• güneş sisteminin belki de en ilginç cismi titan. evet, üzerinde barındırdığı yaşam ile belki dünya çok daha ilginç ama, dünyayı devre dışı bırakalım şimdilik.

    titan, başka bir gezegenin uydusu olmasına rağmen, merkür'e eşdeğer büyüklüğü ve "şu kadarcık uyduda ne işi var" diye düşündüren; azot ve metandan oluşan atmosferi ile benzersiz. şöyle ki, güneş sisteminde yer alan gezegenlerin yüzlerce uydusu var ve bunlardan bazıları titan kadar büyük olmasına rağmen hiçbirinin içinde mevsimler yaşanan, yağmurlar yağan, rüzgarlar esen bir atmosferi yok. hatta ve hatta, "ne güzel gezegenler" dediğimiz merkür ve mars'ın söz etmeye değecek bir atmosferi bile yok.

    üstelik titan'ın atmosferi o kadar yoğun ki, yüzeydeki basınç dünyada olduğundan bile fazla. peki, kütleçekimi neredeyse ay kadar olan, bir manyetosferi bile bulunmayan ve üzerinde yaşam olmadığını düşündüğümüz bu uydunun nasıl böyle kalın bir atmosferi var. şimdiye kadar merkür ve mars'ta olduğu gibi güneş rüzgarlarının titan'ın atmosferi silip süpürmesi beklenirdi. oysa orada sapasağlam duruyor.

    bu duruma verilebilecek tek bir cevap var; titan'ın atmosferi sürekli yenileniyor. yani kaybettiği azot ve metanın yerine sürekli yenileri geliyor. başka bir deyişle titan, tıpkı dünya gibi volkanik açıdan hala aktif. yahut yüzeyinde, atmosferdeki metanı yenileyecek bazı kimyasal, belki de biyolojik tepkimeler gerçekleşiyor. böyle olunca, -180 derecelik yüzey ısısına sahip bu gezegende metana bağlı bir yaşam olup olmadığı gibi bir soru geliyor akla.

    bu arada belirtmek lazım; metan iyi bir sera gazıdır. normal şartlarda metan olmasaydı titan'ın yüzey sıcaklığının -200 santigrat derece civarında olması gerekirdi. fakat metanın yarattığı sera etkisi sonucu yüzey olması gerekende 20 derece kadar daha sıcak, çünkü atmosfer güneşten gelen ısıyı hapsediyor ve titan olması gerekenden daha sıcak bir hale geliyor. bu hapsedilen ısı da, titan'ın kendi içinde dengeli ve karmaşık meteorojik faliyetler göstermesi için yeterli oluyor.

    yine titan, uydusu olduğu satürn'e kütleçekim kilidi ile bağlı olmasına rağmen, düzenli olarak gece ve gündüzün yaşandığı bir yer. tabi günler ve geceler biraz uzun. aynı yüzü sürekli satürn'e dönük olmak zorunda olan titan'da günler ve geceler 7'şer gün civarında sürüyor. yani 7 gün gündüz, 7 gün gece. bu uzun dönüş de, yıllık mevsim değişiklikleri haricinde daha kısa dönemli fakat düzenli hava değişimlerine neden oluyor.

    bence üzerinde üs falan kurmaya değer bir yer. soğuk ve bildiğin gaz kokuyor ama yaşanır burada. biz görmeyiz ama, önümüzdeki 100 yıl içinde kurarlar zaten buraya bir üs.
  • üzerinde bir üs kurulsa bile şahsına ulaşmak acaba kaç yıl alır diye diye düşündüğüm uydu.

    ayrıca kenan şeranoğlu nun kurduğu saadet zinciriydi ki şahsının garip ceketi, elinde purosu ve viskisiyle kendi etrafında dönerek dans etmesi benim için gayet güncelliğini koruyan bir hadisedir.kıymeti bilinmeyen değerlerimizden.
  • bir tarım ilacı. içinde ne var hep merak ettim. çocukluğumda ürperten şişesiyle dikkatimi ve saygımı kazanırdı. "bunu yiyen böcek ne ölür be" diye düşünür dururdum. bilen varsa yardım etsin lütfen. ne var lan şunun içinde? (wikide bir şey yok)
  • jaguar'ın yerine yenilenen hesap/işlem birimi. farkı ise cpu yerine ekran kartı işlemcisi olan gpu kullanılması. bu sayede birim zamanda hem daha çok işlem yapılacak hem de birim hacim çok daha azalacaktır.

    http://www.ntvmsnbc.com/id/25393288/
  • knight online'da monster ve server ismi.
  • şu zamana kadar insanoğlunun yüzeyine cisim indirebildiği (bkz: huygens) en uzak gök cismidir.
  • üzerinde bir denize dökülen nehir sistemi keşfedilmiş uydudur. böylece ilk defa dünya dışı bir yerde sıvı bir akarsu sistemi görüntülenmiş olmuş. ilgili bilgi ve görüntü için http://www.nasa.gov/…ssini/multimedia/pia16197.html
  • bunlarin disi olanlarina titanesses diyorlar.

    erkek titanlar; oceanus, hyperion, coeus, cronus, crius ve iapetus.

    disi titanlar; mnemosyne, tethys, theia, phoebe, rhea ve themis.

    daha sonra bunlar arasindan coluk cocuga karisanlar da olmus.
  • mevcut dedikodular oyunun bilim kurgu özelliklere sahip olacağını söylüyor. panda'nın etinden, sütünden yeterli faydayı aldıklarına inandıklarında inceden bir-iki resim gösterirler artık 1-1,5 sene sonra.
  • blizzard china'da yönetici olarak çalışan ye weilun isimli şahsın* 2010 yılında sızdırdığı şu plana göre 2013'ün son çeyreğinde world of warcraft'ın beşinci expansion paketiyle birlikte çıkacak olan "next-gen mmo".

    olay biraz ilginç, çünkü blizzard'ın wow'la ilgili rutini şimdiye kadar hep bir yıl paketin duyurulması, ertesi yıl çıkarılması şeklinde ilerledi. ancak bu plana göre, bu yılın sonunda yeni paket çıkacak. yani biz bu yaz yeni paketin adını öğrenmeyi beklerken, bir anda ta kendisiyle de karşılaşabiliriz. ortada henüz bir duyuru ya da başka bir şey yok. blizzcon 2013'ün bu yıl düzenleneceği kesinleşti, tarih henüz belli değilse de yine ağustos-eylül-ekim civarı olacaktır yüzde doksan.

    ben böyle bir şeye pek ihtimal vermiyorum. bana kalırsa bu yıl yine yeni expansion'ın duyurusu yapılacak, önümüzdeki yıl da paket gelecek. zaten blizz'in yavaşlığı hepimizin malumu. bir de wow ve titan'ın yakın dönemde çıkıp birbirine rakip olma durumu var fakat mike morhaime ikisinin tamamen farklı oyunlar olacağını ve birbirlerinin önünü kesmeyeceklerini söylemiş.

    aynı tabloya göre world of warcraft the movie'nin de 2012 son çeyrekte çıkacağı gösterilmiş fakat henüz yönetmen bile belli değil. sadece varian wrynn'i mark hildebrandt'ın canlandıracağını biliyoruz. o da ancak kılıç talimi yapıyor şu anda.

    http://www.mmo-champion.com/…ng-we-know-about-titan
hesabın var mı? giriş yap