• başarısız bir komedi denemesi.
  • --- spoiler ---

    son zamanlarda tam da bu filmin icerigindekileri sik sik dusunuyordum. zihnimde gecmisteki bazi kilit roldeki gunlerime gidip o gunu degistirebilseydim hayatim nasil olurdu acaba diye.

    bu filmi izlememle buna son vermeye karar verdim. hayatim boyle guzel. acgozluluge gerek yok. *

    --- spoiler ---
  • uzun zamandır hiçbir filmden bu kadar etkilenmemiştim.hayatta aldığımız en ufak kararların aslında bizi ne kadar etkilediğini gördüm, harika bir film kesinlikle tavsiye ediyorum.
  • --- spoiler ---

    filmin ortalarında yerinde biz esas oğlanın annesi oğluna daha önceden bir çok kez hamile kaldığını ve her seferinde düşük yaptığını söylüyor.bizim bu elemanın yeteneğinin ise babadan geçme yani genetik olduğunu öğreniyoruz.filmin sonunda da kadın yeniden düşük yapıyor.yani kadının düşük yaptığı tüm çocukları aslında bizim esas oğlanla aynı kaderi paylaşmış.kadının sürekli düşük yapma sebebi bu.
    --- spoiler ---
  • hayat denilen senaryoda yapılacak kucuk degisiklerin karakterlerin sonlarini nasil degistirdigini temel konu edinmis, temel aldığı fikir bakımından düşündürücü, yönetmenliği ve senaryosu eric bress ve j. mackye grubera ait 2004 yapımı film.

    film bana milan kundera'nin unbearable lightness of being romanindaki einmal ist keinmal sozunu hatirlatti. bu soz bir kere yasanan sey hic yasanmamis demektir. yani tercihlerimiz bizi bir yerlere getiriyor ama eger geri donup onlari degistirme sansimiz olsaydi da yeni tercihimizin mutlaka olumlu sonuclar doguracaginin garantisini kim verebilirin sinamaya uyarlanmis hali oldu bu film benim icin cunku bu soz gercekten cok anlamli ve kafa yakici, nitekim senaristin de kafasi yanmis biraz belli ki ahafsgshs

    --- spoiler ---

    adam gunluklerindeki sayfalari okuyarak hayatlarini mahvdedn anlara geri donuyor ve her seferinde bir seyleri degistiriyor ama hepsinden birileri zarali cikiyor, birini kurban veriyor. bir yerde biri ona su tarz bisey diyor: 'kendini tanrinin yerine koyamazsin' gibi biseydi.
    --- spoiler ---

    insanlar bazen yaratici neden soyle yapmadi neden boyle yapmadi derler ya hani. filmde de adam kendini tanri yerine koyup senaryoda degisikikler yapmaya calisiyo fakat diger oyuncularin nasil hareket edeceklerini ongoremediginden ortaya hep bambaska kotu sonuclar cikiyo, birileri mutluyken birikeri mutsuz oluyo.

    --- spoiler ---

    denedigi son degisiklikte kendisi ve annesi haric herkesin sagkikli ve mutlu oldugunu gorunce artik tek careyi kendini yok etmekte buluyo ve son kez gecmise geri donup anne rahminde kendini olduruyor
    --- spoiler ---

    burasi da spoiler icerir. son denemesinde kendini yok ederek herseyi duzelttigini goruyoruz. herkes birbirinden ayri bir sekilde mutlu, sevgilisi kiz yabanci biriyle evleniyo, tommy normal biri, leni baska bi yerde falan, annesi de evli cocuklu mutlu falan. sacma olan sey su ki , sevgilisi olan sarisin kizin babasi zaten sapikti ve bunun sebebi even degildi ki. nasil oluyo da even'in hic dogmayisiyla bu sorun duzeliyor, burasi hakkaten sacmaydi. yani even her seyi ayri ayri kendi mi yazdi, boyle bisey de gormuyoruz sadece kendini dogumda olduruyo.

    edit:

    --- spoiler ---

    bir entryde kizin durumu acikliga kavusmus;
    "kız cocukla hıc tanısmadı. bu yuzden annesı sehırden ayrılınca o da annesıyle yasamaya karar verdı. eger cocukla tanısmıs olsaydı, kız babasıyla kalmayı tercıh edecektı cocukla aynı sehırde olabilmek için."
  • --- spoiler ---

    bu filmde anladığım iki şey var;

    1- yaşadıkların için sürekli başka alternatiflerinin olması, "bir şansım daha olsaydı" cümlesinin gerçekleşebilir olması aslında hiç de güzel bir şey değil, bilhakis sıkıcı. kendini hayatına hapsolmuş ve sürekli kısırdöngü içinde kaybolmuş hissettirir insana. pişman da olsan her şeyi bir kere yaşayacaksın.

    2- psikopata bağlamış çocuklarda resim yeteneği gelişmiştir. kırk yıllık ressamlar gibi resim yapabilecek kabileyette olması, o yavrucağın sürekli paralel evrende gezinmesinden kaynaklıdır. bu tip paranormal mevzular insanların resim kabiliyetine direkt etkiler, çocuklar resim yapmaktan başka bir şey düşünmez olur.

    --- spoiler ---
  • bir filmi iki kez izlersin ya sevdiğin için, ama ilkinde izlediğin hazı yaşayamazsın, işte bu film tam tersi ikinci kez izlediğinde daha çok haz alacağın bir film, kanaatimce ınterstellar da bu filmden biraz etkilnmiş gibi görünüyo hafiften.
  • '' keşke geçmişe dönüp yaşadığım olumsuz olayları değiştirebilsem, yok edebilsem " düşüncelerine sahip olan insanlara (ki hepimizin zaman zaman böyle düşünceleri olmuştur) göz kırpan film.

    --- spoiler ---

    filmin başrol oyuncusu (bkz: evan) geçmişe gidip, geçmişte yaşadığı olumsuz durumları değiştirmeye çalışıyor ancak işler beklediği gibi gitmiyor. bir olumsuzluktan kurtulayım derken başka olumsuzluklarla mücadele etmek zorunda kalıyor. geçmişinde yaptığı ufak değişiklikler, kendisinin ve etrafında bulunan insanların hayatlarında büyük değişimlere, sorunlara sebep oluyor. ( the flash dizisinde de süper kahramanımız zamanda yolculuk yapıyor ve yaptığı yolculuk birçok soruna sebep oluyordu. sanırım senaristler "geçmişi boşverin, geçmiş geçmişte kaldı, geleceğe odaklanın" demek istiyorlar. *)

    film, bir bakıma "hayatın tüm kontrolünün insanın elinde olmadığı" mesajını veriyor aslında. ki kontrol elimizde olsa dahi hayatı dört dörtlük yaşamamızın mümkün olmadığını gösteriyor.
  • muhteşem ötesi bir filmdir. kendileri beni derinden etkilemiştir.
  • en ufak bir şeyin bile önemli olduğu teoridir. kaos teorisinden gelir; bir kelebeğin kanat çırpışı dünyanın öbür ucunda bir yerlerde tayfunlara sebep olabilir, belki uzun zaman alir ama olur. ufacık bir değişimin geleceği yeniden yazması şeklinde de açıklanabilir.
hesabın var mı? giriş yap