• (bkz: imagine)
  • islama dönmekle mümkündür. hani akıl ve mantık dini ya. hani hoşgörü dini ya. müslüman adam israf etmez, çalmaz, çırpmaz, yalan söylemez ya. o bekımdan.
  • türkiye'nin islam ülkesi olmasını istemediğim gibi zıttını da arzulamadıgım bir istek. yani yönetimin islamdan kurtulması şeklinde olsaydı kesinlikle katılırdım ama her ülkenin kendine has özellikleri geleneklerine, göreneklerine ve bunların içinde zaten yıllardır yer almıs dini unsurlarıyla anlam kazanır. özümüzden kopmamızı sağlayacak bu istek, bu islama düşmanlık nedendir anlamak gercekten güç. dini inanç ve ibadet kişilerin hür iradeleriyle, ulu orta yapılmadan, tarikatlastırılmadan, siyasete alet edilmeden guzeldir. eger dini tarikatlastırarak veya siyasete alet ederek davrananlar varsa (ki var) bu, türkiye'nin islamdan kurtulması seklinde değil de islamın bu insanlardan kurtulması şeklinde olmalıdır. unutulmamalıdır ki türkler yüzyıllardan beri islamla iç içe yasamaktadır ve bu saatten sonra islamdan kopmak beraberinde bizden birçok şeyi alıp goturecektir kısaca özümüzden kopmak demektir ki o zaman vay halimize..
  • kastedilen siyasal islam ise, tek yolu ozgurluklerinin onunun acilmasidir. turkiye'de 80 yildir tepeden gelen yasaklarla engellenmeye cali$iliyor ve goruyoruz ki ba$arili olamiyor. kendisine vurulan her darbenin ardindan sersemliyor, zayifliyor fakat eninde sonunda tekrar ayaga kalkiyor.

    bir kere, insanin du$unme yetisi sag olsun, siyasal ogretilerin hicbiri evrensel dogru olarak sunulup, baskici rejimlerle tatbik edildiginde halktan kabul gormuyor. kemalizmin de, sosyalizmin de, herhangi bir dini ideolojinin de kitlelerin destegini almasinin tek yolu propagandadir; bu goru$u savunanlarin insanlara derdini anlatmasi, onlari orgutlemesidir. sirtini bireysel ve kitlesel ozgurlukleri yasaklarla kisitlamaya dayayan her rejim -dogru olup olmamasindan bagimsiz olarak- farkli ideolojilerin guclenmesine, var olan sisteme kar$i du$manlik beslemesine sebep olur; toplumlar dayatmalari sevmez.

    "bir görüş ne kadar zararlı görünürse görünsün onun düzeltilmesinde yasa koyanların, hâkimlerin ya da seçmenlerin vicdanına değil, o fikrin diğer fikirlerle rekabetine güveniyoruz." (amerikan yuksek mahkemesi, 1974)
  • eger böyle birsey olacak ise, ilk olarak türkiye'nin nasil islam'a gectigi anlamak gerekmektedir. gecis anlasildiktan sonra "kurtulma" eyleminin nasil yapilacagi tasarlanabilir.
    (bkz: tarihimizle yüzlesmek)
hesabın var mı? giriş yap