• anthony wonke'nin yonettigi, anlatisi ben anderson tarafindan kaleme alinmis 2010 tarihli belgesel.

    a.b.d. onculugundeki koalisyon birliklerinin, afganistan'da bir kasabayi ele gecirmek icin yuruttugu operasyonu anlatiyor.
    tamami catismalar sirasinda cekilmis, operasyonun ayrintilari, olumler, tartismalar, yerel halk, medya, donen dunya.

    12 subat 2010'da afganistan'in guneyindeki marjah kasabasi'ni taliban'in elinden almak icin o gune kadar duzenlenmis en buyuk operasyon basliyor, tam 273 askerle.
    bir isgal operasyonunu adim adim uyguluyorlar; kasabaya inis, karakol edinme, toptan temizlik, propaganda, yerel isbirlikcilere gorevi teslim...

    --- spoiler ---
    ilistirilmis bicimde ilerleyen kamera, bir yerde a.b.d.'li komutanin yakinlarini bombardimanda oldurdugu babadan ozur dileyip eline tomar tomar yesil dolarlari saydigi sahneye geciyor.
    goruntu degilse bile, insanin kalbi donuyor.
    bir de, kopek gibi davranilan afgan askerleri, "sit down!!!" diye bagrilinca oturup agzi acik bekliyor. ama surati bes karis. bugunlerde silahlarini koalisyona dogrultup ateslemeye, cinnet - ofke nobetleri gecirmeye basladilar cokca.
    neden acaba?
    tum propagandaya, rusvetlere karsin, ortalik durulunca yerel halk a.b.d. askerlerine sovmeye, "siz gelmeden buralar daha guzeldi" demeye basliyor. "taliban hic degilse bu topragin otu" diye soyleniyor.
    neden acaba?
    --- spoiler ---
  • ingilizce olarak su adresten izlenebilecek hbo belgeseli:

    https://www.youtube.com/watch?v=b9pq5jz2fd8&t=2s
hesabın var mı? giriş yap