• tezinizi adeta kendi egosunun bir uzantısı olarak gören türkiye'dekilerin aksine ingiliz üniversitelerindekiler, sistem icabı, zerre kadar yardım etmez. sizi suya atar, yüzebilirseniz kıyıya çıkarsınız. sorularınızı biriktirip yanına gittiğinizde yüzünüze mal mal bakar. verip vereceği en esaslı ipucu koluyla şöyle "orlar burlar hep bizim" dercesine geniş bir yay çizip şu şu alanlara/yaklaşımlara/konulara bir bakarsan işine yarayabilir, demekten ibarettir. o anda sizin tez konunuzu sanki hiç bilmediğini, tezinizin premise'lerini hiç anlamadığını düşünürsünüz, kıl olursunuz. belirttiği hususlara doğru yelken açtıkça aslında sizi çok çok uzaklardan gözeten bir yönlendirici melek olduğunu ancak farkedebilir, vay be aslında bu mevzuları yalayıp yutmuş da bize ayak yapıyormuş, demeye başlarsınız. ve suratını bir daha ancak bölümdeki hemen hemen bütün hocaların katıldığı tez toplantısı gününde görürsünüz. napalım, adamların olayı böyle. hal böyleyken ortaya çıkan ürün de daha sağlam oluyor tabiyatıynan.
  • ailenizden bir süreliğine de olsa daha yakın olan kişidir.
  • insanı rezil de vezir de edebilendir. kardeş de olabilir kalleş de. evlenilecek kişiyi seçmekten daha önemlidir tez danışmanını seçmek.
  • ogrenci tarafindan secilemez de, kendisine resmen atanirsa sicislarin en buyugu yasanir.
  • kendileri tez süreci ve tez savunması esnasında yaptıklarına göre çeşit çeşittirler.
    tez süreci ile ilgili tez danışmanları üçe ayrılırlar: tezin her şeyine karışanlar, hiç bir şeyine karışmayanlar, bir de gerekli yerlerde müdahale edenler. birincisi sizi çok uğraştırır, danışmandan öte bir şeydir, tezi o kadar didikler ki tezin sizin teziniz mi onun tezimi olduğu anlaşılmaz, her şeyi kendi istediği gibi yaptırır. ikinci tip ise bunun tam tersidir, jüri gününe kadar size hiç bir şey demez, ya da teze ilişkin ciddi bir şey söylemez, katkısı olmaz ama engel de yapmaz. son tip ise en güzelidir, çünkü öğrenciyi yönlendirir, neyin yanlış olduğu konusunda uyarır, böylece jüride çıkabilecek bir sorun önceden önlenmiş olur, ayrıca sadece belli bilimsel ilkeler açısından değerlendirme yaptığı için o tez kişilik olarak da sizin teziniz kalır.
    tez savunma esnasında ise direk ikeye ayrılırlar: ne olursa olsun o tezi kendi tezi bilip savunanlar, ki böyle bir durumda tez büyük ihtimalle geçer, eğer tez hocasının diğer hocalar arasında ağırlığı varsa yüzde yüz geçer. bir de direk satış yapanlar, yani jüri üyeleri eleştirence tezi savunmayıp kenara çekilirler, böylece tez kalır ya da diğer jüri üyeleri överse onlara katılmakla yetinirler, yani tezi siz savunursunuz, geçme ihtimaliniz tezin kalitesi ve sizin savunmanızla ilgilidir.
  • bir tanesi yurtdışına gidip orada yüksek lisansınızı bitirmeniz için gözü kapalı 65bin dolara imza atandır. abladır. canınızın içidir.
    bir tanesi ırkçılık yapıp yapmadığını iddia eden, hayatınızın en kötü günlerini geçirtendir.
    bir tanesi en zor anınızdan elinizden tutup kuyudan çıkarandı.

    en basit anlamıyla da tez konunuza hakim olan kişidir.
  • genelde destek yerine köstek olurlar. "onu da yap, bunu da yap"larla başınızın etini yerler. okulu uzatmanız için ellerinden geleni yaparlar. haa, uzattığınızda da pis bir sırıtmayla "yaa.. tüh.. tüh.. ne kadar kötü" tribi yaparlar. bunun yanında şeker gibi olanları da vardır. onlar ayrı bir yazının konusu.
  • sevgili gibidir. hatta sevgiliden bile fazlasi, anneniz-babaniz gibidir, belki onlardan bile fazlasi. ayrilmak icin sevgilinize mail gonderebilirsiniz, evi terk edecekseniz ailenize mektup yazabilirsiniz ama ona asla. ilerde docentlik sinavinizda juri olursa, hatirlatir o maili/mektubu cunku. en garanti yol okulu birakmaktir.
  • seçmeden önce mutlaka şunları yapın:
    1- bölümdeki diğer lisansüstü öğrencilerin hoca hakkındaki fikrini sormak, subjektif olarak nasıl bilindiğini gözlemlemek
    2- lisansta veya lisansüstünde verdiği en az bir dersine gitmek, akademik olarak nasıl olduğunu gözlemlemek
    3- danışmanım olur musunuz demeden, sırf tanışmak için hocayla görüşmeye gitmek, insani yönünü gözlemlemek
    "kendi algınıza göre" bu üçünden de geçen hoca size büyük ihtimalle sıkıntı çıkarmaz.

    veya sadece 3.yü yapıp hocayla tanışmaya gidin. insani olarak anlaşıyorsanız akademik olarak da bir şekilde halledersiniz.
  • isterse hayatını zindana çevirebilecek güçte olan kişi...
hesabın var mı? giriş yap