• uygulama konusunda tüm teknik yeterliliğe rağmen, iş kalitesini hala uygulayan kişinin kabiliyetine bırakan kaynak teknolojisinin -bence- ulaştığı son noktadır. oluşturulan ark içinde dolgu malzemesi eriterek iki kaynak ucunu birbirine yakın tutma fikrini üreten mühendise buradan saygı ve selam yollamak isterim (mühendis olduğunu varsayıyorum).

    endüstri güzel şey efendim. endüstri konusunda çalışmak ise apayrı bir güzel. ama nerde bizde o şans?
  • ingilizlerin tungsten inert gas açılımlı kaynak metodudur. almanlar ise tungsten elementine wolfram derler bu yüzden almancası wig'dir. kaynak ucu ergimeden kaynak işlemi gerçekleştiğinden gayet başarılıdır.
  • tungsten inert gas açılımı olan bir kaynak yöntemidir. özellikle aleminyum alaşımları ve paslanmaz çeliklerin kaynağında kullanılır. soygaz olarak amerikada helyum, avrupa ülkelerinde ise argon kullanılır. bizde sanayide argon kaynağı olarak bilinen kaynaktır. argon gazı ile ark, helyumda olduğundan daha çabuk tutuşur ve daha kararlı olur. ancak helyumlu ark daha şiddetlidir.
  • acilimi tungesten inert gas olan kaynak cesidi. otomatize edilmedigi taktirde oldukca ustalik gerektiren bir kaynak turudur en buyuk avantaji kaynagi yapan kisiye kaynagi istedigi gibi manipule etme imkani verir. mesela kaynaga baslamadan once parcalari isitabilir, istedigi yere fazla dolgu malzemesi koyar gerek gormezse hic koymaz.
  • itina gösterilmesi gereken yerlerde paslanmaz elektrotla kaynak yerine kullanılan kaynak çeşididir.
  • -gı. farsça. kılıç, ustura, bıçak gibi kesici âletler anlamına gelir. bakî' den geliyor o vakit:
    ''tigîn açardı düşmene zahm- ı zebanları.''
  • 250 amper üzerinde akımlarda yapan makinasıını bulmak imkansız gibi bir şey. 6 tane sanayi gezersiniz herkes birbirine gönderir amma velakin bulamazsınız. tez yazacaklara uyarımdır, kafayı yememek istiyorsanız ince malzemelerle (8mm filan mesela, 15 mm değl) çalışın benim gibi doğru akım düz kutuplama çalışacam diye kendinizi heba etmeyin.
  • bu kaynağı yapan eski tip makineler var. 400 amperlik. yeni nesil elektronik cihazlarda bu ampere çıkan makine pek yok. varsa da çok pahalı. sırf bu sebepten dükkandaki 20 yıllık eski püskü kaynak makinesine gözümüz gibi bakıyoruz. 25 mm sacın kaynağını kesintisiz saatlerce yapabiliyor.
  • bu kaynak yönteminde elektrod, dolgu malzemesi değildir (elektrodun dolgu malzemesi olduğu yaygın yöntemler için (bkz: elektrik ark kaynağı), (bkz: gazaltı kaynağı), (bkz: tozaltı kaynağı)). tig elektrodu erimeyen/tükenmeyen elektrod (non-consumable electrode) olarak adlandırılır. elbette bunun tükenmezliği, tükenmez kalemin tükenmezliği gibidir. kaynak yapıldıkça elektrod ucunun bilenmesi gerekir ve bir süre sonra yeni bir tungsten elektroda ihtiyaç duyulur.
  • paslanmaz metal ve boru isinde cok kullanilir. dis görunusun önemli oldugu islerde en avantajli kaynak turudur cunku silmek gerekmez.
hesabın var mı? giriş yap