• "rock'n roll buralara nasıl geldi, öncesinde neler oldu ve 70'li yıllar nasıl bitti" gibi sorular üzerine hazırlanmış bir kaynak.

    ayrıca 60 ve 70'lerde çıkmış olan 700 kadar plak kapağını da toparlamış olması açısından, sahaf ve plakçıları dolaşırken çantada gezdirilmesi iyi olacak eserdir

    http://twitpic.com/djbo8v

    esen kitap / kapak tasarım: mazhar bilgiç
  • "saykodelik yıllar" alt başlığında hazırlanan 1. cilt şu bölümleri içermektedir;

    zenci velvelesi:
    ülkemizin caz tarihi mütareke yıllarında istanbul’a bir saksafonun gelmesiyle başlıyor. çıkış merkezi new orleans olan caz dünyaya yayılırken bizim buralara da hemen ulaşmış. halk bu müziğe önceleri “sinir müziği”, “yamyam müziği” ve “zenci velvelesi” gibi adlar takmış. 1950’ler biterken celal ince, ilham gencer ve erol büyükburç popüler müziğe ilk yön veren isimler olmuş.

    abidik gubidik twist
    1957’de deniz harp okulunda ilk rock’n roll grubunun kurulması ve erkin koray’ın gs lisesi'ndeki konseriyle rock’n roll ülkemizde etkisini gösteriyor. barış manço 1962’de vinil plak dönemini başlatan isimler arasında yer alıyor. twist salgını sinemadan modaya her yanı sararken, 1964’de tülay german’ın “burçak tarlası” adlı plağı ve 1965’de hürriyet altın mikrofon yarışmalarıyla “anadolu pop”un temelleri atılıyor.

    saykodelik yillar
    70’li yıllarda barış manço, cem karaca, erkin koray ve moğollar’ın başa yazıldığı onlarca isimle “anadolu pop” yükseliyor. avrupadan katmandu’ya giden yolda en önemli konaklama noktası sultanahmet. rock, protest şarkı sözlerine güçlü bir vurgu getiriyor. kasetlerin yaygınlaşıp plakların raflardan çekildiği günlere kadar yaşanan “saykodelik günler”, 12 eylül 1980’de son buluyor.
  • türkiye rock tarihi adlı bu çalışmanın alt başlığı "saykodelik yıllar"dır. burada kullanılan "saykodelik" kavramının yazımı konusunda, kitap hazırlanırken durup bir düşünülmüş ve kitabın girişinde şu açıklama yapılmıştır;

    kitabın adı “saykodelik yıllar”… “jazz” mı “caz” mı? ya da “rak” mı okunur “rok”mu sorularında olduğu gibi burada da “saykedelik” mi “saykodelik” mi sorusu ortadaydı. dünyada caz, rock, heavy metal ve blues terminolojisinde yer alan birçok kavram, sokaklarda bu tip değişimlere uğramıştır. ben de “psychedelic” konusunda bizim sokaklara kulak verdim. doğrusu bildiğiniz gibidir. ama yine de emin olmayın!
  • uzun bir hazırlık süreci geçti. şurasını burasını düzeltelim diye bir o kadar daha zaman geçti.
    dedik artık okuyucularla birlikte gerisini tamamlarız. daha önce bu konuda yapılmamış ve bundan sonra da içerdiği arşiv açısından yapılması zor bir site.

    sadece rock değil, ülkemizde rock'n roll çağına zemin hazırlayan caz ve erken dönemi konusunda da benzersiz bir kaynak

    www.turkiyerocktarihi.com
  • mobil uyumlu hale gelmiştir.

    ve 90'ların anılar rafından yine unutulmuş bir klip yüklenmiştir

    erdinç ünlü - kapkaragümrüksüzleştiremediklerimizden misiniz?
    http://www.turkiyerocktarihi.com/…siniz-_d1456.html
  • arşivlik, şükela-ül inci.
    hani güven abi bursa'ya gelse, kitabı imzalatsak, iki üç kelam da söyleşide etse, evlerimize "zenci velvelesinin cezbeli hali" ile dönsek şükela olmaz mıydı?
  • 90'ların unutulmaz dergisi rock kazanı ilk 100 sayısıyla bu turkiyerocktarihi.com adresinde. yakında tamamı
    http://turkiyerocktarihi.com/…azani-1993_d1081.html
  • türkiye'nin 1987'de çıkan ilk süreli heavy metal dergisi hm'yi, tüm sayılarıyla eksiksiz olarak müzik okurlarına sunmuştur

    http://www.turkiyerocktarihi.com/…987_b1080_s1.html
  • geçtiğimiz cuma gecesi sefahathane'de lansmanı gerçekleşmiş kitaptır... ama bir eğlenilmiş bir eğlenilmiştir ki bu kadar olur
    https://www.facebook.com/…12121&type=3&l=f4d9c99675
  • bu pazar (15 aralık) günü, 7 kadıköy kitap günleri'nde imza günü olup üzerine eş dostla sohbet edilecek olan kitap
    https://www.facebook.com/events/397612213704487/
hesabın var mı? giriş yap