılıyor. yerine 10 katlı binalar dikmemişler en azından ama anlamadığım nokta elin gavuru olabildiğince eski evleri koruyup tarihi bir hava yaratırken biz türkler yıkıp yıkıp yapma işine ne kadar meraklıyız. evet benim büyüdüğüm evi de yıkmışlar. bu evleri adam gibi restore etseler eminim bu "gavur yapmış abi" diye baktığımız resimlerdeki mimari eminim bizde de olabilirdi.

    sanırım bunun nedeni göçebe kültüründen gelmemiz. elin avrupalısı yerleşik düzendeyken biz bozkırda at koşturuyorduk. boru değil asırlar önce bizi durdurmak için uzaydan gözüken duvar yapmışlar. yerimizde duramıyoruz ve bu kanımızda var. başka bir mantıklı açıklama bulamıyorum bu zihniyete.
  • içmek için keçiörende oturanların kızılaya gitmesine gerek yok. yenimahallede hem içkili restoran hem de pub bu sokakta var. fiyatlar uygun, ortam nezih ve sakin. canlı müzik yapan türkü pub bile var.
hesabın var mı? giriş yap