• cumhuriyetin ilanından bir yıl sonra modern eğitim dallarında yetişmiş eleman sıkıntısının kendisini hissettirmeye başlamasından dolayı yetenekli ancak maddi durumları yeterli olmayan, branşlarında yüksek öğrenim düzeyinde ihtisas yapmaları için avrupa'daki okullara gönderilme programına dahil olan kişilerdir.
    bu konudaki teklif atatürk’ün isteğiyle 1923 yılı hükümet programına konuldu. 29 ekim 1924’te yani cumhuriyetin birinci kuruluş yıldönümünde açılan maarif vekaleti’nin (milli eğitim bakanlığı) avrupa sınavıyla uygulama hayata geçirildi.
    gönderilen kişilerden bazıları:

    cahit sıtkı tarancı (şair)
    remziye hisar (kimyacı)
    ekrem akurgal (arkeolog)
    enver ziya karal (tarihçi)
  • kansu şarman'ın, yukarıdaki entiride belirtildiği gibi, cumhuriyet'in ilk yıllarında yurtdışına yollanan öğrencileri ele aldığı kitabının adı. türkiye iş bankası kültür yayınları tarafından yayımlanmıştır. ilk baskısı şubat 2005 tarihinde yapılmıştır.
  • 1416 sayılı kanunla yurt dışına gönderilen ilk öğrencilerin yurt dışı yaşamlarının nasıl geçtiğini anlatan kitap. 1950 öncesi meb'in arşiv kayıtlarının yangınla yok olması ayrıca üzücü bir olay. günümüzde (bkz: ylsy) bursunun kökeni buraya dayanıyor.
  • cok merak ettigim bir konuda yapilmis arastirma. merakla basladim okumaya, bekledigimden daha guzel bir uslupla yazilmis.
  • şimdi diyanet işlerine yüz öğrenci kontenjan ayrıldığını görünce eseflenerek hatırladığım kitap. atatürk, cumhuriyetin kurulduğu dönem hem bilim hem sanat alanında paramız var-yok dememiş seçmiş göndermiş en iyi öğrencilerden. döndüklerinde de torpili var mı yok mu bakılmamış derhal işe başlatılmış güzel yerlerde. oysa şimdi yök ve üniversiteler ya hiç iş vermek istemiyor bu bursla dönenlere ya da hakettikleri ünvanları alabildiğine geciktiriyor. mecbur kalırsa iki yıllık yüksekokullara sallıyor, oralarda mobbinge maruz bırakıyorlar. kurumlara dönenlerin de çok farklı olmadığını duyuyoruz. milyonlarca dolara yetiştirilen bilimadamlarına fotokopi çektirmeyi, eziyet etmeyi reva gören zihniyet noktasına ulaşmıştır cumhuriyet. yüz yıl için az mesafe sayılmaz.

    (bkz: ylsy)
    (bkz: meb bursu)
  • "sizleri birer kıvılcım olarak gönderiyorum. volkan olup dönmelisiniz" telgrafıyla uğurlanan promethe’lere, vatansever ve idealist milli eğitim bakanımız mustafa necati’nin yazdığı mektup da aynen şöyledir:

    "aziz genç, önünde yeni ve feyizli bir ufuk açılmıştır. bu ufka doğru çok kuvvetli bir şevk ve heyecanla atlayacağından eminim. gideceğin ilim ve irfan diyarında yılmak bilmeyen hudutsuz bir azim ile çalışmak hem vazifen ve hem de borcundur. bulunacağın yerlerde her şeyden azami nispette istifadeyi düşünmekle beraber, bir türk gencine yakışacak bir surette hareket ederek etrafında bulunanların muhabbetini, takdirini kazanmalısın. seni aziz vatanın birçok umutlar besleyerek ne azim ve fedakârlıklarla gönderdiğini unutma. ona göre çalış. yolun açık olsun. muvaffakiyetler dilerim.”

    (bkz: sizleri birer kıvılcım olarak gönderiyorum)
hesabın var mı? giriş yap