• yoktur.

    arada bir kisim afedersiniz developer boyle islere kalkisir. bunlar hemen boyunun olcusunu alir vazgecer. sebebi ise ulkede oyun yapmaya yonelik bakis acisidir. mesela kendi ios oyununu tanitan adamin actigi sayfaya bile "bunun bedavasi yok mu?" diye mesaj atanlar olur, oyun yapmaya devam edebilmek icin para kazanmak zorunda olan, dolayisiyla dunya geneline satis yapabilmek icin ingilizce isim secen adama "bu turkce degil ne destek olucam" denir, turkce yapilsa bu sefer "olmamis ben daha iyisini yaparim" denir. kisacasi altyapi yetersizligi, oyun yapimi konusunda ciddi bir egitim kurumu/oyun firmasi olmayan ulkede bir de bu tarz yaklasimlar olunca sonuc kacinilmazdir. bu durum 80'lerden beri boyle gelmis boyle gider. halbuki biz oyun yapmayi da iyi biliriz.

    niye sektor olmadigi hakkinda kucuk ipuclari icin; (bkz: #39672051) (bkz: #39672382) (bkz: #39677785) (bkz: #39692505) (bkz: #39692554) (bkz: #39692574) (bkz: #12908953) (ulan bu nasil kucuk ipucu?)
  • sektörün daha küçük olduğu dönemlerde lale savaşçıları ya da mevlüt dinç gibi güzel örnekleri çıkaran ancak windows ve gelişen grafik ortamların sayesinde hollywood bütçe ve kalitelerine yaklaşan masaüstü ve konsol oyunlarının gelişmesiyle yok olan bir sektördür.

    bu ülkeden ne zaman interstellarvari filmler çekilir o zaman gta çıtasında masaüstü ve konsol oyunları çıkmaya başlar. farcry var denilebilir ama o da mesut özil türk futbolunun yetiştirdiği en büyük yetenek demek gibi bir şey oluyor...

    günümüzde ise mobil oyunlarla birlikte tekrar dos dönemindeki gibi görsellik yerine oynanabilirliğin ön plana çıktığı oyunlar geldi ve mobil oyun kısmında birilerinin birşeyler yapabilme potansiyeli var.

    desktopta birşeyler yapmak için biz de çok uğraştık. zamanında 4 milyon karakter uzunluğundaki cm çevirileri yapıldı, sonunda parayı yazıcıoğlu esnafı daha önce orjinalini sattığı oyunu türkçe altyazılı olarak tekrar satarak tekrar ihya oldu.

    o dönemde ne bir sponsor ne bir yatırımcı oyun işine yatırım yapmadı. en fazla ilerlememiz tff için yapılan ama atıl bir biçimde kenarda kalan türk futbol tarihi yazılımı oldu o da 2002 dünya kupası'nın zafer sarhoşluğu ile bir kenara atıldı kaldı...

    özel sektör ve melekler konusuna hiç girmeyim daha da içinizi karartmayım.

    konsol ve masaüstü kısmı için o büyük sermayeleri bulmak hayal. yemeksepeti'ne geçen ay bırak 100 milyon doları 10 milyon dolar yatırım yapacak adam çıkmazdı. ne zaman 589 milyona satıldı ondan sonra keşke yatırım yapsaydık diyen yatırımcılar var bu ülkede.

    milli piyangodan vs. büyük ikramiye çıkmadan büyük sermaye gerektiren konsol ve desktop oyunlarını yapabilmeniz hayal. tabii hedefiniz gerçek bir oyun şirketi olup para kazanmaksa. o yüzden konsolu ıskalayıp mobile odaklanmakta fayda var.
  • 10 küsür senelik ekşi sözlükte bile başlığı yeni açılıyorsa varın gerisini siz düşünün.
    hakkında daha iyisini dilediğim ve beklediğim sektör.
  • kan ağlayan bir sektör. taleworlds'ten başka adam gibi bir şeye rastlamadım. arasan bissürü firma çıkıyor karşına ama biraz detaylı bakınca ya çoktan kapanmış, ya inaktif, ya dünya yalanı bir oyuna para yatırıp batmış vs vs üzücü şeylerle karşılaşılıyo. ufak ufak bi şeyler yapanlar yok değil ama onlar da kolay temiz para nerde varsa oraya kaymış hep, "sosyal oyun" denen illetin peşindeler.

    yok mu ulan bu ülkede doğru düzgün bir oyun firması?

    (bkz: taleworlds)

    bu sektörle ilgili bazı bilgilere şurdan da ulaşabilirsiniz:

    (bkz: türk oyun stüdyoları)
  • üniversitelerin dikkatini yeni yeni çekmeye başlayan sektör. lisans ve yüksek lisans bölümleri açılmaya başlandı. türkiye coğrafi konumu açısında inanılmaz fırsata sahip. avrupa ve amerika kültür olarak arap kültürüne çok uzak. ülke içinde kurulan başarılı firmalar avrupadan hemen destek bulabiliryorlar. halihazırdaki oyunları veya avrupada tutmuş oyunları kültürel bir düzenleme ile tekrar hazırlayıp piyasaya sürüyorlar.

    bu zamana kadar doğru düzgün gelişmeme nedeni ise üniversitedeki programlama eğitimlerinin berbat olması. oyun, programlama açısında çok ciddi kafa patlatılması ve bilgi birikimi istiyen bi oluşum. hali hazırdaki hiç bir üniversite bu düzeyde eğitim veremiyor. türkiye' de oyun firmalarının azlığı ve mevcut firmalarında kalife eleman yetiştirmekdense sadece var olanları tercih etmesi gelişimi köreltiyor.
  • dünyanın her yerinde üretilen başarılı indie oyunları görüp neden türkiyeden çıkmadığını düşününce bulabildiğim cevap şu: bu adamlar gökten inip de oyun yapmamış, limbo olsun crusader olsun world of goo olsun, neredeyse benim gördüğüm her örnekte daha önce bir oyun firmasında çalışmış tecrübeli insanlar çalıştıkları yerden bağımsız olarak oyunlar geliştirmişler. heralde bizdeki eksiklik böyle insanların pişebilecekleri ortamların olmaması. tek sebep değil tabi ama önemli bir sebep olduğunu düşünüyorum.

    çok anlayamadığım bir şekilde hiçbir girişimcinin de girmek istemediği bir sektör heralde. mevcut firmalar da genelde birkaç kişinin büyük emeğiyle kurulmuşlar sermayeden çok.
  • herkes bir lira verse'yle düzelmeyecek olan sektör
  • çeşitli futbol oyunlarında türkiye milli takımı veya türk klübü aramak; savaş oyunlarında ise osmanlı veya türk bayrağı, en olmadı ay yıldız bulunan bir ırk aramaktan ibaret sektördür. elalemin yaptığı oyun içerisinde "bizi nasıl yaptılar ki" sorusunu sorduran sektördür.
  • genelde indie oyun geliştirenlerin oluşturduğu sektör.
    ayrıca yapımcıların çoğu oyunlarını ingilizce olarak piyasaya çıkarttığı ve yapımcı oluşum ismini türkçe seçmediklerinden dolayı bazı oyunlar türk yapımı olsa dahi anlayamamamıza sebep oluyor.

    (bkz: peak games)

    ayrıca oyun kültürünün tam olarak gelişmemiş olması da etkilidir.dolayısıyla çoğunluk tarafından oyun oynamanın ve oyun yapmanın hazzının, kendi hayal dünyasından bir ürün ortaya çıkarmanın zevkine varılmadığından olaya ticari olarak bakılmaktadır.
    bir oyun yaparken uzun vadede düşünmeyip kısa vadede para kazanmayı amaçlamak oyunun kalitesini de düşürüyor tabi ki.
    öncelikle yapan kişi oyundan zevk almalı ve işte bu oldu diyebilmeli.

    edit: ekleme
  • gelişmemesi imkansızlığa ne kadar bağlanabilir bilmediğim sektör. bir çok indie oyun geliştiricisi açlıktan gebererek cebinde pek para olmadan ortaya birşeyler koymaya çalışıyorlar.

    öyle deyince ama aklıma yurt dışında turnuva kazanan oyuncusunun parasını "kumar" olarak gören ve onu dışarıdan arsa satmış gibi göstertmek zorunda bırakan güzide ülkemiz de geliyor.

    deiste ateiste allah kurtarsın dedirten ülke bu naparsınız.
hesabın var mı? giriş yap