• çocukluğunu çocuk gibi yaşayan nesildir.

    rahmetli dedem bankacılıktan emekli olduktan sonra katarakt oldu ve toplu iğnenin ucu kadar görürdü ama öyle bir yapardı ki, boyamaya falan başlamıştı artık, renkli renkli tornetlerimiz vardı mahallede. her şeyi kendisi hazırlar ve hediye ederdi. hatta en son bana yaptığı torneti ayakta kullanabiliyordum, yani scooter gibiydi. o kör gözüyle yabancı kanallarda görmüş çocukları, o da yapmış. hey gidi günler, şaad ol dede.
  • efsane değildik sadece fakirdik be dedirten başlık. çünkü iyi hatırlıyorum kaykay vardı mahallede birinde. bu nesil aynı zamanda kışın karda poşetle yokuştan kaymıştır.
  • tebessüm ettim :)
  • sadece tornete değil, onun tekersiz olanına bile bindim!

    9-10 yaşlarında 4 salak köyde mal beklerken can sıkıntısından bi gürgenin 2 büyük dalını keser. alt kısımlarına gelecek yerlerin kabuğunu güzelce soyar, ifteriyle kayganlaştırır ve kendini yokuş aşağı serbest inişe bırakır. çok keyiflidir ta ki tarlanın dibindeki dikenliğe kadar.

    1. ayın sonunda hala götümden başımdan diken ayıkladığımı hatırlıyorum.
  • dönmeyen bilyeler için evdeki zeytin yağını hiç ettiğimiz yegane gürültülü lokomotifimizdir tornet.
  • şimdikilerin stres çarkı olarak çevirdikleri oyuncağın büyüğüne tornet tekeri denilirdi.

    yapılışı; bir tahta yontularak tornet tekerine geçirilir. ön tarafta tek, arka tarafta iki tane teker takılırdı. önde ki tahtanın tek tarafı çakılır diğer tarafı ise serbest olurdu ve ayakla sağa sola çevrilen bir direksiyon görevi görürdü. üst taraf tek parça ya da iki-üç tahtanın birleşimiyle oturak görevi görürdü.

    hey gidi günler. o günlere dönebilmek için neler vermezdim.
  • fakir çocuğunun hayallerini süsleyen ferrari gibiydiler. bunların büyük bilyalı rulman ile yapılanları abartısız üç beş kilometre öteden "ben geliyorum" dediği için, mahalle teyzeleri tarafından nefret edilirdi. yokuş aşağı inerken, tahtadan yapılan el freni hayatta kalmamızı sağlardı. hey gidi hey.
  • zamanın efsane araçları akülü araba yokken bunlar vardı ama herkeste olmazdı mahallede bir tane gördük mü hayalini kurardık hiç binmek nasip olmadı ama efsaneydi
  • tor-net çok hızlı bir yazılımdı. yokuş aşağı kayar gibi ilerlerdik bu ağda.

    aradığımız her korsan ürününü burada bulabilirdik.

    hey gidi hey, bilyasına yandığımın net'i!
hesabın var mı? giriş yap