424 entry daha
  • son sınavda açılan kadrolardan sonra lisede benimle aynı dönemden 2 kişinin tıp fakültesini bitirdikten yaklaşık 8 yıl sonra uzmanlık eğitimi almaya hak kazandığı sınav.

    özet

    not: bu entry beyin cerrahlarına ve kardiyologlara bir eleştiri içermemektedir. ki haddim değil zaten. yakın arkadaşlarımın biri tus'ta derece yapıp beyin cerrahı oldu. yakın zamanda doçent olacak. bu entry'de bahsettiğim 2 kişiyle 4 sene boyunca aynı dönemde okuduğum için ne kadar boş adamlar olduklarını biliyorum. tus'un ne kadar işlevsizleştirildiğini anlatmaya çalıştım. türkiye'nin en iyi kliniklerinden birinde çok kaliteli hocalardan uzmanlık eğitimi aldım. ben girdiğimde tek kadro açan bölüm son tus'ta 10'un üzerinde kadro açtı. hocalar ne kadar kaliteli olursa olsun bu kadar adamın bu altyapıyla doğru düzgün eğitim alması imkansız. kalite çok düşecek maalesef.
  • eylül 2022 tus'unun kadroları da açıklanmış. geçen tus'ta olduğu gibi, eğitim kalitesi ve kliniklerin altyapısı düşünülmeden orantısız şekilde fazla kadro açılmış.

    radyoloji uzmanıyım. asistanlık yaptığım sürede bizim bölüm her tus'ta standart 1 kadro açmıştı. son 2 tus ile 1 yıl içinde 20 kadro açıldı. uzmanlık eğitimine başladığım gün bölümdeki en üst kıdemdeki asistandan, bitirdiğimdeki en çömez asistana kadar herkesi toplasak 20 kişi anca yapıyordu.

    hastanede bulunan 7 ultrason odasından 5'inde hocalar ve uzmanlar ultrason yaparlarken bir tanesinde asistanlar ultrason öğreniyor son odada da kendileri ultrason yapıyorlardı. şu 1 yıl içinde gelen 20 kişiye nasıl bir planlamayla ultrason öğretecekler bilemiyorum. mevcut altyapıyla hepsinin ultrason öğrenmesi 3-4 yılı bulur muhtemelen. kaldı ki daha tomografi-mr raporlamak ve hatta girişimsel radyolojik işlemler yapmak gibi öğrenmeleri gereken daha üst düzey şeyler var. benim zamanımda girişimselde aynı anda nadiren 2 asistan bulunurdu. genelde tek kişi olur ve bölümde bulunan 3 salonun birinde aktif olarak sürekli işlem yapardı. bu kadar kişiye bu altyapıyla böyle kalifiye işler öğretmek mümkün değil.

    diğer bölümler için de benzer şeyler geçerli. hatta cerrahi branşlarda asistanlar arasında şu an bile vaka kapma yarışları varken önümüzdeki yıllarda neler olur tahmin edemiyorum. asistanlık hayatları boyunca girecekleri ameliyat sayısı en iyi ihtimalle beşte birine düşecek. bazı özellikli ameliyatları hiç göremeyecekler. her alanda olduğu gibi sağlıkta da kalite bilinçli şekilde aşağı çekiliyor. bakalım ne olacak.

    (bkz: #143022478)
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap