• "son yıllarda, türkiye’nin birleşik arap emirlikleri’yle yaptığı ticaretin hemen tümünü altın oluşturuyor. ve türkiye, bae’den 122 ton altın satın alıyor, bunun 95 tonunu aldığı ülkeye geri satıyor. bu ticarete ne ad verilebilir?

    bir ülke, ithal ettiği malı alıp işleyerek yani katma değer üreterek başka bir ülkeye ya da malı aldığı ülkeye satabilir. buna kazanç sağlama deniyor. ancak, bir ülke, aldığı malı hiç işlemeden aynı niteliklerle aldığı ülkeye satmaz. böylesi bir alım-satımın dünya ticaretinde örneği yok? birleşik arap emirlikleri’nden külçe altın alıp külçe altın satarak (ya da satıp alarak) ne yapılıyor? uygulamanın amacı nedir?

    külçe altınlar eşzamanlı olarak alınıp satılıyor. yani, aynı ay (belki de hafta hatta gün) içinde alınıp satılıyor. bu gün alınıp 3 ay sonra satılmıyor. “herşey aynı ay içinde olup bitiyor”

    türkiye, altın üreticisi bir ülke değildir. mücevher imalatı ya da darphane için külçe altın ithal etmektedir. durum buyken, katma değeri yani kazancı olmayan bir işe girişmiş görünüyor. ekonomi dışı bu girişim neden ve nasıl bir dış ticaret verisi olarak gösteriliyor?

    ithal edilen külçe altını, aynı miktarda ve aynı zamanda ihraç etmek demek, bu ilişkide ödeme yapılmıyor demektir. ithal edilen altınlar ihracatla iade edilmiş oluyor. kağıt üzerinde görünen budur.

    bedeli alınmayan ya da ödenmeyen bir malın, ödemeler dengesi üzerindeki etkisi nedir? ihracat yapılıyor ama geliri girmiyorsa “bilinmeyen bir çıkış” gibi görünmeyecek midir?"
  • ihracat teşviği alınan ürünlerde, gümrük vergisi yok ise, bu çok karlı olabilir. gümrük vergisi vermeden ülkeye soktuğun metayı, sadece taşıma masrafları karşılığında tekrar aldığın yere gönderirsen (ki yükte hafif pahada ağır bir metayı seçilir ise karlı görünüyor), iki ülkedeki bahse konu meta miktarı değişmiyor; ama alışverişi yapan firma devletten teşvik alıyor. ihracat teşviği çift taraflı ise tadından yenmiyor. ayrıca bu alışverişler kdv den muaf. (ahkam kestiğim için özür dilerim; hakim olduğum bir mevzuat değil ihracat-ithalat vb konular.)
  • 2012 yılında iran’da yaşamaktaydım ve altın fiyatları uçuk bir şekilde sadece iran’a has bir şekilde artmıştı. öyle ki iran’lı arkadaşlarım havaalanında yutdışına çıkacakların yüzüklerini bile devletin aldığını söylüyorlardı. o gün öğle vakitlerinde tv izlerken bir haber çıktı. atatürk havaalanında 30 ton altın yakalandı diye. haber sadece bu kadardı. ayrıntı falan da yoktu. akşam haberlerinde ise o altınların iran’lı işadamı reza zarrab’ın olduğu ve birleşik arap emirlikleri ile altın ticareti yaptığından falan bahsediyordu. iran bilindiği gibi ambargolu bir ülke. bae ise serbest bölge bildiğim kadarıyla. velhasıl kelam bu haberleri dinledikten bir kaç gün sonra iran’da altın fiyatları normal seyrine dönmüştü. sanırım bae ile değil de bu altın ticareti iran ile alakalıydı.
  • taşimasu ile başlayan bir japon atasözü vardı ama dilimi döndüremedim..
  • yeni türkiyede kimsenin açıklayamadığı ve ilgilenmediği mevzudur. yeni türkiye gerçekten güzel.
hesabın var mı? giriş yap