• mısır'ın ünlü sanatkârı tevfik el-hakim (1898-1987), arap edebiyatı'nın en önde gelen ve en etkileyici yazarlarından biri sayılmaktadır. el-hakim'in, arap -özellikle de mısır- kültürünün yanı sıra batı tiyatrosunu da yakından tanımış olması, ona arap edebiyatı ile çağdaş dünya edebiyatı arasında köprü vazifesi gören geniş bir perspektif kazandırmıştır. tevfik el- hakim'in bütün eserlerinde kadının etkisini görebilmek mümkündür. onun ilgisi, daha çok kadınlarla ilgili hikâye ve destanlara ya da mısır efsanelerine yönelik olmuştur.tevfik el-hakim'in 1934 yılında kaleme aldığı şehrazad adlı tiyatro eseri, konusunu bin bir gece masalları'ndan almıştır. fransız akademisyenlerinden george lukent(?), bu eseri şöyle tarif eder:
    "bu esrarengiz başlık altında, o bildiğimiz şatafatlı ve süslü bin bir gece masalları'ndan eser yok aslında. bu tiyatro eserinde şehrazad, inci, gerdanlık ve süslü peçeler olmaksızın çekicidir. özelliklerinin, adının veya şeklinin ne önemi var! o, kadın, talih, ilim ve yücelik suretinde tecelli etmelidir. o, bütün bakışların ona yöneldiği ve insani ihtirasların onda yok olduğu yüce ve aydınlık bir zirveden başka bir şey olamaz. şehrazad bir kumul misali her zaman susuzluktan alev alev yanar ve hiçbir zaman suya doymaz." bu eser 1936 yılında fransızca'ya çevrilmş ve 1955 yılında, bir komedi olarak fransız tiyatrolarında sahnelenmşitir.
  • mısırlı ünlü tiyatro yazarıdır.
    bir keresinde sokakta arkadaşları küçük tevfik'i futbol oynamaya davet ederler. doğal olarak kaleci eksiktir ve onu kaleye geçirirler. fakat, tozun toprağın içinde kavga gürültüyle oynanan bu oyun, onun için hiç hoşuna gitmez ve maçı bitirmeden sahayı terk eder ve bir daha futbol oynamaz.

    farklı olmayı seven biri olduğu söyler eserlerinde. ayrıca topluluk önüne çıkmaktan çekinir ve bu yönünü de kendisi eleştirir. diğer eleştirilen bir özelliği de çok cimri olmasıdır, o da bu kötü özelliğini kabul eder ama bunu "tutumluluk" olarak tanımlar.
  • çağrı filminin senaryosunun yazım ekibinde de yer alan mısırlı sanatçı. trendeki derviş kitabı güzel bir gerçeküstü tiyatro denemesidir.
hesabın var mı? giriş yap